Sudeginta Dembavos mergina buvo „Bitės“ klientė?

Tragedijos Panevėžio rajone aidai pasiekė Seimą. Trečiadienį parlamente po specialaus Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžio, kuriame buvo aiškinamos kraupaus nusikaltimo aplinkybės, parlamentaras Naglis Puteikis užsiminė, kad automobilio bagažinėje sudeginta mergina galėjo būti „Bitės“ klientė. Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas patvirtinti šį faktą atsisakė, nes tai yra ikiteisminio tyrimo dalis.

Nusikaltimo Dembavoje detalėmis pradėta domėtis ir Seime.<br>R.Stundžienės nuotr.
Nusikaltimo Dembavoje detalėmis pradėta domėtis ir Seime.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-09-25 17:28, atnaujinta 2018-02-21 19:41

N.Puteikis minėtame posėdyje nedalyvavo, tačiau tvirtino, kad jam šią informaciją pranešė patikimi žmonės iš Bendrojo pagalbos centro (BPC).

Tai, kad mergina savo telefone turėjo SIM kortelę, portalui lrytas.lt tvirtino ir kiti šaltiniai. Dabar aiškinamasi, kodėl BPC vis tiek nematė skambinusiosios numerio ir buvimo vietos.  

D.Barakauskas pranešė, kad „Bitės“ ir „Omnitel“ mobiliojo ryšio operatoriai pažadėjo iki šių pabaigos įdiegti įrangą, kuri leis nustatyti skambinančiojo į Bendrąjį pagalbos centrą be SIM kortelės, buvimo vietą. Tai įmonės padarys už savo pinigus.

Taip pat paaiškėjo, kad šiuo metu atliekamas tyrimas, ar „Omnitel“ bei „Bitė“ pagrįstai gavo po 1 mln. litų sumą įrangai, kuri leidžia nustatyti į nelaimę patekusio žmogaus buvimo vietą.

Visi trys operatoriai už įrangą iš valstybės gavo beveik 4 mln. litų dydžio kompensaciją, tačiau įsigyta įranga yra skirtinga. Pabendrauti su žurnalistais nei „Omnitel“, nei „Bitės“ atstovai po posėdžio neišėjo. 

„Kalti yra visi“

Ministras dar kartą pakartojo, kad BPC vadovas Artūras Kedavičius, jo manymu, toliau negali vadovauti centrui.

Visai kitos nuomonės buvo Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas. Jis mano, kad norint užbaigti įrangos BPC diegimą, kad šio centro kūrimo procesas, trunkantis jau dešimt metų, būtų pagaliau baigtas, A.Kedavičius turi tęsti darbą.  Seimo komiteto pirmininkas J.Sabatauskas sako, kad šiuo metu nustatyti be SIM kortelės skambinančio žmogaus vietą ir ją pateikti BPC operatyviai gali tik „Tele2”.

Trečiadienį Seime taip pat paaiškėjo, kad prieš kurį laikė BPC apskritai siūlė blokuoti skambučius iš telefonų be SIM kortelių. Esą to reikėjo, nes absoliuti dauguma tokių skambučių būna melagingi. Teigiama, jog iš 620 tūkst. skambučių, padarytų iš telefonų be SIM kortelės, pagrįsti buvo tik 10-15. 

„Kalti visi - tiek iš valstybės pusės atsakingų institucijų pareigūnai, tiek operatoriai“, - pareiškė J.Sabatauskas. Jis priminė, kad įstatymas mobiliojo ryšio operatorius įpareigoja duomenis BPC teikti apie visus skambučius: tiek su SIM kortele, tiek be SIM kortelės. 

Siūlo žiūrėti į ateitį

Vidaus reikalų ministras D.Barakauskas taip pat priminė pavedęs atlikti BPC veiklos auditą, ar visos išlaidos buvo teisėtos ir pagrįstos. Valstybės kontrolė dar praėjusiais metais konstatavo, kad BPC kūrimas nėra baigtas, pinigai naudojami neefektyviai.

Operatorių veiklą ir santykius su BPC prižiūrinčios Ryšių reguliavimo tarnybos vadovas Feliksas Dobrovolskis žurnalistams teigė manantis, kad BPC vadovas dirbo gerai.

„Manau, kad ponas Kedavičius puikiai dirbo savo darbą, tačiau aplinkybės buvo tokios, kad ne viską gali vadovas pakeisti arba padaryti. Aš taip pat jaučiuosi labai nemaloniai ir man labai skaudu, kad toks įvykis įvyko ir mes dabar aiškinamės - turėjo siųsti tuos duomenis, ar neturėjo siųsti, kas prižiūrėjo, o kas - neprižiūrėjo. Tai yra, mano galva, tam tikras laiko švaistymas. Aš siūlau žiūrėti į ateitį ir turiu patvirtinimą iš operatorių, kad bus konstruktyviai žiūrima į šios problemos sprendimą“, - sakė tarnybos vadovas.

Kreipėsi į prokurorus

Seimo nariai N.Puteikis ir Aurelija Stancikienė trečiadienį kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydami, kad nedelsiant būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn tie valstybės pareigūnai, kurie privalėjo užtikrinti Elektroninių ryšių įstatymo reikalavimą dėl skambinančio telefonu 112 buvimo vietos nustatymo, taip pat tiems valstybės tarnautojams, kurie per 4 pastaruosius metus sumokėjo mobilaus ryšio bendrovėms „Bitei“ ir „Omnitel“ 2,1 mln. Lt už pagalbos telefonu prašančio buvimo vietos paslaugą, bei išmokėjo 2,37 mln. Lt šioms dviem bendrovėms kompensaciją už tokią informaciją neva perduodančios įrangos sumontavimą.

N.Puteikis ir A.Stancikienė taip pat prašo generalinio prokuroro, kad baudžiamos bylos būtų iškeltos ir mobilaus ryšio bendrovėms „Bitei“ ir „Omnitel“ už įstatyme joms nustatytos pareigos nevykdymą, bei sugrąžinti iš šių dviejų operatorių jų gautus pinigus atgal į valstybės biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.