Sutarčių su BPC nevykdantys ryšio operatoriai privalės pasiaiškinti

Mobiliojo ryšio operatoriai jau kitą savaitę privalės atsakyti, kodėl jie nesiunčia telefonų be SIM kortelių buvimo vietos duomenų Bendrąjam pagalbos centrui. Dėl to trečiadienį Ryšių reguliavimo tarnyboje (RRT) buvo sušauktas uždaras posėdis. Jo metu, RRT vadovas Feliksas Dobrovolskis su mobiliojo ryšio operatoriais aptarė situaciją dėl Panevėžio tragedijos, kuomet pagrobta ir išprievartauta mergina negalėjo prisišaukti pagalbos.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 25, 2013, 10:29 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:22 PM

Iškviesti buvo „Omnitel“, „Bitė“ ir „Tele2“ judriojo ryšio operatorių atstovai. Bendrojo pagalbos centro (BPC) vadovas posėdyje nedalyvavo. Posėdyje buvo aiškinamasi, kaip ryšio operatoriai vykdo susitarimus su BPC.

„Posėdžio metu uždavėme mums svarbius klausimus. Visa gauta informacija yra labai svarbi. Kai baigsime tyrimą, tuomet ir pateiksime išvadas. Šiuo metu dar laukiame papildomos informacijos“, – po posėdžio sakė F.Dobrovolskis.

Tyrimas, kuris buvo pradėtas po vidaus reikalų ministro kreipimosi, planuojamas baigti po savaitės. Penktadienį bus gautos preliminarios išvados. Lrytas.lt žiniomis, ryšio operatoriai turi pasiaiškinti iki rytojaus.

Pagal RRT patvirtintą aprašą, mobiliojo telefono lokacijos duomenys turi būti išsiųsti net ir tais atvejais, kai nėra galimybės identifikuoti abonento ir jo telefono ryšio numerio.

Taip pat nustatyta, kad BPC privalo pateikti RRT informaciją, jeigu operatorius nesilaiko sudarytos sutarties su BPC, arba nesutinka sutarties pakeisti taip, kad BPC galėtų pilnai vykdyti savo funkcijas.

Tokio kreipimosi iš BPC, anot F.Dobrovolskio, nebuvo. Tačiau jis apie problemą žinojo.

„Į mus BPC kreipėsi priešingai, siūlydama, kad mes priimtume sprendimą uždrausti operatoriams siųsti skambučius, kai SIM telefone nėra. Mes tai padaryti atsisakėme ir juos informavome“, – sakė F.Dobrovolskis.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas po pirmadienį vykusio pasitarimo Vyriausybėje teigė matantis tiesioginę RRT vadovo atsakomybę dėl to, kad ne visi ryšio operatoriai turi skambučio vietos nustatymo, kai skambinama iš telefono aparato be SIM kortelės, galimybę.

Šią galimybę turi tik vienas ryšio operatorius „Tele2“. Šis operatorius telefonus be SIM kortelių per jų unikalius IMEI kodus gali susekti jau apie penkerius metus.

Mergina, kuri buvo pagrobta, o vėliau nužudyta, su BPC buvo sujungta per kitus operatorius, todėl BPC operatorius negalėjo sužinoti kur tiksliai vežama pagrobta moksleivė. Nežinodami kur ieškoti, pareigūnai jos negalėjo išgelbėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.