Ką nubaus už melą apie BPC?

Bendrojo pagalbos centro (BPC) darbo spragas dangstę valdininkai ir politikai turėtų sėsti į teisiamųjų suolą. Kad tai įvyktų, veiksmų ėmėsi Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Gavęs atsakymą iš Europos Komisijos S.Buškevičius kreipėsi į prokurorus.
Gavęs atsakymą iš Europos Komisijos S.Buškevičius kreipėsi į prokurorus.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 26, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:13 PM

Kraupi septyniolikametės mirtis Panevėžio rajone atskleidė, kad Vidaus reikalų ministerija ne tik nevykdė Europos Sąjungos direktyvos kuriant BPC, bet ir įžūliai melavo Europos Komisijai, jog Lietuvoje nėra jokių problemų nustatyti skambinančiojo buvimo vietą, net jei telefone nėra SIM kortelės.

„Vidaus reikalų ministerija nusiuntė klaidingus arba melagingus duomenis Europos Komisijai, kad reikalavimai įvykdyti, nors tai ir nebuvo padaryta”, – teigė S.Buškevičius.

Vakar Kauno vicemeras parašė raštą generaliniam prokurorui Dariui Valiui ir paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą asmenims, pateikusiems klaidingą informaciją Europos Komisijai, taip pat tiems, kurie iki kraupios merginos žūties nesugebėjo išsiaiškinti, kas yra kaltas, kad BPC negauna skambinančiųjų pagalbos telefonu buvimo vietos nustatymo duomenų iš mobiliojo ryšio „Omnitel” ir „Bitės” operatorių.

Tokiam žingsniui S.Buškevičius ryžosi gavęs raštą iš Europos Komisijos, kuriame paaiškinama, kodėl ji nutraukė Lietuvai iškeltą bylą dėl ES direktyvų nevykdymo.

Komisijos atsiųstame rašte teigiama, jog byla Lietuvai buvo iškelta 2006 metais, o 2008 metų rugsėjo 11 dieną Europos teisingumo teismas nusprendė, kad Lietuva neužtikrino, jog jos pagalbos tarnybos gautų informaciją apie asmenų, skambinančių bet kokio tipo telefonu, buvimo vietą.

Už ES direktyvos nevykdymą grėsė nemažos sankcijos, tačiau kažkas Lietuvos vidaus reikalų ministerijoje sukurpė planą, kad jų išvengti galima apgaunant Europos Komisiją.

Jai išsiųstame rašte buvo teigiama, kad skambinančiojo telefono numeriu 112 buvimo vietos duomenys visoje Lietuvos teritorijoje veiks nuo 2009 metų rugsėjo 16 dienos.

Nepatikrinusi gautos informacijos tikslumo ir, matyt, net nepagalvojusi, kad Lietuva gali taip įžūliai meluoti, 2009 metų lapkričio 20 dieną Europos Komisija paprašė nutraukti bylą.

„Komisija gavo įrodymų, kad šis reikalavimas įvykdytas, todėl byla baigta”, – rašoma rašte, kurį gavo S.Buškevičius.

Tebeieškoma kaltų

* Vakar įvyko specialus Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdis dėl įvairių tarnybų veiksmų reaguojant į nusikaltėlių auka tapusios merginos pagalbos prašymą.

* Vidaus reikalų ministras D.Barakauskas pažymėjo, jog atsakomybė dėl iki šiol iki galo tinkamai neveikiančios sistemos tenka BPC vadovui A.Kedavičiui, ir sieks, kad jis būtų atleistas iš pareigų. Ministras taip pat pavedė atlikti BPC veiklos auditą.

* Visi mobiliojo ryšio operatoriai iki metų pabaigos pasižadėjo įdiegti būtiną programinę įrangą ir pradėti BPC siųsti duomenis apie pagalbos prašančiojo vietą, kai jo telefone nėra SIM kortelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.