Kodėl dešinieji bijo susitarimų dėl mažesnių dujų kainų?

Konservatorių ir dešiniųjų komentatorių leitmotyvas, kalbant apie šalies užsienio politiką, valdant kairiesiems, - nuobodžiai vienodas, tik sustiprinantis įspūdį, jog valdžios praradimas jiems yra per sunkus išbandymas. Esą tik jie, dešinieji, turi ir turėjo teisingą, nekvestionuojamą užsienio politiką, požiūrį į santykius su kaimynais, ypač į Rusiją, o jei kas abejoja - tai tokie beveik Tėvynės išdavikai ir nemažiau...

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Kirkilas

Sep 26, 2013, 2:58 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:43 PM

Pikdžiuga, kad esą žlunga „perkrovimo“ politika su Rusija (pavyzdžiui, K.Girniaus straipsniai), taip pat jų arsenale.

Dabar jų didžiausias „rūpestis“, kad tik, neduokdie, A.Butkevičiaus Vyriausybė nesusitartų dėl mažesnių kainų su „Gazprom“... Arba, kitaip sakant, jie paniškai bijo, jog paaiškės visiškas jų ketverių metų neveiklumas, už kurį žmonės mokėjo milžiniškas kainas.

Bet graudžiausias epizodas visoje šioje istorijoje vadinamas žalos atlyginimo klausimas, kuriuo mūsų dešinieji, ypač konservatoriai, drąsiai mojuoja, būdami opozicijoje, kritikuoja kitas vyriausybes, esą jos neišreikalauja, tačiau patekę valdžion nė nedrįsta Rusijai apie tai net užsiminti. Taip buvo per visus ketverius A.Kubiliaus Vyriausybės valdymo metus.

Drąsiai galima spėti, jog praėjus Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai, konservatoriai vėl pradės šią plokštelę sukti, nes neturi daug kitokių būdų telkti savo elektoratą. Pačioje konservatorių partijoje juk nevyksta jokie pasikeitimai, jų lyderiai nepakeičiami, retorika todėl ta pati ir pasenus.

Aišku, susitarti dėl mažesnių dujų kainų gali ir nepavykti. Tiesa sakant ir šansų daug nėra. Tačiau dabartinė Vyriausybė bent jau mėgina ginti žmonių interesus, o ne imituoja pastangas, kaip tai buvo A.Kubiliaus valdymo metu.

O tokio A.Kubiliaus Vyriausybės neveiklumo kaina ne tokia jau ir maža - tereikia palyginti visų trijų Baltijos valstybių dujų kainas: Latvija už 1000 kubinių metrų dujų moka 319 eurų, Estija 327, o Lietuva 369 eurus. Štai šitie plius 10-15 proc. nuo 2011 metų (paskelbta oficialiai ES) ir yra politinė buvusios Vyriausybės neveiksnumo kaina, skaudžiai atsiliepusi, visų pirma, Lietuvos žmonėms.

Iš tikrųjų mūsų šalies užsienio politikos silpnybė yra prarastas platus įvairių politinių jėgų konsensusas, kuris buvo mums integruojantis į NATO ir ES. Pirmieji šį susitarimą suardė būtent konservatoriai prieš 2008-jų metų rinkimus, atsisakę pasirašyti tradicinį politinių partijų susitarimą. Pati blogiausia jo pasekmė yra dabartinė situacija, kai opozicija, vietoje to, kad palaikytų Vyriausybės pastangas bent jau dėl mažesnių dujų kainų šalies gyventojams derėtis, kaišioja pagalius į ratus.

Vienas iš tokių būdų - A.Kubilaus kaltinimai šiai Vyriausybei derybų slaptumu. Tačiau ar paties A.Kubiliaus Vyriausybė ir jos energetikos ministras pasižymėjo atvirumu? Pavyzdžiui, derantis dėl atominės elektrinės ar dėl suskystintų dujų terminalo? Pagaliau derybos yra derybos ir vargu ar kas nors jų metu gali atvirumą demonstruoti, nes tuomet jokios derybos neįmanomos. Informuojama apie jų rezultatus, pati Vyriausybė todėl ir prisiima atsakomybę už juos.

Nemanau, kad pats A.Kubilius dusyk vadovavęs vyriausybėms, to nežino. Tiesiog jį labiau jaudina galimi teigiami tokių derybų rezultatai t.y. mažesnės dujų kainos žmonėms, kurias gal būt išsiderės A.Butkevičiaus Vyriausybė, todėl prisidengus susirūpinimu dėl galimos kairųjų išdavystės, iš tiesų toms deryboms tiesiog bandoma sutrukdyti.

A.Kubilius teigia, jog Vyriausybė neturi „raudonų linijų“ derybose su „Gazprom“. Įdomu ar jis pats ir jo partija turi tokias linijas, kaišiodama pagalius toms deryboms dabartinei Vyriausybei?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.