Šaltas kariškių bazes sušildo civilių puotos

Kalnai užkandos, upės alkoholio, tarnais įdarbinti kareiviai. Taip Valentino Mazuronio vadovaujamos Aplinkos ministerijos valdininkai linksminosi karinėje bazėje, kurios vartus jiems atvėrė pats krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Aplinkosaugininkų svečias B.Bradauskas.<br>LNK nuotr.
Aplinkosaugininkų svečias B.Bradauskas.<br>LNK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2013-09-26 06:00, atnaujinta 2018-02-21 19:13

Panevėžio rajone esančioje Pajuosčio karinėje bazėje surengtas Aplinkos ministerijos renginys su išgertuvėmis sukėlė nevienareikšmišką ir visuomenės, ir politikų reakciją.

Bet po savaitgalio linksmybių aplinkos ministras „tvarkietis” V.Mazuronis išskubėjo į Namibiją spręsti pasaulio dykumėjimo problemų, o Krašto apsaugos ministerijos vadovas J.Olekas dėl šio renginio nemato nieko bloga.

Bendrauja su visuomene

– Ar jūs leidote aplinkosaugininkams surengti puotą karinio objekto teritorijoje? – vakar „Lietuvos rytas” pasiteiravo krašto apsaugos ministro.

– Ši teritorija yra šalia mūsų poligono. Jeigu kas nors paprašo joje suorganizuoti renginį ir mes turime galimybę, paprastai tam neprieštaraujame, nes tokių teritorijų negalime nei nuomoti, nei neleisti žmonėms jose ką nors rengti.

Galų gale žmonės į poligonus ateina pagrybauti.

Kai nevyksta mokymai, tai nėra visiškai uždara teritorija.

Šiuo konkrečiu atveju į mane kreipėsi aplinkos ministras su prašymu leisti surengti aplinkosaugos darbuotojų seminarą-suvažiavimą.

Pažiūrėjome, kad poligone tuo metu jokių pratybų nebus, ir davėme sutikimą, kaip duodavome ir kitais atvejais, kai mūsų prašydavo vienokios ar kitokios pagalbos, – „Lietuvos rytui” aiškino J.Olekas.

– Ar tiesa, kad kariai šiam „suvažiavimui” statė palapines, įrengė lauko tualetus?

– Netiesa, kad kariai statė tualetus. Mes tik suteikėme jiems porą palapinių ir davėme lauko virtuvę. Jie patys pirko produktus ir gamino maistą.

Tą patį mes darome per politinių kalinių ir tremtinių sąskrydžius Ariogaloje ar kitur, kai mūsų paprašo.

Mes neretai naudojamės tokia bendradarbiavimo su visuomene funkcija – suteikiame palapines, viryklę.

– Jūs sakote, kad bet kokia organizacija ar įstaiga gali į jus kreiptis ir gaus leidimą surengti įmonės puotą kariniame poligone?

– Taip, įvairios organizacijos kreipiasi, bet ne visada mes galime padėti. Tačiau tikrai kartkartėmis paremiame ir suorganizuojame.

– Bet jūsų paminėtas politinių kalinių ir tremtinių sąskrydis nevyksta kariniame objekte?

– Mes kalbame apie karių prisidėjimą prie visuomenės renginių.

O kas vyksta mūsų teritorijose? Būna renginių Pabradės poligone, pavyzdžiui, Šaulių sąjungos vasaros stovyklos. Kazlų Rūdos aerodrome vyksta renginiai visuomenei.

– Bet šitokie renginiai – ne ministerijos valdininkų puotos su svaigalais.

– Ši teritorija Panevėžio rajone yra atvira, prieinama visiems.

Yra tas įvažiavimas, per kurį pateko LNK televizijos žurnalistai, kur buvo užkarda ir budėtojas. Bet yra ir kitų kelių, kuriais žmonės taip pat gali atvykti.

Šiame Pajuosčio aerodrome šiemet jau buvau dviejuose renginiuose, tiesa, ne su aplinkosaugininkais, nors su jais mes turime įvairių projektų, jie padeda mums, mes – jiems.

Buvusi ministrė pašiurpusi

Bet buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigė esanti pakraupusi, kai sužinojo, kas naktį iš penktadienio į šeštadienį vyko saugomame kariniame objekte.

Valdininkų linksmybes užfiksavo LNK televizijos laidos KK2 žurnalistai.

Anot konservatorės, aplinkosaugininkai pasinaudojo ne tik Krašto apsaugos ministerijai priklausančia teritorija, bet ir kareivių paslaugomis. Jiems esą buvo liepta pastatyti palapines, įrengti lauko tualetus, sutvarkyti puotai skirtą teritoriją.

„Kur tai matyta – kariuomenės saugomi valdininkai „baliavojo” iki paryčių.

Į kareivių funkcijas jų aptarnavimas tikrai neįeina. Aišku, patys kariai čia niekuo dėti. Jiems viršininkas nurodė, ką reikia padaryti, ir jie darė. Ar tai teisėta, ar ne, jie nežinojo”, – kalbėjo R.Juknevičienė.

Politikė aplinkosaugininkų puota piktinosi ne tik dėl išnaudotų kareivių, bet ir dėl išleistų pinigų bei valdininkų moralės.

„Tai demoralizuoja ir tą instituciją, ir kariuomenę. Šis blogas pavyzdys žmonių akyse politikams, valstybės tarnautojams, kurie pasislėpę nuo visuomenės puotauja, pliusų tikrai nepridės”, – sakė Seimo narė.

Tai – ne visų reikalas

Tuo metu renginyje dalyvavęs Seimo narys Bronius Bradauskas jokios tragedijos neįžvelgė: „Tai gera tradicija – reikia žmonėms pailsėti po darbų. Ir tai ne žurnalistų ar dar kieno nors reikalas.”

Parlamentaras aplinkosaugininkų renginyje sakė dalyvavęs tik kaip svečias. Jį pakvietė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas.

„Aptarnavo mus savos moteriškės, jokių kareivių ten nemačiau. Vaikščiojo kažkoks vienas su uniforma, bet aš jo nepažįstu”, – pasakojo socialdemokratas.

Anot politiko, yra pasirašyta sutartis, pagal kurią ministerija įsipareigojo medžiotojams surengti šaudymo kursus, o jie pažadėjo karinę pagalbą, jei tokios prireiktų.

„Mūsų, medžiotojų, yra 30 tūkstančių vamzdžių. Tai daugiau negu kareivių Lietuvos kariuomenėje. Jei priešai užpultų, pliektume juos iš dvivamzdžių!” – kalbėjo B.Bradauskas.

Į teritoriją – su leidimais

Pajuosčio karinėje bazėje dar yra dislokuotas Karaliaus Mindaugo motorizuotasis pėstininkų batalionas.

Kariuomenė netrukus turėtų palikti milžinišką teritoriją, tačiau kol kas ji yra saugoma ir į ją patekti galima tik su leidimais.

„Teritorija nėra niekieno. Jei jau taip nori švęsti, tegul važiuoja į apleistus karinius objektus. Bet ir tai nemanau, kad tokiems renginiams ten geriausia vieta”, – kalbėjo R.Juknevičienė.

Reikės pasiaiškinti Seimui

Vakar dešimt parlamentarų kreipėsi į V.Mazuronį ir J.Oleką reikalaudami iš Seimo tribūnos paaiškinti, kieno sumanymu ir kodėl būtent karinės bazės teritorijoje Panevėžio rajone buvo surengtas pramoginis Aplinkos ministerijos renginys.

Parlamentarai taip pat teiraujasi, kas finansavo renginį, ar tam buvo išleista biudžeto lėšų.

Orgijos prie ežero

* Valdininkų šėlionės šiemet jau ne pirmą kartą baigiasi skandalu.

* Vieną rugsėjo pavakarę Ignalinos pakraštyje esančio Antagavės kaimo gyventojus pašiurpino staiga užgriuvę šimtai Susisiekimo ministerijos valdininkų su šeimomis. Į bendrovei „Lietuvos geležinkeliai” priklausančią stovyklavietę ant Gavio ežero kranto plūdę vilniečiai nesuko galvos, kur palikti automobilius.

* Iš pradžių transportu užgriozdinę vienintelį į kaimą vedantį privažiavimą, vėliau jie įžūliai įsibrovė ir į privačias valdas.

* Vietos gyventojai jau įpratę prie šioje stovyklavietėje nuolat rengiamų triukšmingų švenčių, bet tokio nekultūringo atvykėlių elgesio iki šiol dar nebuvo regėję.

* Valdininkams, kurie triukšmavo visą naktį, tramdyti neapsikentę vietos gyventojai iškvietė policiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: rinkimų ir pilietybės referendumo apžvalga