Jūroje štilis, o audros - sausumoje

Kol suskystintų gamtinių dujų laivas „Independence“ laukia savo pirmos kelionės Lietuvos krantų link, čia, sausumoje, verda nauja kova.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Sep 27, 2013, 1:59 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:45 PM

Seimo narys Artūras Skardžius lyg naujieną išgirdo, kad suskystintų dujų terminalo laivas bus nuomojamas mokant už dieną beveik milijoną litų. Praėjus pusantrų metų nuo nuomos sutarties pasirašymo, parlamentaras pradėjo mojuoti kovos vėzdais – kaip čia atsitiko, kad laivas-saugykla bus nuomojamas, o ne perkamas?

Seime jau suburta laikinoji tyrimo komisija, kuri aiškinasi terminalo statybos aplinkybes. Jai vadovauja A.Skardžius.

Tačiau kol A.Skardžius bandė suprasti, kas čia vyksta, pasirašyta ne tik nuomos sutartis, bet ir beveik jau pastatytas laivas, kuris jau kitais metais pakels inkarą viename iš Pietų Korėjos uostų ir patrauks Lietuvos krantų link.

Dėl jo kainos galima turėti savo nuomonę, nors ginčytis reikėjo dar pernai. Bet praėjus pusantrų metų po sutarties pasirašymo aiškintis, kas geriau būtų buvę – nuomotis ar pirkti – gerokai pavėluota reakcija.

Beje, apie nuomos kainą žurnalistai rašė dar praėjusių metų pradžioje. Tad ieškoti ir rasti čia siurprizų – gerokai per naivu.

A.Skardžius šiltoje parlamentaro kėdėje sėdi jau kone metus. Tad kodėl tik dabar socialdemokratų frakcijos narys pradėjo stabdyti seniai nuvažiavusį traukinį?

Ne visi pamiršo, kad iki tampant Seimo nariu, A.Skardžius buvo (ar tebėra?) Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos asociacijos prezidentas. Jis uoliai gynė vėjininkų interesus, kovojo, kad valstybės parama jiems būtų skiriama kuo didesnė. Vienas iš paramos būdų – VIAP aruodas, iš kurio semiami pinigai ne tik vėjininkams.

VIAP biudžetą surenka visi elektros vartotojai Lietuvoje, už kiekvieną sudegintą kilovatvalandę primokėdami dar beveik dešimt centų. Taigi yra iš ko semti. Tačiau daugiau atriekus vienam, žiūrėk, kitam gali ir mažiau tekti. O tai labai neramina vėjo ir saulės energetikus, godžiai žiūrinčius į valstybę, kaip paramos teikėją.

O čia žinios nėra geros – šią savaitę paaiškėjo, kad VIAP kitais metais mažės, taigi,ir elektra šiek tiek pigs. Tiesa, kol kas mažiau bus remiamos deginančios elektrinės. Bet kas gali būti garantuotas, kad panašiai nenutiks ateityje ir su vėjo energetika? Saulės jėgainių statytojai šiandien jau graužiasi rankas – naujokams parama praktiškai sustabdyta.

Be to, A.Skardžius susijęs su bendrove „Paįstrio vėjas“. Deklaracija mini jo sutuoktinę, vieną iš bendrovės vadovų. Tad tik naivuolis gali susimąstyti, į kurią pusę stoja politikas, dabar dirbantis Seimo energetikos komisijoje.

Uolusis atsinaujinančios, tačiau valstybės remiamos energetikos šalininkas žada aiškintis, dėl kokių priežasčių į gamtinių dujų kainą buvo įtrauktos SGD terminalo įrengimo sąnaudos.

Politikui ir jo bendraminčiams kyla ir daugiau klausimų, į kuriuos atsakymai buvo aiškūs dar prieš metus.

O gal tai naujas kovos frontas? A.Skardžius ką tik kalaviju mojavo prieš idėją išgauti skalūnų dujas Lietuvoje. Šis kirvas atšipo, tai imasi kito?

Iš tiesų, niekas nemėgsta konkurencijos. Ypač jei eina kalba apie valstybės paramos lovį vardu VIAP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?