Po kiek opiumas liaudžiai?

Pačius žiauriausius pastarųjų dienų nusikaltimus, kurie sukrėtė visą Lietuvą įvykdė nuo narkotikų apkvaitę žudikai. Šeštadienį, žolės prisirūkę Dembavos monstrai prievartavo, kankino ir gyvą sudegino septyniolikmetę Eveliną.

Daugiau nuotraukų (1)

Kristupas Krivickas

Sep 27, 2013, 12:32 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:55 PM

Vakar Kaišiadorių rajone peiliu mirtinai subadytas taksistas. Sulaikyti žudikai kaip, įtariama apsvaigę nuo narkotikų. Rugpjūčio 3 diena, Šiauliai – nuo narkotikų apsvaigęs jaunuolis sukėlė avariją – žuvo žmogus.

Prieš keletą mėnesių Vilniuje apspangęs narkomanas automobiliu užlėkė ant šaligatvio – žuvo du žmonės, tarp jų vežimėlyje buvęs kūdikis, o jo mama ir dar du žmonės buvo sunkiai sužeisti. Vienas už kitą kraupesni nusikaltimai, kuriuos įvykdo nuo narkotikų apsvaigę asmenys tapo mūsų baisia kasdienybe. Kiekvieną kartą internete atsidaręs pagrindinį naujienų portalų puslapį su nerimu lauki – kokį siaubingą išpuolį šiandien surengė apkvaišę nusikaltėliai?

Paprasti žmonės Lietuvos miestuose ir miesteliuose jau seniai šaukiasi pagalbos. „Gelbėkite mus nuo narkotikų mafijos! Jie visur, jie net nesislapsto, įžūliai pardavinėja mirtį sėjančius miltelius tiesiog po mūsų langais!“ Narkotikai masiškai pardavinėjami Lietuvos miestų ir miestelių parkuose, laiptinėse, kiemuose, netgi prie mokyklų.

Kone kiekviena gatvė, namas, kiemas, laiptinė – turi savo „narkodylerį“. Ir apie tai žino visi vietos gyventojai. Ir policija žino. Žmonės jiems skambina ir praneša apie kiekvieną pastebėtą atvejį. Skambina, praneša, laukia ir paskui kreipiasi į mus, žurnalistus – kaip čia taip, sako jie, kodėl niekas nesulaiko tų prekeivių, mes juk pranešėm, o jie ir vėl po langais mūsų vaikams tuos prakeistus miltelius bruka? Tada jie ima svarstyti, o kas galėtų paneigti galimybę, kad kažkas, kas turi gaudyti kvaišalų pardavėjus, gauna iš jų savo dalį?

Nors būna, kad jie reaguoja. Kartais. Ir net su įrodymais sulaiko narkotikų platintojus - kartais. Net narkotikų gamintojus ir didmenininkus kartais suseka ir likviduoja. O kai ypatingai pasiseka – sulaiko ypatingai dideles narkotikų siuntas, kurias sunaikina ir mirtį sėjantys milteliai nepatenka į gatves. Tai tarsi ir kovoja ta mūsų policija su narkomafija, bet kodėl vis tiek narkotikų prekeivių tinklas Lietuvoje išvystytas geriau negu bet kokie prekybos centrai? Todėl, kad narkotikai tai pinigai. Labai dideli pinigai. Milžiniški pinigai.

Narkotikų „verslo“ apyvarta Lietuvoje siekia šimtus milijonų litų. Todėl net ir policijai sulaikius vieną prekeivį, jo vietą užima du nauji. Likvidavus vieną gamintojų gaują – atsiranda dar trys. Dar didesnės dar geriau organizuotos. Narkomafija Lietuvoje apskritai pasiekė tokį lygį, kad ne tik mus užtvindė pigiais kvaišalais, bet jais aprūpina dar ir pusę Europos.

Pripažindami, kad policija stengiasi pažaboti devyngalvį narkomafijos slibiną turime pripažinti ir tai, kad jai sekasi sunkiai. Prekyba narkotikais Lietuvoje pastaruoju metu pasiekė neregėtas aukštumas. Dar prieš keletą metų narkotikų taip masiškai niekas nevartojo. Provincijos jaunimas svaigindavosi pigiausiu alkoholiu.

Tik auksinis sostinės ir didmiesčių jaunimėlis galėdavo sau leisti svaigintis brangiomis kvaišalų tabletėmis ar milteliais. Narkomanai su stažu ir tada ir dabar pigiausių ir pavojingiausių narkotikų bet kuriuo paros metu gali įsigyti čigonų tabore. Situacija jau prieš keletą metų buvo labai baisi, bet bent iš dalies kontroliuojama. Dabar viskas tapo dar blogiau. Žymiai bogiau.

Slaptos nusikaltėlių narkotikų gamybos laboratorijos visu pajėgumu veikia apleistose sodybose, garažuose, net daugiabučiuose. Organizuotų kvaišalų prekeivių grupuočių tinklai veikia kiekviename mieste, miestelyje, kaime ir kaimelyje. O įtakingiausi jų lyderiai pinigus varto šakėmis ir net nesislapstydami puikuojasi turtais, kuriuos susikrovė prekiaudami mirtimi. Kartais tokie veikėjai turi ne tik prabangius namus, įspūdingas mašinas, žinomas gražuoles, bet turi įžūlumo puikuotis spalvotų žurnalų puslapiuose pasakodami apie savo prabangias atostogas su žinoma gražuole visai Lietuvai.

Tuo tarpu jų sukurti mirties fabrikai dirba visu pajėgumu. Kvaišalų tabletės ir milteliai pakuojami gramais, kilogramais, šimtais kilogramų, tonomis ir gabenami po Lietuvą platintojams kaip kokios mėsos kombinato dešros. Ir juos vartoja. Jaunimas juos ryja, uosto saujomis. Tie, kurie anksčiau vartojo tik alkoholį, dabar vartoja dar ir narkotikus. Nes jie atpigo. Dabar jie pigūs kaip velnias. Ir tapo įkandami ne tik auksiniam sostinių jaunimui.

Ir dar – narkotikai tapo ne tik pigūs, bet ir laisvai prieinami. Juos nusipirkti kas nori gali bet kuriuo paros metu, bet kurioje Lietuvos vietoje. Narkotikai dabar kaip koks mobilusis ryšys. Anksčiau buvo brangu ir ne kiekvienam. O dabar prašom kuo pigiausiai kiek nori, kas nori. Tai visi ir naudoja. Ir visa tai vyksta mums panosėje. Po mūsų langais. Mūsų kiemuose, laiptinėse, prie mūsų vaikų mokyklų. O apsvaigę nuo narkotikų jie plėšia, daužo ir žudo. Vis dažniau ir dažniau. Nes jų tokių vis daugiau ir daugiau.

Kodėl narkotikai Lietuvoje tapo tokie pigūs ir jų taip paprasta įsigyti? Jeigu platintojai kasdien būtų sulaikomi ir guldomi veidu į žemę, jeigu kiekvieną dieną vietoje pranešimų apie dar vienas apkvaitusių narkomanų įvykdytas kruvinas žudynes girdėtume apie sėkmingas operacijas, kurių metu sulaikyti kvaišalų prekeiviai, jeigu būtų operatyviai ir tinkamai reaguojama į žmonių pranešimus apie vis naujus narkotikų pardavimų taškus, jeigu kažkas, kas turi gaudyti neimtų kyšių ir neužmerktų akių...

Tada narkotikai vėl būtų brangūs. Nes juos gaminti ir platinti taptų sunku ir pavojinga. Tada jų vėl niekas negalėtų įpirkti. Tada apsvaigusių nuo narkotikų mūsų kiemuose būtų mažiau. Tada jie padarytų mažiau nusikaltimų. Tada nereikėtų bijoti, kad šiandien ir vėl sužinosime, kad narkomanai išniekino dar vieną auką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.