Slaptame dokumente – socialdemokratų planas, kaip užimti S.Daukanto aikštę (papildyta)

Socialdemokratai jau rikiuoja generolus prieš kovą dėl prezidento posto. Aiškėja, kas stos į mūšį dėl S.Daukanto aikštės rūmų. Portalui lrytas.lt pavyko gauti šios partijos rinkimų strategijos projektą. Tame dokumente kairieji atvirai prabilo apie įtampą tarp Vyriausybės ir Prezidentūros, santykius su Darbo partija ir būsimų rinkimų strategiją.

Socialdemokratų strategai neslepia - artėjant rinkimams, įtampa tarp Vyriausybės ir Prezidentūros padidės.<br>T.Bauro nuotr.
Socialdemokratų strategai neslepia - artėjant rinkimams, įtampa tarp Vyriausybės ir Prezidentūros padidės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Sep 27, 2013, 11:53 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:55 PM

Ketvirtadienį Vilniuje susirinko socialdemokratų rinkimų štabo nariai. Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus jiems pristatė prezidento rinkimų strategijos projektą, kuriame numatyti keli galimi mūšio scenarijai. Taip pat išanalizuota politinė situacija, įvardytos didžiausios grėsmės.

Aiškėja, kad Lietuvą valdanti partija svarsto šešis kandidatus, kurie galėtų mesti iššūkį dabartinei šalies vadovei Daliai Grybauskaitei. Tuo tarpu premjeras penktadienį pareiškė, kad partijai iki galutinių sprendimų šioje srityje - dar tolimas kelias.

Premjeras – pigesnis kandidatas

Susipažinus su socialdemokratų rinkimų strategijos projektu, lieka mažai abejonių, kad politinėje kovoje D.Grybauskaitę nukauti bandys A.Butkevičius. Kairiųjų strategai pabrėžia – dabartinis premjeras yra vienintelis lygiavertis varžovas.

Be to, jo rinkiminė kampanija būtų pigesnė nei kitų kandidatų. Juk Vyriausybės vadovas sulaukia daug žiniasklaidos dėmesio, o tarnybinė padėtis leidžia daryti įtaką visuomenės nuomonei.

„Kandidatu keliant Vyriausybės vadovą yra lengviau vykdyti rinkimų kampaniją, kurią galima pradėti žymiai anksčiau net oficialiai neiškėlus A.Butkevičiaus kandidatų į šalies prezidentus“, – teigiama strategijos juodraštyje. Kitaip tariant, galima skleisti rinkimų idėjas pasinaudojus premjerui rodomu dėmesiu.

Jei socialdemokratų kandidatu taptų A.Butkevičius, tai jo rinkiminę strategiją siūloma grįsti aktyvesniu Vyriausybės vadovo dalyvavimu regionuose. Premjeras turėtų dažniau lankytis įvairių naujų objektų atidarymuose, šventėse, regionų problemų aptarimuose, diskusijose, pasitarimuose.

Dar vienas būdas sutaupyti rinkimų reklamai skirtas lėšas – išvažiuojamieji Vyriausybės posėdžiai. Socialdemokratų strategai apgailestauja, kad ši galimybė yra per mažai išnaudojama. „Tokia veikla pasiteisino vykdant rinkimų agitaciją Visagine, nors ten nebuvo oficialaus Vyriausybės posėdžio“, – rašoma socialdemokratų rinkimų strategijos juodraštyje.

Kairiųjų strategai teigia, kad A.Butkevičiaus kandidatūrą oficialiai bus galima paskelbti daug vėliau nei bet kurio kito politiko. Kodėl? Nes premjeras ir taip yra matomas, dažnai cituojamas žurnalistų, kviečiamas į televizijos ir radijo laidas. Tai ne tik sutaupytų socialdemokratų lėšų, bet ir atitolintų kaktomušą su stipriausiu politiniu varžovu – šalies vadove D.Grybauskaite.

Įtampą kelia prezidentės pozicija

Socialdemokratai neabejoja, kad prezidento rinkimų lyderė yra D.Grybauskaitė. Tai esą rodo ne tik dideli šalies vadovės reitingai. Kairiųjų strategai teigia, kad prezidentė jau dabar pradėjo rinkiminę kampaniją. Tai padidins įtampą tarp Vyriausybės ir S.Daukanto aikštės.

Analizuodami politinę situaciją socialdemokratai rašo, kad D.Grybauskaitė jau dabar aiškiai pabrėžia savo ir Vyriausybės požiūrių skirtumus, aktyviai komentuoja sprendimus, kritikuoja visuomenės nemėgstamas politines partijas, deklaruoja savo vertybinę poziciją (pavyzdžiui, susitiko su Tibeto dvasiniu lyderiu Dalai Lama).

Socialdemokratų strategai atkreipė dėmesį, kad šalies vadovė nuomonę keičia remdamasi visuomenės nuotaikomis. Pavyzdžiui, pradžioje politikė kritikavo Vyriausybės derybas su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“, tačiau vėliau apsigalvojo ir palaikė Vyriausybę.

„Vienu atveju ji pasisako dėl griežtos fiskalinės drausmės, kitu – ragina Vyriausybę kompensuoti pensijas ir atlyginimus, į buvusį lygį grąžinti išmokas“, – rašoma socialdemokratų rinkimų strategijoje.

Socialdemokratai nedviprasmiškai teigia – artėjant rinkimų dienai, Vyriausybės darbui trukdys didėjanti priešprieša. Kova virs ne tik tarp Prezidentūros ir Vyriausybės.

„Žiniasklaida ne visada yra geranoriškai nusiteikusi kairiosios ideologijos, kai kurių jos atstovų atžvilgiu, oponuoja net ir labai geriems sprendimams, stengiasi supriešinti, priešpastatyti koalicijos partnerius, partijos lyderius, supriešinti Vyriausybės vadovą ir prezidentę“, – rašoma politinės situacijos analizėje.

Kaip socialdemokratai tikisi išspręsti šią problemą? „Vadinasi, reikia stiprinti ryšius su žiniasklaida, padidinti rašančių įvairiomis temomis bičiulių skaičių, panaudoti regioninę žiniasklaidą“, – teigiama juodraštyje.

Kritikuoja susitikimą su Dalai Lama

Dokumente rašoma, kad kai kurie socialdemokratai net siūlė remti ne A.Butkevičiaus, bet D.Grybauskaitės kandidatūrą. Esą šalies vadovė vis tiek laimės rinkimus, tad partijai naudinga būti šalia stipraus kandidato.

Tačiau toks pasiūlymas buvo atmestas – D.Grybauskaitė yra laikoma konservatorių kandidate, o jos vykdoma politika aiškiai kertasi su socialdemokratų.

„Pavyzdžiui, esant labai įtemptiems santykiams su Rusija, šalies vadovė ir toliau užima gana aštrią ir nediplomatišką poziciją „Gazprom“ atveju, tuo mobilizuodama dešiniųjų elektoratą, deklaruoja moralinių vertybių viršenybę susitikdama su Tibeto dvasiniu lyderiu Dalai Lama XIV, aiškiai žinodama, kad tai prieštarauja oficialiai Lietuvos politikai Kinijos atžvilgiu, bei sukeldama riziką pabloginti ekonominius Lietuvos ir Kinijos santykius, Lietuvos ir Rusijos ir kt.“, – konstatuojama socialdemokratų politinės situacijos analizėje.

Todėl partijos strategai prieina prie išvados, kad D.Grybauskaitės rėmimas parodytų, jog socialdemokratai neturi ideologijos ir atsisako savo ankstesnių politikos principų.

Tad, kas galėtų būti kiti socialdemokratų kandidatai?

Alternatyva premjerui – V.Andriukaitis

Lietuvą valdanti partija įvardijo dar penkis lyderius, kurie galėtų būti alternatyva A.Butkevičiui. Tai: sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Taip pat Europos Parlamento nariai Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis.

Rinkimų strategijos projekte pabrėžiama, kad šie kandidatai yra populiarūs visuomenėje, o mobilizavus partijos narius galima dar labiau išauginti jų reitingus.

Tačiau jų rinkiminės kampanijos būtų brangesnės. Be to, išsirinkus vieną iš tų penkių kandidatų, rinkiminę kampaniją reikėtų pradėti žymiai anksčiau – kiti kandidatai neturi tokių reitingų kaip premjeras ir negauna tiek žiniasklaidos dėmesio.

Susidaro įspūdis, kad rimčiausiu kandidatu po A.Butkevčiaus socialdemokratai laiko V.Andriukaitį. Jis yra vienintelis alternatyvus kandidatas, kurio pozicijos aptariamos rinkiminės strategijos projekte.

„Aukšti V.Andriukaičio reitingai tik įrodo, kad jo pradėta sveikatos apsaugos reforma, kuri grindžiama socialdemokratiniais principais, didesniu valstybės dalyvavimu, tik augina palankiai vertinančių rinkėjų skaičių. Nepaisant milžiniškos liberalios spaudos kritikos, surengtos interpeliacijos, reitingai nesumažėjo“, – rašoma politinės situacijos analizėje.

Sieks populiarių Vyriausybės sprendimų

Kairiųjų strategai pabrėžia – laimėti rinkimus įmanoma tik tada, jei Vyriausybė priims populiarių sprendimų. Pavyzdžiui, išsaugos kaimų mokyklas, panaikins mokamą aukštąjį mokslą, sumažins šildymo kaštus.

Dokumente pabrėžiama, kad reikia atlikti visuomenės apklausą ir išsiaiškinti, kokios problemos yra skaudžiausios visuomenei.

„Viena jų – vis dar didelis nedarbas, ypač regionuose. Čia turėtume imtis ryžtingų veiksmų, kurie parodytų Vyriausybės pastangas mažinti nedarbą. Tai galėtų būti susitikimai su potencialiais investuotojais, mūsų eksportuotojų apsauga, savarankiško verslo palaikymas“, – rašoma strategijoje.

Spręs problemą dėl V.Gapšio

Plano kūrėjai teigia, kad alternatyvaus kandidato tikslas prezidento rinkimuose – antras turas. Jei įgyvendinus visus sumanymus pavyktų pasiekti kitą etapą, tada socialdemokratų šansai esą būtų didesni. Tikimasi, kad antrajame ture pavyktų suvienyti kairiųjų elektoratą. Pavyzdžiui, Darbo partijos rinkėjus.

Šitų koalicijos partnerių padėtis taip pat aptarta socialdemokratų rinkimų strategijos projekte.

Formalus jos Darbo partijos lyderis Vytautas Gapšys yra įvardijamas kaip problema (Žodį „formalus“ naudoja patys socialdemokratai. – Red.). Cituojamas dokumentas nėra viešas, tačiau socialdemokratai pirmą kartą pripažino – V.Gapšio atstatydinimas grėstų koalicijos žlugimu, o tai susilpnintų socialdemokratų pozicijas per prezidento rinkimus. Todėl siūlomas problemos sprendimas.

Strategijos kūrėjai tiki, kad įmanoma V.Gapšį atstatydinti, tačiau nesugriauti koalicijos. Kaip? „Tam tikslui būtina jau dabar ieškoti paramos tarp atskirų Darbo partijos įtakingų asmenų, siekiant išlaikyti Vyriausybės darbą ir koalicijos Seime stabilumą“, – rašoma rinkimų strategijoje.

Sprendimai - tik kitais metais

Partijos spaudos tarnyba po šios publikacijos išplatino A.Butkevičiaus pareiškimą, kuriuo teigiama, kad  Socialdemokratų partija dar turės nueiti netrumpą vidinių diskusijų kelią, kad apsispręstų, kas iš jos lyderių bus keliamas kandidatų artėjančiuose prezidento rinkimuose: „Šiuo metu mano veiklos prioritetas – sėkmingas Vyriausybės darbas, žmonėms duotų pažadų vykdymas.

Apie tai rinkimus dar negalvoju, ir šiuo klausimu nebuvo rimtesnės diskusijos su partijos bičiuliais. Todėl bet kokios kalbos apie mano galimą kandidatavimą prezidento rinkimuose yra ankstyvos. Sprendimas bus priimtas kitų metų pradžioje įvyksiančiame socialdemokratų partijos suvažiavime“.

Premjero teigimu, iki to laiko bet kokie svarstymai šia tema yra tik spėlionės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.