Sodai nelūžta nuo obuolių

Daugelyje šalies rajonų obuolių derlius šiemet prastesnis, tačiau krituoliai ne vienam sodiečiui tampa problema – savoms reikmėms jų nesunaudosi, o palikti sode supūva ir tampa ligų bei kenkėjų užkratu.

Daugiau nuotraukų (1)

Vanda Baronytė ("Ūkininko patarėjas")

2013-09-27 19:07, atnaujinta 2018-02-21 17:24

Kaip ir kasmet, paslaugas sodininkams ir perdirbėjams siūlo supirkėjai, važinėjantys po kaimus ir superkantys krituolius. Šiemet obuolių supirkimas vėlavo bene dešimt dienų, iš pradžių kainos daugelyje vietovių apsiribojo 10 ct/kg. Mat vasarinių obuolių prekinė išvaizda gerokai prastesnė ir perdirbėjai už juos moka mažiau.

Pastarosiomis dienomis jų supirkimo kainos padvigubėjo, tad visada laimi turintieji daugiau žieminių veislių obelų.

Krituolių mažiau, bet brangesni

AB „Luksnėnų sodai“ direktorės Elenos Žilinskienės teigimu, šiemet obuolių derlius vidutinis ir gerai prižiūrėtų sodų sieks apie 35 t/ha. Ekologiniuose plotuose situacija liūdnesnė – vasarą vaismedžiai buvo apnikti ligų ir kenkėjų, o priemonių jiems naikinti nėra.

„Ekologiškai prižiūrimas sodas „veiklus“ devynerius metus, po to jį reikia atnaujinti. Blogiausia, jog ekologiškiems obuoliams taikomi tie patys standartai, kaip ir desertiniams. Iš 100 ekologiškų obuolių reikalavimus atitiks vienas kitas, tad iš beveik 70 ha ekologinio sodo pririnktume apie 30-40 t desertinių obuolių, o gautos pajamos nepadengtų rinkti skirtų išlaidų“, – įsitikinusi direktorė. Pasak jos, kai pasibaigs ekologinio sodininkavimo sutartyje numatytas laikas, šio sodo nebeliks, nes neverta užsiimti tuo, ko negalime įgyvendinti.

Rudenį prekyba obuoliais suaktyvėja. Direktorė patvirtina, kad supirkėjų labai daug, kaip ir sulčių gamintojų. Šiemet lenkai už krituolius moka daugiau nei vietiniai ir derlių išsiveža patys.

„Seniai bendradarbiaujame su UAB „Vaiskona“ (Vilkaviškio r.), tad su lenkais neprasidedame. Pernai krituolių pardavėme daugiau nei tūkstantį tonų, bet šiemet jų bus gerokai mažiau. Tačiau kaina nebloga, po 40 ct/kg“, – pasakoja „Luksnėnų sodų“ vadovė. Pasak jos, rudenį desertinių obuolių prekybos centruose realizuoja nedaug ir tik tuos, kurie skanūs dabar ir blogai laikosi saugyklose. Geri prekybiniai santykiai su „Maxima“ nusistovėję seniai ir vidutinė supirkimo kaina siekia apie 1 Lt/kg.

UAB „Naradava“ direktorius Aloyzas Grygalis taip pat sako, jog šiemet derlius prastesnis, nes daug obuolių, maždaug trečdalį derliaus, sugadino kruša. Ekologinių sodų nebeliko, nes griežtų reikalavimų įvykdyti negalima.

„Iš krituolių patys gaminame tyres, o iš jų – džemus. Dalį jų realizuojame vietiniams perdirbėjams, dalį – lenkų supirkėjams maždaug po 40 ct/kg. Prekybos tinklams desertinių obuolių parduodame nedaug: skirtų akcijoms kaina būna mažesnė nei litas, o įprastinei prekybai – daugiau nei litas už kilogramą, – pasakoja direktorius. – Papildydami negausias krituolių atsargas patys juos superkame iš aplinkinių kaimų. Važinėjant po kaimus transporto išlaidos esti nemažos, tad mokame maždaug po 25 ct/kg.“

Perdirbėjai paslaptingi

KB „Vilniaus sultys“ gamybos vadovas Dainius Lopeta teigė, kad jie sulčių gamina daugiau nei koncentratų. Tačiau nei kokios gamybos apimtys, nei kiek obuolių žada supirkti, neskuba atskleisti. Visą rugsėjį krituolius superka iš vietinių gyventojų ir kainos priklauso nuo jų kiekio, maždaug po 17 ct/kg.

AB „Anykščių vynas“ obuolius šiemet pradėjo supirkinėti rugpjūčio pabaigoje, maždaug savaitę vėliau nei pernai. Ankstyvųjų veislių obuoliai gamybai netinka, nes išspaudžiama mažiau sulčių. Be to, jos per rūgščios.

Kokiomis kainomis iš supirkėjų bendrovė priima obuolius?

„Šiuo metu obuoliai brandesni, sultingesni. Be to, mūsų kraštuose jie gerai užderėjo, tai kainai įtakos irgi turi“, – teigė įmonės vadovas Audrius Zuzevičius. – Su kiekvienu tiekėju sutariama atskira kaina, nes jie yra tarpininkai tarp mūsų įmonės ir augintojų. Žinau, kad dabar supirkėjai sodiečiams už krituolius moka apie 20 ct/kg. O mums sultims gaminti šiemet reikės apie 15 tūkst. t obuolių.“

UAB „Vaiskona“ (Vilkaviškis) direktorius Rolandas Sirtautas teigia, kad aplinkiniai sodai pustuščiai, krituolių labai mažai, bet užsibrėžtus gamybos planus teks vykdyti. „Superkamos žaliavos kainos aukštos, palyginti su pernykščiu laikotarpiu, 60-70 proc. didesnės. Tikslios supirkimo kainos – komercinė paslaptis, tačiau krituolių sultims spausti mums reikia apie 26 tūkst. t“, – patikslina R. Sirtautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.