Tai ar „welcome”, ar „sveiki atvykę”?

„Dainuojam angliškai kaip mokam, Europai sukeliam daug juoko. O gal geriau pasaulį stebint tuo, kad lėmė likimas tik mums ištarti be klaidų – geriems vyrams geroj girioj gerą girą gera gert.”

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Sep 27, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:12 PM

Šviesaus atminimo V.Kernagis taip traukė dar tada, kai anglų kalbą Lietuvoje mokėjo retas, o dauguma slebizavo nebent rusiškai. Vis dėlto maestro šimtu procentų nuspėjo ateitį.

Su anglų kalbos pradžiamoksliu dabar gali susipažinti vien skaitydamas iškabas kuriame nors didesniame mieste, kur apstu „coffe-inn’ų”, „pizzeria’ų”, „pub’ų”.

Taip pat galima įsėsti į sostinės troleibusą ir paklausyti, kaip diktorė puikiausia lietuvių kalba siūlo apsilankyti svetainėje vilniusticket.lt, o ne vilniausbilietai.lt.

Smagu, kad nuo mados neatsilieka ir šalies vadovai. Pati prezidentė stengėsi iš peties tikrindama kiekvieno kandidato į dabartinį ministrų kabinetą anglų kalbos žinias.

Juk ne juokas – reikia pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. Kalė naktimis politikai įvairiausias frazes, kiti gal net mokytojus samdė, o paskui laužė liežuvius Prezidentūroje. Stropiausi gavo po portfelį.

Gaila, nespėjo D.Grybauskaitė patikrinti viceministrų. Kad ir visai Europai juoko priepuolį savo anglų kalbos įgūdžiais sukėlusio V.Leškevičiaus iš Užsienio reikalų ministerijos.

Bet apmaudžiausia, kad prezidentės visos pastangos nuėjo šuniui ant uodegos. Vakar Seime Europos Komisijos Vertimo žodžiu skyriaus generalinis direktorius M.Benedetti kaip tik ragino lietuvius kuo daugiau šnekėti savo kalba. Būtent pirmininkavimo metu ir būtent tarptautiniuose renginiuose!

Pasirodo, lietuvių kalba – viena iš 24 oficialių Europos Sąjungoje. Še tau, boba, ir devintinės. Tai kam reikėjo tų D.Grybauskaitės egzaminų?

Kita vertus, negi ragindamas kalbėti lietuviškai M.Benedetti nebijo, kad jam ar jo pavaldiniams teks versti greitakalbe ištartą „geriems vyrams gerą girą geroj girioj gera gert”?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.