Kai valdžioje bendražygiai, tai ir Kaunas gražesnis

Jei visi Lietuvoje tvarkysis taip, kaip šaunusis Kauno meras, šešėlinis konservatorių ūkio ministras A.Kupčinskas, tai Lietuvoje bus gera gyventi. Tiesa, kai kam teks pasitempti — pavyzdžiui, kaip sakė A.Kubilius, jo gimtasis Vilniaus universitetas turėtų mokytis iš Kauno technologijos universiteto, mat „Kaunas yra puikus pavyzdys daugeliui Lietuvos miestų“.

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Sep 28, 2013, 9:08 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:06 PM

Tokią žinią šią savaitę iš Kauno bandė pasiųsti čia posėdžiavęs ir, kaip skelbiama, informaciją apie miesto aktualijas rinkęs Tėvynės sąjungos — Lietuvos krikščionių demokratų sudarytas šešėlinis vyriausybės kabinetas.

Kauną pirmai kelionei po Lietuvą opozicijoje esanti partija pasirinko neatsitiktinai. Laikinąja sostine tebevadinamas miestas buvo, yra ir dar kurį laiką tikriausiai bus (kol jaunimo nepavyks įtraukti į politiką?) patikima ir stipriausia konservatorių sėkmės rūmo kolona. Išjudinti jos lietuviškiausiame šalies mieste iki šiol nesugebėjo nei radikaliai „ubagiškos“ sąjungos, nei violetiniai Garliavos kirpėjų ir bėglių teisėjų susivienijimai.

Todėl šešėlinis konservatorių premjeras A.Kubilius šią savaitę Kaune apie Kauną prabilo ne kaip vadas iš opozicijos apkasų, o švelniai, su tėviška meile. Įsivaizduokite, jam net patyčių objektu tapusios šio miesto gatvės nėra baisios!

Tos, iš kurių dar visai neseniai kone visa Lietuva interneto erdvėse kasdien šaipėsi ir lygino su Marso krateriais, lopė tulpių žiedais ir burleskinių poniučių suknelėmis. A.Kubiliui mat gatvės, kuriomis jis važinėja Vilniuje, yra blogesnės būklės.

Vilniečiai, drebėkite! Jei A.Kupčinskas ateityje išties taps ūkio ministru, Vilniaus gatvių lauks beveik 1000 kilometrų ilgio Kauno transporto arterijų likimas.

Kita vertus, bala žino, kur sostinėje, nebūdamas premjeru, dabar važinėja A.Kubilius. Gal centrines, šiek tiek palopytas Kauno gatves jis lygina su Vilniaus priemiesčio sodų keliais? Tada suprantama, kodėl politikui atrodo, kad Kaune ne tik gyventi, bet ir važinėti automobiliu galima.

Tenka pripažinti, kad šiais metais Kauno gatvės remontuojamos tikrai sparčiau nei ankstesniais. Kauniečiai, dažniausiai tie patys, kurie vakar niurzgėjo dėl duobėje apgadinto automobilio rato, net pykti ima, kai jiems tenka keisti įprastą maršrutą į darbą ar pramogų zonas.

Kai kuriose miesto vietose dėl to susidaro eismo spūstys, prie kurių Kauno gyventojai taip pat nėra įpratę. Tačiau iki visuotinės vairuotojų laimės gatvių remontininkams trūksta ne tik pinigų, bet ir strategijos, ką, kur ir kaip pirmiausia reikėtų taisyti. Kartais pinigai išmetami tiesiog į balą — per lietų į prieš kelias dienas išgremžtą duobę.

Nors, tiesą pasakius, kai kada duobės kelyje net naudingos, nes sustabdo greičio mėgėjus, dažniausiai važinėjančius BMW automobiliais. Bus mažiau kelių gaidelių. Tik kas padės pėstiesiems? Savivaldybė žadėjo, kad nuo 2014 metų bus pradėtos naujinti viešojo transporto stotelės, jos pasipuoš naujomis stoginėmis. Tačiau neseniai paaiškėjo, kad stotelės gali likti visai be stoginių, mat senąsias įrengusi įmonė grasina jas išmontuoti.

Kaune yra 280 transporto stotelių stoginių, 214 jų valdo bendrovė „JCDecaux“. Sutartis su ja galioja tik iki šios savaitės pabaigos. Net ir pėsčiomis nevaikštančios „pupytės“ tikriausiai suprastų, kad konkurso, kuris baigėsi vakar, laimėtojas nespės suprojektuoti ir įrengti naujas stogines žiemai. Nors savivaldybė pasiūlė bendrovei „JCDecaux“ dar kuriam laikui palikti senas užuovėjas laukiantiems troleibuso ar autobuso, ši nesutiko ir pagrasino stogines per mėnesį nukelti.

Verslininkų netenkina sąlyga, kad jie turės mokėti vietinę rinkliavą už išorinę reklamą stotelėse, nors ir su 50 proc. nuolaida. 15 metų stogines prižiūrėjusi bendrovė iki šių dienų nuo tokios prievolės buvo atleista.

Tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gerą — nebus stoginių, gal skėčių daugiau bus parduodama. Padangų ir ratlankių gamintojams taip pat reikia užsidirbti. Kaune tam sąlygos — puikios.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo