Kokie kvapai mieste gardūs ir ko kauniečiai nenorėtų užuosti?

Norite šokolado, tačiau neturite pinigų? Dėl to problemų nekyla kauniečiams, pro langus užuodžiantiems saldainių aromatą. Tačiau ne visiems taip sekasi. Kai kurie miestiečiai dėl kvapų antplūdžio nerimauja, ar tik jie nėra nuodijami, rašo "Lietuvos rytas". 

Energetikų gatvės gyventoja N.Sidarienė tvirtino, kad iš greta esančios gamyklos sklindantys garai – įtartini.
Energetikų gatvės gyventoja N.Sidarienė tvirtino, kad iš greta esančios gamyklos sklindantys garai – įtartini.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2013-09-28 06:00, atnaujinta 2018-02-21 17:06

Kauno gyventojai užuodžia įvairiausius kvapus – ir malonius, ir kartais nosį riečiančius. Tačiau kvapo skonis ir stiprumas ne visada nulemia malonią kvepiančio objekto kaimynystę.

Vieni gyventojai nepatenkinti, kad kvėpuoja greta įsikūrusių gamyklų pro kaminus leidžiamais dūmais ar iš vėdinimo sistemų sklindančiais įtartinais aromatais. Kiti norėtų nebeužuosti Lietuvos zoologijos sodo ar vandenvalos įmonės kaimynystės. Juos galima suprasti.

Tačiau kai kurie kauniečiai kasdien mėgaujasi, atrodytų, maloniais apynių, bandelių ir cinamono aromatais ar kasdien tiek prisikvėpuoja šokolado kvapo, kad saldainių nė pirkti nebereikia. Manote, kad visi jie patenkinti? Klystate.

Bijo dėl vaikų sveikatos

Pakaunėje, Garliavoje, Vasario 16-osios gatvėje, įsikūrusio vaikų lopšelio-darželio „Obelėlė“ darbuotojos ir greta gyvenantys žmonės nepatenkinti gamyklos „Baltijos polistirenas“ kaimynyste.

Tarp gyvenamųjų namų, ugdymo įstaigų ir sporto centro veikia polistireninio putplasčio gamykla.

Aplink ją gyvenantys ir dirbantys žmonės tvirtino, kad iš gamyklos kaminų kartkartėmis išleidžiami įtartiną kvapą skleidžiantys garai.

„Gamykla veikia 11 metų. Visą šį laiką užuodžiame keistus salsvus kvapus.

Juos užuodžiame kasdien, tad įsiskausta galvos, kartais sudirgsta nosių, gerklių, akių gleivinės“, – teigė darželio auklėtojos Salomėja Pupkienė ir Regina Kostantinavičienė.

Šį lopšelį-darželį lanko net 270 vaikų.

„Garliavoje vaikų daug, o darželių – tik du. Neturėdami pasirinkimo, žmonės veda vaikus pas mus. Tačiau neramu, ar ne tik mums, bet ir jiems nekenkia gamyklos į orą išleidžiami garai“, – kalbėjo moterys.

Kvapų dienomis sumažėjo

Darželio vedėjos pavaduotoja Rasa Juronienė sakė, kad anksčiau iš gamyklos intensyviausiai kvapai sklisdavo 11 valandą, kai vaikai žaidžia lauke.

Garliavos bendruomenės narė teigė, kad dėl garų buvo sunerimę ne tik darželio darbuotojos, bet ir gyventojai. Garliaviškiai kreipėsi į specialistus. Pedagogių teigimu, po patikrinimų padėtis šiek tiek pasikeitė.

„Specialistai tyrė kvapų intensyvumą. Nustatė, kad jie leistinos normos neviršija. Tačiau ir mums, ir tėvams, ir kitiems gyventojams tebėra neramu, ar tikrai nesame nuodijami. Pastebėjau, kad darbuotojos vis dažniau serga. Skundžiasi kvėpavimo takų sutrikimais, galvos skausmais. Gal tai sutapimas. Tačiau prisideda ir tai, kad nemalonų kvapą turime kęsti kasdien“, – svarstė R.Juronienė.

Esą gerai bent dėl to, jog po patikrinimų intensyviausi kvapai užuodžiami anksti ryte ir vėlai vakare.

„Vaikai įtartinu oru kvėpuoja mažiau. Tačiau aplink gyvenantys žmonės saugodamiesi stengiasi neatidaryti langų kada nori“, – sakė R.Juronienė.

Salsvu oru kvėpuoja ligoniai

Į panašią padėtį yra patekę ir dalies Petrašiūnų gyventojai, įsikūrę netoli termoizoliacines medžiagas – polistireno putplastį gaminančios įmonės „Kauno šilas“. Ši veikia Energetikų gatvėje.

Greta įmonės gyvenantys žmonės teigė, kad taip pat jaučia keistą salsvą kvapą.

„Kadangi jį užuodžiame kasdien, nuo jo kartais tampa koktu. Esame gražiai susitvarkę kiemus, pasistatę stalus, suolus. Tačiau vakaroti lauke galime ne visada.

Baiminamės, kad kvapu ilgainiui galime apsinuodyti“, – pasakojo Energetikų gatvės gyventoja Nijolė Sidarienė.

Keistą aromatą teigė užuodžiančios net atokiau įsikūrusios Dainavos poliklinikos Psichikos dienos stacionaro darbuotojos.

„Iš pradžių kvapas patiko. Priminė salsvą kepinių aromatą. Bet kai jis ėmė sklisti kasdien, sunerimome. Mūsų pacientai skundžiasi depresijomis, kitais nervų sutrikimais. Juos ne tik gydome medikamentais. Drauge einame ir pasivaikščioti. Keisti aromatai tikrai neprisideda prie pacientų nervų raminimo“, – teigė gydymo įstaigos administratorė Daiva Morkeliūnienė.

Arčiausiai prie įmonės gyvenančių 5 Energetikų gatvės namų gyventojai guodėsi, kad taip pat yra kreipęsi į specialistus.

„Higienos specialistai teigė, kad įmonė leistinų kvapų higienos normų neviršija. Jaučiamės pakliuvę į spąstus. Išsikraustyti neturime kur. Todėl kasdien esame priversti kvėpuoti nemaloniu oru. Gal jis ir nekenksmingas, tačiau patogiai gyventi trukdo“, – teigė N.Sidarienė ir jos kaimynės.

Marvelėje kyla nauji namai

Kauniečiai seniai juokauja, kad Marvelė, kur įrengti Kauno vandenvalos įmonės nuotekų valymo įrenginiai, žinoma kitu – Smarvelės pavadinimu. Važiuojant pro vandenvalos įmonę neretai galima užuosti nemalonų kvapą.

Dėl fekalijų smarvės ne vienus metus skundėsi ir greta įmonės gyvenantys žmonės. Tačiau reikalai po truputį keičiasi.

Pasisukiojus šiame mikrorajone, apsilankius visai greta įmonės esančioje Plokščių gatvėje galima pamatyti kylančius naujus modernius namus.

„Kartais kvapus pajuntame. Tačiau ne kasdien. Be to, kvapai ne tokie intensyvūs, kad labai trukdytų gyventi“, – tvirtino už vandenvalos įrenginių įmonės tvoros gyvenantis Dainius Petrauskas.

Vyras pasakojo, kad per pastaruosius metus kauniečiai noriai kuriasi Marvelėje. Namą greta statosi ir jo sūnus.

Vienos Kauno nekilnojamojo turto agentūros darbuotojas Egidijus Toleikis patvirtino, kad Marvelė tampa patraukli.

„Čia kauniečiai vis dažniau ieško tuščių sklypų arba perka senus namus ir vietoj jų statosi naujus. Žemės ir namų kainos per pastaruosius metus čia išaugo. Greičiausiai kauniečiai įsitikina, kad kalbos apie kvapus yra perdėtos, o vilioja labai graži šios vietovės gamta“, – sakė nekilnojamojo turto agentas.

Zoologijos sodo nenori

Ne visi naujakuriai susimąsto apie galimus nepatogumus dėl kvapų, kurie sklinda iš greta esančių objektų.

Gričiupio seniūnijoje, Naručio gatvėje, iškilęs naujų modernių namų kompleksas laikomas prabangia ir prestižine vieta. Gamtos apsuptoje vietoje išdygę daugiabučiai ir jų uždari kiemai – patogūs gyventi. Tačiau namai yra Lietuvos zoologijos sodo kaimynystėje.

„Kai pirkome būstą, apie šią kaimynystę negalvojome. Apie tai, kad ji gali kelti nepatogumų, niekas neperspėjo“, – sakė moderniame name įsikūrusi Orinta Rimkienė. Moteris teigė, kad kartais iš zoologijos sodo atsklinda nemalonūs aromatai.

„Dieną būname darbe. Tačiau vakare išeiti į lauką, pažaisti su vaikais ne visada malonu. Gyvūnų išmatų ir pūvančio šieno kvapai tikrai jaučiasi“, – sakė moteris.

Jos kaimynas Antanas Grigaitis buvo dar kategoriškesnis.

„Zoologijos sodui mieste – ne vieta. Iš jo sklinda smarvė. Jį reikia iškelti į užmiestį“, – tvirtino vyras.

Lietuvos zoologijos sodo rinkodaros skyriaus vadovas Benas Noreikis pripažino, kad vasaromis, kai oro temperatūra aukšta, iš gyvūnų voljerų sklindantys kvapai gali pasiekti netoli gyvenančių kauniečių namus.

Sužadina pirkėjų apetitą

Tūkstančiai kauniečių, atvykstančių apsipirkti į Urmo prekybos miestelį, užuodžia kur kas malonesnius aromatus. Čia neretai kvepia šokoladu ir traškučiais. Kvapai sklinda iš buvusios „Kraft Foods Lietuva“, šiemet tapusios „Mondelez Lietuva Production“, įmonės.

Lauke greitus užkandžius pardavinėjanti Aldona Gražienė šypsojosi, kad dirba kvapnios įmonės kaimynystėje.

„Mums, dirbantiems greta šios įmonės, pasisekė. Iš jos kartais sklinda nuostabūs kvapai. Tai ne tik teikia malonumo. Net padeda mūsų versle. Pirkėjai, užuodę aromatus, pasijunta alkani ir iš mūsų dažniau perka“, – pasakojo pardavėja.

Saldainių pirkti nė nereikia

Šie aromatai pasiekia ir priešais įmonę esantį dvylikaaukštį.

Taikos prospekto 117-ojo namo gyventojai Irena Vazgienė ir Robertas Alūza teigė, kad kai vėjas pučia į jų namą, taip pat jaučia šokolado ir traškučių kvapus.

„Mūsų draugai žino, kad kartais pas mus kvepia skanumynais. Todėl net saldainių pirkti nereikia. Visiems užtenka vien šių aromatų“, – juokavo kauniečiai.

Tiesa, jie pridūrė, kad kai kurie jautresni kaimynai šiais kvapais ne visada yra patenkinti.

„Žinau, kad viena kaimynė, kuriai kvapai atrodo per stiprūs, yra nusipirkusi oro valytuvą“, – teigė R.Alūza.

Įmonės „Mondelez Lietuva Production“ komunikacijų vadovė Rasa Bagdonienė sakė, kad iki šiol nė vienas kaunietis nesiskundė, jog iš bendrovės sklinda šokolado ar kitų produktų aromatai.

„Nepaisant to, įmonėje įdiegta griežta kvapų kontrolė, todėl leistinų normų neviršijame“, – sakė R.Bagdonienė.

Aromatai verčia smaguriauti

Maloniais aromatais mėgaujasi ir kitų mikrorajonų gyventojai.

Vilijampolės žmonės nepraleidžia progos prasukti Raudondvario plentu. Vienoje jo atkarpoje sklando neįkyrus malonus bandelių ir cinamono aromatas.

„Nuostabu, kad judrioje, dulkinoje gatvėje veikia kepykla. Iš jos sklindantis kvapas – tikra atgaiva. Tik jis savotiškai ir kenkia. Užuodus skanėstus, jų norisi pirkti. O tai gadina kūno linijas“, – šypsojosi priešais kepyklą gyvenanti Aida Jurevičienė.

Panašiai kalbėjo ir greta alaus daryklų gyvenantys kauniečiai.

Vytauto prospekte netoli vienos alaus daryklos gyvenanti kaunietė Inesa Chabibulina teigė, kad vėjas raugo kvapą kartais įpučia pro buto langus.

„Tačiau šis aromatas nėra labai įkyrus, todėl gyventi netrukdo“, – teigė moteris.

Dar palankiau kitos alaus daryklos kaimynystę vertino Savanorių prospekto pradžioje gyvenantis Darius Greičius.

„Kartais jaučiame apynių ir savotišką raugo aromatus. Tačiau jie nėra įkyrūs ar labai intensyvūs. Todėl neerzina. Atvirkščiai, tai puiki reklama, nes primena, kad norisi paragauti jų produkcijos“, – sakė vyras.

Dažniausiai skundžamasi mažomis įmonėmis

Romutė Smolskienė

Kauno visuomenės sveikatos centro Kontrolės skyriaus vedėja

„Dėl nemalonių ar, gyventojų nuomone, per stiprių kvapų skundų gauname nuolat. Dažniausiai kauniečiai skundžiasi nedidelėmis maitinimo įmonėmis – kavinėmis, barais, restoranais. Kartais skundai pasitvirtina. Įmonės įpareigojamos pagerinti ventiliacijos sistemas.

Dėl gamybos įmonių gyventojai skundžiasi rečiau. Daugiausia skundų esame gavę dėl įmonių „Kauno šilas“ ir „Baltijos polistirenas“. Žmonės kreipėsi prašydami ištirti, ar iš šių įmonių sklindantys kvapai neviršija normų.

Pagal kvapų kontrolės gyvenamosios aplinkos ore taisykles iš mieste esančių įmonių kvapai sklisti gali. Tačiau jie negali viršyti 8 europinių kvapo vienetų.

Ištyrę gyventojų skundus, nustatėme, kad šių įmonių kvapai normų neviršija.

Dėl kitų didesnių įmonių skundų nesame gavę. Galbūt žmonėms ne tik netrukdo, bet ir patinka malonūs aromatai.“

Skleidžia kaimynai?

Vytautas Adomavičius

Įmonės „Kauno šilas“ direktorius

„Įmonės ceche sklando monoksido anglies bei kiti technologiniai kvapai. Tačiau yra nustatytos ribos, už kurių jie negali viršyti normų. Specialistai ištyrė, kad mes normų nepažeidžiame.

Suprantu, kad vieni gyventojai kvapams jautresni, kiti ne. Tačiau noriu patikinti, kad mes kaimynų nenuodijame.

Gali būti, kad įtartini kvapai sklinda iš greta esančių įmonių. Tačiau žmonės mato, kad iš mūsų kaminų kyla garai, ir mano, kad mes juos bandome nuodyti. Tačiau tai viso labo tik vandens garai.“

Suka galvą, kaip problemą išspręsti

Kęstutis Dagilis

Įmonės „Baltijos polistirenas“ prezidentas

„Konfliktas tarp gyventojų ir mūsų įmonės – užprogramuotas. Kūrėmės nuo seno buvusioje pramoninėje teritorijoje. Vėliau greta išdygo darželis-lopšelis, kai kurie kiti pastatai. Jie buvo suprojektuoti nesilaikant taisyklių. Tarp gamyklos ir naujų statinių palikti per maži atstumai.

Neneigsiu, gamybos procese kvapai kyla. Drauge su vandens garais jie sklinda į orą. Gyventojus, kurie tai užuodžia, suprantu.

Nors garai nenuodingi, bet kvėpuoti jais nemalonu.

Suku galvą, kaip problemą išspręsti.

Ketiname įsigyti greta gamyklos atokiau nuo namų esantį sklypą ir ventiliacines sistemas perkelti ten.

Tačiau tam reikia nemažų pinigų. Kada tai pavyks padaryti, negaliu pasakyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.