L.Linkevičius Niujorke ES vardu ragino pasirašyti Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutartį

Europos Sąjungos (ES) Tarybai

L.Linkevičius pabrėžė, kad šiuo metu svarbiausia stiprinti ir plėsti tarptautinės stebėsenos sistemos tinklą ir pajėgumus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
L.Linkevičius pabrėžė, kad šiuo metu svarbiausia stiprinti ir plėsti tarptautinės stebėsenos sistemos tinklą ir pajėgumus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-09-28 15:53, atnaujinta 2018-02-21 17:00

Tai jis pareiškė penktadienį, kalbėdamas Niujorke vykstančios JT Generalinės Asamblėjos sesijos Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties XIV straipsnio konferencijoje, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

L.Linkevičius pabrėžė, kad šiuo metu svarbiausia stiprinti ir plėsti tarptautinės stebėsenos sistemos tinklą ir pajėgumus, kurie leidžia nustatyti įvykdytų branduolinių bandymų vietą ir radionuklidų kiekį. Būtent ši sistema leido nustatyti, kad Šiaurės Korėja įvykdė branduolinius bandymus 2013 metų vasario mėnesį.

Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutartis buvo priimta 1996 metų JT Generalinėje Asamblėjoje. Ją pasirašė 177 šalys, ratifikavo 138 valstybės. Ši sutartis iki šiol nėra įsigaliojusi, tačiau XIV sutarties straipsnis numato, kad sutartį pasirašiusių ir ratifikavusių šalių sprendimu kas dvejus metus bus rengiama konferencija, apžvelgianti problemas, susijusias su branduoliniais bandymais.

Lietuva Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutartį pasirašė 1996 metais, Seimas ją ratifikavo 1999-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Gruzija atmetė prezidentės veto. Kas toliau?