Kas svarbiau: V.Gapšio postas ar Vyriausybės stabilumas?

Šią savaitę paaiškės, ar už finansinius nusikaltimus nuteistas Darbo partijos lyderis Vytautas Gapšys išsilaikys Seimo pirmininko pavaduotojo poste. Opozicija jam inicijavo interpeliaciją, kuri pavyks tik tuo atveju, jei ją palaikys didžiausią frakciją Seime turintys socialdemokratai.

V.Gapšys nenori palikti šilto posto Seime.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
V.Gapšys nenori palikti šilto posto Seime.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Sep 30, 2013, 11:05 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:18 PM

Valdančiosios partijos strategai mano, kad V.Gapšio atstatydinimas grėstų koalicijos žlugimu, o tai susilpnintų socialdemokratų pozicijas artėjant kitų metų prezidento ir Europos Parlamento rinkimams.

Tiesa kai kurie socialdemokratai mano, kad V.Gapšį įmanoma atstatydinti nesugriaunant koalicijos. „Tam tikslui būtina jau dabar ieškoti paramos tarp atskirų Darbo partijos įtakingų asmenų, siekiant išlaikyti Vyriausybės darbą ir koalicijos Seime stabilumą“,– rašoma LSDP rinkimų strategijoje, kurią praėjusią savaitę gavo portalas lrytas.lt.

Spręs paskutinę dieną

Darbo partijos vadovai socialdemokratus neoficialiai yra perspėję, kad partija pasitrauks iš valdančiosios koalicijos, jei V.Gapšys praras šiltą kėdę. Žinoma, tai gali būti tik šantažo priemonė, tačiau akivaizdu, kad socialdemokratai vis dar laužo galvas, ką daryti.

Iškart po teismo posėdžio, kai V.Gapšys kartu su kolegomis Viktoru Uspaskichu ir Vitalija Vonžutaite buvo nuteistas Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, premjeras ir socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius pareiškė, kad būtų geriau jei V.Gapšys pasitrauktų iš Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo pareigų. Tačiau griežtai atsistatydinti socialdemokratai savo partnerių vadovo nespaudė. Interpeliacija V.Gapšiui numatyta šį ketvirtadienį. Kaip balsuos socialdemokratai, kol kas neaišku. Partijos vadovai vis kartoja, kad jos frakcija Seime dėl to dar neapsisprendė.

„Sprendimas bus padarytas ketvirtadienį ryte prieš Seimo posėdį. Mes visada prieš posėdį aptariame darbotvarkės klausimus“, - portalui lrytas.lt tvirtino socialdemokratas Algirdas Sysas.

V.Gapšys būtų atstatydintas, jei šią iniciatyvą palaikytų daugiau kaip pusė Seimo narių. Tam užtektų opozicijos ir socialdemokratų balsų.

Paklaustas, ką mano apie kalbas, kad kelia įtampą koalicijoje, V.Gapšys LRT radijui teigė, kad jei tai socialdemokratams kelia įtampą, jie yra silpni koalicijos partneriai. „Iki šiol aš juos laikiau pakankamai tvirtais ir galvoju, kad tokių problemų jiems nekyla“, – mano jis.

Bijo V.Uspaskicho šantažo?

Mykolo Romerio universiteto dėstytojas politologas Vytautas Dumbliauskas neabejoja, kad grasindama išeiti iš koalicijos Darbo partija šantažuoja savo partnerius.

„Iš tikrųjų, logiškai galvojant, Darbo partijai svarbiausia būti valdžioje ir likti koalicijoje. Vis tiek yra keturi ministrų postai ir geros ministerijos, kur sukasi daug pinigų. Nenorėčiau tikėti, kad dėl vieno žmogaus statuso jie išeitų. Juk V.Gapšys nieko nepraranda ir lieka Seimo nariu“, - svarstė V.Dumbliauskas.

Jis neatmeta galimybės, kad socialdemokratams gali pavykti suskaldyti Darbo partiją, nes tai jau kartą buvo padaryta, kai V.Uspaskichas pabėgo į Maskvą.

Tuo tarpu kitas portalo lrytas.lt kalbintas politologas, Vilniaus universiteto dėstytojas Tomas Janeliūnas sako, kad „darbiečiams“ noras išsaugoti V.Gapšio postą yra principo reikalas. Juk jis yra partijos pirmininkas.

„Darbo partija tikrai gali šantažuoti ir gana ryžtingai tokią idėją (pasitraukti iš koalicijos. – Red.) siūlyti, nes vis dėlto tai yra dabartinis partijos vadovas. Jeigu jį paaukotų, kyla klausimas, o kiek Darbo partija gali nusileisti, jeigu aukoja savo vadovą. Ar yra kažkas daugiau, dėl ko jie gali rimtai pasipriešinti? Jeigu tai koalicijos nesužlugdo, tada būtų sunku sugalvoti bet kokį kitą įvykį, kuris galėtų pakenkti bendradarbiavimui. Tai principo reikalas“, - svarstė politologas.

„Manau, kad socialdemokratų situacija yra dviprasmiška. Jiems viešumoje tarsi reikėtų parodyti pastangas, kad jie laikosi kažkokių idealistinių motyvų, bet mąstant racionaliai praktiškai, manau, kad jie nenori kelti įtampos koalicijoje ir rizikuoti aiškinantis santykius su Darbo partija“, - kalbėjo politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.