Dosniesiems Šiaulių politikams - teismo apynasris

Šiaulių arenos techninio projekto dovanojimo aktas sustabdomas, kol baigsis teisminis ginčas. Sustabdytas ir savivaldybės administracijos direktoriaus Vlado Damulevičiaus sprendimas leisti naudotis arenos techniniu projektu. Šį sprendimą priėmė Šiaulių apygardos administracinis teismas, kuriame nagrinėjamas šiauliečių priimtų sprendimų teisėtumas.

Labiausiai apdovanoti ukrainiečius agitavo Šiaulių meras J.Sartauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Labiausiai apdovanoti ukrainiečius agitavo Šiaulių meras J.Sartauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Oct 2, 2013, 8:12 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:32 PM

Trečiadienį priimtoje nutartyje konstatuota, kad taikyti laikinąsias priemones – būtina. Tai gali padėti ateityje išvengti tarptautinių ginčų, jei paaiškės, kad savivaldybei priklausančiu turtu (techniniu projektu. - Red.) suspėta neteisėtai pasinaudoti.

Be to, teismas įpareigojo savivaldybę per dvi savaites pateikti visus dokumentus, susijusius su Šiaulių arenos techninio projekto dovanojimu.

Į teismą, kad būtų naikinami įstatymus pažeidžiantys sprendimai, kreipėsi Vyriausybės atstovas Jonas Novogreckis. Jis pažymėjo, kad balandžio mėnesį ukrainiečiams padovanoję arenos techninį projektą Šiaulių politikai nusižengė 3 įstatymams ir Konstitucijai.

Savivaldybes kuruojantis J.Novogreckis iš pradžių pareikalavo, kad neteisėtus sprendimus atšauktų pati Šiaulių taryba ir Savivaldybės administracijos vadovas. Tačiau šiauliečiai politikai arogantiškai pademonstravo savo raumenis – nevykdė reikalavimo.

Negana to, tarybos posėdyje, kuriame postringauta apie viduramžius siekiančią lietuvių ir ukrainiečių draugystę, netiesiogiai pagrasinta ir J.Novogreckiui. Jam pažerta priekaištų, kad neva kliudo tarybos nariams patiems apsispręsti, ir pažadėta kreiptis į Vyriausybę.

Skandalas kilo šių metų pavasarį, kai Šiaulių miesto vadovai pasiskelbė, jog reikia apdovanoti 2015 m. Europos vyrų krepšinio čempionatui besirengiančius ukrainiečius.

Šią mintį pristatęs meras Justinas Sartauskas tikino, jog nėra kitos išeities – neva parduoti 0,8 milijono litų kainavusį techninį projektą neleidžia įstatymai.

Tačiau kažkodėl nutylėta, jog iš Ukrainos gautas prašymas parduoti techninę dokumentaciją ilgokai pragulėjo savivaldybėje. Neužsiminta ir apie perspėjimą iš Teisingumo ministerijos dėl savivaldybės turto naudojimo.

Niekas iki šiol viešai neįvardijo, kas buvo apdovanotasis – Ukraina, kurio nors miesto savivaldybė, krepšinio federacija, klubas ar privatus asmuo.

Tiesa, Ukrainos žiniasklaidoje statomų arenų šeimininkai net neslepiami – šiuos objektus stato iš valstybės paramos gavusios privataus kapitalo įmonės.

Šiaulių vadovai nutylėjo dar vieną faktą, apie kurį paskelbė Ukrainos žiniasklaida – Charkovo miestas už arenos projektą siūlė 1 milijoną litų.

Paslapčių šydą praskleidė dienraštis „Lietuvos rytas“, atlikęs žurnalistinį tyrimą ir paskelbęs skandalingų naujienų apie arenų statybas.

Patys ukrainiečiai skelbia, kad Šiaulių arenos klonai kyla trijuose miestuose – Lvove, Odesoje ir Dniepropetrovske, o Charkove statoma arena – Klaipėdos „Švyturio“ arenos kopija.

Visas šešias čempionatui statomas arenas valdys privačios įmonės. Keturiose arenose – Kijevo, Odesos, Dniepropetrovsko ir Lvovo - šeiminkaus bendrovė „United Basketball Investments Ltd.“, priklausanti oligarchams Ihoriui Kolomoiskiui ir Dmytro Buriakui.

Donecko areną stato vietos ledo ritulio klubas „Donbas“, o Charkovo – bendrovė „VETEC GC“. Pastarosios savininkas - oligarchas Serhejus Kurčenka.

Ikiteisminį tyrimą dėl savivaldybės turto dovanojimo atlieka Šiaulių apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.