Iš posto traukiasi Seimo pirmininkas ir V.Gapšys, naujoji vadovė – L.Graužinienė (atnaujinta)

Seimą supurtė didelės permainos. Trečiadienio vakarą iš posto pasitraukė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas ir jo pavaduotojas Vytautas Gapšys. Pastarasis traukiasi ir iš Darbo partijos pirmininko pareigų. Parlamentui ir partijai turėtų vadovauti Loreta Graužinienė. Portalo lrytas.lt šaltiniai partijoje teigė, kad toks sprendimas - pirmas žingsnis šiai politikei tapti kandidate į prezidento postą.

Trečiadienio vakarą paskelbta, kad iš postų traukiasi V.Gedvilas ir V.Gapšys.<br>Montažas
Trečiadienio vakarą paskelbta, kad iš postų traukiasi V.Gedvilas ir V.Gapšys.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas, Evelina Valiuškevičiūtė, Martynas Čerkauskas

2013-10-02 21:47, atnaujinta 2018-02-21 13:32

Lietuvos parlamento vadovybė pasitraukė iš posto. Ši netikėta žinia sukrėtė net Darbo partijos tarybos narius, kurie trečiadienio vakarą dalyvavo pasitarime Kėdainiuose. „Visi buvo nustebinti tokių naujienų. Niekas to net negalėjo tikėtis“, - portalui lrytas.lt teigė vienas iš partijos lyderių, kuris nenorėjo prisistatyti. Jis dalyvavo politikų susitikime, kuriame ir nuskambėjo netikėta žinia.

Kas nutiko? Kodėl ilgai tvirtą poziciją nesitraukti iš Seimo vicepirmininko pareigų demonstravęs V.Gapšys apsigalvojo?

„Suprantu susiklosčiusią situaciją, ir manau, kad aš, kaip jaunas, demokratiškas, civilizuotas vadovas turiu priimti civilizuotus sprendimus, todėl šioje situacijoje turiu pasitraukti. Todėl paprašiau tarybos leidimo atsistatydinti iš užimamų pareigų Seime ir suspenduoti save partijos pirmininko poste. Šį mano prašymą taryba suprato ir jam pritarė“, — pranešime spaudai rašo Seimo narys V.Gapšys. 

Manoma, kad sprendimą trauktis V.Gapšys priėmė sužinojęs, kad ketvirtadienį daugelis socialdemokratų yra nusiteikę balsuoti už jo atstatydinimą iš Seimo pirmininko pavaduotojų. 

Dar labiau Seimo narius, koalicijos partnerius ir net Darbo partijos narius nustebino V.Gedvilo apsisprendimas.

„Solidarizuodamasis su savo pirmuoju pavaduotoju V.Gapšiu priėmiau sprendimą pasitraukti iš Seimo pirmininko posto. Aš ir toliau dirbsiu su komanda, kartu mes nuveikėme nemažai darbų ir tikiu, kad galėsiu juos tęsti naujose pareigose, kurias man pasiūlė partija. Be kita ko, turėjau ir tam tikrų asmeninių motyvų pasitraukti“, — tame pačiame pranešime spaudai rašė V.Gedvilas.

Darbo partijos nariai viliasi, kad trečiadienio sprendimai sušvelnins įtampą valdančioje koalicijoje.  

Sieks prezidento posto?

V.Gapšio siūlymu laikinąja partijos vadove buvo patvirtinta L.Graužinienė. Ji, kaip partijos vadovė, taip pat bus siūloma į Seimo pirmininkės postą. Tokį sprendimą palaiko ir partijos nariai, ir koalicijos partneriai Seime.

„Visomis jėgomis dirbsiu dėl partijos ir dėl mūsų komandos tol, kol to reikės. Ateina svarbus laikotarpis partijos gyvenime, todėl labai vertinu man parodytą pasitikėjimą ir sutinku užimti šias pareigas tiek, kiek reikės“, — kalbėjo L.Graužinienė.

Kandidatai į Seimo pirmininko ir jo pavaduotojo vietą galutinai paaiškės ketvirtadienį, kai rinksis valdančiųjų politinė taryba.

Kiek laiko L.Graužinienė laikinai vadovaus partijai neaptarta. 

Neatmetama galimybė, kad ji gali tapti partijos kandidate prezidento rinkimuose. Dėl šio posto ji jau varžėsi prieš penkerius metus.

V.Gedvilo pareiškimas nustebino net V.Uspaskichą

Postą palieka ir Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Jis buvo Seimo frakcijos seniūnas. Politikas sakė, kad V.Gedvilo pareiškimas nustebino net jį.

„Džiaugiuosi, kad buvo priimti kardinalūs sprendimai tuomet, kai to reikia. Man patinka mūsų partijos pirmininko civilizuotas sprendimas trauktis ne tik iš Seimo vicepirmininko posto bet ir suspenduoti partijos pirmininko pareigas, kol nesibaigė teisminiai procesai. Tai yra šiuolaikiškos politikos pavyzdys, nes jis sieja savo ateitį su politika. V.Gapšys nori būti švarus, kad ateityje jam niekas negalėtų priekaištauti“, – trečiadienio vakarą portalui lrytas.lt sakė V.Uspaskichas. 

Darbo partijos lyderis sako, kad V.Gedvilas turi ambicingesnių planų. „Jo svajonės yra tapti Europos Parlamento nariu. Mes pritariame tokiam ėjimui“, – sakė V.Uspaskichas.

Premjeras spaudimo Darbo partijai nedarė

Apie tai, kad Darbo partijos vedliai traukiasi iš svarbių postų premjeras buvo informuotas trečiadienio pavakarę. Tiesa, jis nežinojo apie V.Gedvilo pasitraukimą. 

„Nenoriu prisiimti laurų sau. Tai buvo bendros mūsų visų diskusijos, o sprendimą priėmė jie patys. Spaudimo mes jiems tikrai nedarėme“, - portalui lrytas.lt sakė premjeras.

* * *

Kiti tekstai apie pasikeitimus Seimo vadovybėje:

Viktoro Uspaskicho komentaras https://goo.gl/SmmCSV

Loretos Graužienės interviu ir jos politinė karjera https://goo.gl/zqax1X

Politologo Lauro Bielinio komentaras https://goo.gl/3hJzeY

Premjero Algirdo Butkevičiaus komentaras https://goo.gl/bkVGbd

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.