Vaikų su negalia vasaros svajonės išsipildė tik aukotojų dėka

Vaikai su negalia Lietuvoje vasaras leidžia skirtingai nei sveikieji jų bendraamžiai. Negalios vaikų ir jų šeimos narių psichosocialinės reabilitacijos programos nėra finansuojamos valstybės. Tokius vaikus auginančioms šeimoms dažnai trūksta ne tik finansinės, bet ir moralinės paramos. Laimei, lietuvių tarpe daugėja geraširdžių, kurie aukodami savo pinigines lėšas vis dažniau prisideda prie psichosocialinės reabilitacijos stovyklų neįgaliems vaikams ir jų šeimos nariams.

„Algojimas“ šią vasarą į stovyklas sukvietė 32 neįgalius vaikus auginančias šeimas.<br>„Algojimo“ nuotr.
„Algojimas“ šią vasarą į stovyklas sukvietė 32 neįgalius vaikus auginančias šeimas.<br>„Algojimo“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 2, 2013, 11:22 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:19 PM

Šiemet surengė mažiau

Neįgalius vaikus auginančių šeimų psichosocialines reabilitacijos stovyklas kasmet organizuojantis labdaros ir paramos fondas „Algojimas“ šią vasarą surengė penkias pamainas, kuriose sudalyvavo 32 negalios vaikus auginančios šeimos.

„Šiais metais, kaip ir pernai, dėl finansų stokos suorganizavome mažiau stovyklų nei norėjome, tačiau daugiau nei pernai. Nors dalyvių tarpe jutome didžiulį poreikį deja, priimti visų norinčių į stovyklas negalėjome. Jau antrus metus iš eilės, vietoje planuotų aštuonių pamainų, pajėgėme surengti penkias. Tuo tarpu paraiškų gavome kaip visada - virš penkių šimtų“, - teigė stovyklų koordinatorė, fondo „Algojimas“ projektų vadovė Lolita Zagurskaitė.

Ji priduria, kad šiais metais psichosocialinės reabilitacijos stovyklos neįgaliems vaikams ir juos auginantiems tėveliams įvyko tik geranoriškų aukotojų dėka, kurie interneto portaluose aukok.lt ir beta.lt nepagailėjo savo asmeninių lėšų.

„Stovyklose dalyvaujantys tėveliai vis kartoja, kad mes vykdome tai, kuo turėtų užsiimti valstybė, sveikatos arba socialinių reikalų ir darbo ministerijos. Patys neįgalių vaikų tėveliai lėšų kelialapiui, kurio kaina siekia 1500 Lt, dažniausiai neturi. Mat šeima, kurioje auga neįgalus vaikas, per mėnesį į rankas gauna nuo 275 iki 1530 litų šalpos ir slaugos arba priežiūros pensijos. Suprantama, kad iš tokios sumos sunkiai teišeina pragyventi, tad ką jau kalbėti apie taupymą stovykloms“, - tvirtina L.Zagurskaitė.

Prašosi priimami ir kitais metais

Stovyklų ciklą „Spalvota vasara sodybose“ jungia bendra idėja bei programa, profesionalių vadovų bei motyvuotų ir specialiai apmokytų savanorių komanda. Čia susirinkusios neįgalius vaikus auginančios šeimos nariai žaisdami, kurdami, sportuodami leidžia laiką ir atranda savo talentus. Bendraudami su draugais negalios vaikai tampa draugiškesni, įgyja pasitikėjimo savimi ir aplinkiniais, o kiti šeimos nariai motyvuojami gyventi pilnavertiškai.

L.Zagurskaitė pasakoja, kad net pirmą kartą į stovyklas su savo atžalomis atvykę tėveliai po jų visada pripažįsta tokios iniciatyvos reikalingumą. Anot jos, daugelis pastebi, kaip rūpestingai ir dėmesingai rūpinamasi kiekvienu atvykusiu vaiku. Kadangi stovykloje su vaikais dirba ir savanoriai studentai, ir savanoriai senjorai, tėveliai atranda laiko bendravimui, socializacijai, psichosocialinei reabilitacijai bei konsultacijoms.

„Vieną dieną gavome žinią, kad papuolėme į „Algojimo“ organizuojamą neįgaliųjų stovyklą „Spalvota vasara sodybose“. Nuo tada galvoje sukosi daug minčių ir klausimų – kaip ten bus, kokia aplinka, kokie žmonės, ar mano sūnui patiks? Tačiau dienos bėgo nepastebimai: vieni žaidė, kiti piešė, pūtė muilo burbulus, konstravo pilis, maudėsi baseine. Vieną vakarą buvo suorganizuota vakaronė prie laužo, leidome popierinius žibintus, kuriuos vaikai blizgančiomis akimis išlydėjo į dangų.

Su kitų vaikų mamomis daug šnekėjome apie patirtis, gyvenimo išbandymus, laimes ir nelaimes. Tai mus, stovyklos moteris, dar labiau suartino. Iš įpratimo norėjosi bėgti pažiūrėti į savo vaikučius, kaip gi jie laikosi. Tačiau savanoriai – tikri šaunuoliai, puikiai išmanė savo pareigas. Visi buvome laimingi – ir vaikai, ir mamytės, ir supantis kolektyvas. O tie klausimai, kurie kamavo iki stovyklos, tiesiog susprogo kaip muilo burbulai.

Penkios dienos praėjo kaip akimirka. Labai džiaugėmės praleistu laiku“, - pasakoja stovykloje dalyvavusi mama Lina Petrauskienė.

Fondo „Algojimas“ projektų vadovė L.Zagurskaitė teigia, kad kai kurie tėveliai jau šiais metais norėjo užsirezervuoti vietas ateinančių metų stovykloms.

Sieks atkreipti valstybės dėmesį

Anot fondo „Algojimas“ atstovės, jau penktus metus iš eilės vykstančios stovyklos „Spalvota vasara sodybose“ pasiteisina, o iš neįgalius vaikus auginančių šeimų juntamas palaikymas, susidomėjimas ir poreikis fondo atstovus skatina dar atkakliau belsti į atsakingų valstybės pareigūnų duris, prašant pagalbos ir palaikymo.

„Tam, kad ir kitais metais negalios paliestus vaikučius su tėveliais, broliais, sesėmis ar seneliais galėtume pakviesti nemokamai dalyvauti socializacijos ir šeimų psichosocialinės reabilitacijos stovyklose, reikalingas atitinkamas valstybės dėmesys. Juk Lietuvoje negalios vaikus auginančių šeimų – per 30 000. Tokiems vaikams dažnai būna reikalingos specialios rekreacinės sąlygos, kurios dažniausiai padidina ir taip sunkiai besiverčiančių šeimų išlaidas. Viliamės, kad valstybė ir jos pareigūnai artimiausiu metu sugebės atrasti ir iš naujo pažvelgti į neįgaliųjų vaikų šeimas bei realius jų poreikius“, - teigė L.Zagurskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.