Valdžių kaktomuša aštrėja

Seimas ir valdančioji koalicija ryžosi stoti į atvirą kovą su Dalia Grybauskaite – prezidentei siūlys atleisti jos statytinį generalinį prokurorą Darių Valį. Kaip baigsis šis karas?

Tai, kad Seimas nepritarė prokuratūros veiklos ataskaitai, D.Valys vertina kaip rimtą signalą, bet pats nesitrauks.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tai, kad Seimas nepritarė prokuratūros veiklos ataskaitai, D.Valys vertina kaip rimtą signalą, bet pats nesitrauks.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2013-10-02 06:00, atnaujinta 2018-02-21 14:24

Net ir po to, kai vakar Seimas nepritarė prokuratūros praėjusių metų veiklos ataskaitai, pats D.Valys trauktis iš posto nė neketina. Pareigūnas tikisi, jog D.Grybauskaitė jį apgins.

Šalies vadovės atkirčio valdančiajai daugumai sulaukta netrukus, rašo „Lietuvos rytas“.

„Su Konstitucija prasilenkiantys Seimo sprendimai gresia teisėsaugos institucijų politizavimu”, – tokią prezidentės nuomonę vakar vakare BNS perdavė jos vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

Anot D.Grybauskaitės, tiesioginį interesą turinčios teisiamos Darbo partijos atstovų balsais paremta Seimo nuomonė nėra pagrindas atleisti generalinį prokurorą.

Valdantieji drąsinosi seniai

Dabartinė valdančioji koalicija jau seniai galando kirvį prieš D.Valį, tačiau ilgai nedrįso kovoti atvirai.

Valdantieji vis planavo vėl keisti kai kurių pagrindinių teisėsaugos institucijų ir jėgos struktūrų vadovų, kuriuos dabar skiria ir kontroliuoja Prezidentūra, skyrimo tvarką.

Tačiau Seimo daugumai užteko drąsos tik pakoreguoti įstatymus taip, kad tuo atveju, jei nepritariama institucijų metų veiklos ataskaitoms, parlamentas gali kreiptis į prezidentę siūlydamas jų vadovus atleisti.

O vakar valdantieji pagaliau įsidrąsino ir pateikė Seimui nutarimo projektą, kuriuo nepritariama Teisės ir teisėtvarkos komitete apsvarstytai praėjusių metų Generalinės prokuratūros veiklos ataskaitai.

Šis projektas buvo palaimintas 72 balsais, kurių daugumą sudarė „darbiečiai” ir socialdemokratai. Aktyviausiai tam priešinosi, žinoma, pagrindiniai Prezidentūros politiniai sąjungininkai konservatoriai.

Bet už dokumentą, kuris buvo priimtas Seimo pirmininko „darbiečio” Vydo Gedvilo pasiūlyta skubos tvarka, balsavo vos 18 parlamentarų, o susilaikė 12.

Kritikavo kadrų politiką

Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymą nepritarti Generalinės prokuratūros veiklos ataskaitai pristatęs jo pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas, be kita ko, vardijo, kad per pastaruosius trejus metus į Generalinę prokuratūrą dirbti neatėjo nė vienas naujas prokuroras, o ją paliko net 51.

Tarp jų į pensiją išėjo ar dėl sveikatos pasitraukė 36, o vienuolika nesutiko eiti naujų pareigų, kurios buvo pasiūlytos po pertvarkų.

J.Sabatauskas detaliau nepaminėjo prokuratūrą draskančių didžiulių prokurorų profsąjungos ir vadovybės nesutarimų, sumaišties po prokuratūros pertvarkos, tačiau užsiminė, kad prokuratūrą pastaruoju metu paliko net keli žinomi ir patyrę prokurorai.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius dar prieš Seimo posėdį irgi viešai pareiškė, jog D.Valio veiklą vertina kritiškai.

Svarstant, kaip elgtis su prokuratūros ataskaita, premjero parlamente nebuvo, bet kai kurie socialdemokratų vadovybės atstovai balsuodami dėl Seimo nutarimo susilaikė.

A.Kubiliaus pozicija pasikeitė

„Lietuvos ryto” šaltinių konservatorių gretose teigimu, būdamas premjero poste Andrius Kubilius kritikavo prezidentės sprendimą Generalinės prokuratūros vadovu skirti D.Valį iš Naujosios Akmenės – esą jis per silpnas ir dėl to visiems bus tiktai galvos skausmo.

Tačiau vakar A.Kubilius jau išsijuosęs gynė generalinį prokurorą ir atvirai kaltino valdančiuosius, kad jiems iš tiesų rūpi ne prokuratūros veikla, o kova su Prezidentūra.

Dešinieji taip pat teigė, jog valdantieji nenurodė jokių konkrečių blogybių ar veiklos trūkumų, dėl kurių reikėtų siūlyti atleisti D.Valį.

„Drąsuoliai” kaltino

Valdantieji, norėdami kuo skubiau baigti šį reikalą, į ginčus su konservatoriais nesileido.

Aktyviausiai su dešiniaisiais kovojo savų sąskaitų su teisėsauga turinčios „Drąsos kelio” frakcijos atstovai, į Seimą vėl prisikvietę savo rėmėjų.

„Drąsuoliai” žarstė įprastus kaltinimus – esą prokuratūra tik dangsto įvairius klanus ir didžiulio masto korupciją valdžios viršūnėse.

Be to, „drąsuoliai” kaltino konservatorius ir prokuratūrą slaptu sandėriu – esą praėjusios savaitės pabaigoje prokuratūros vadovybė tarėsi, kaip užglaistyti galimos korupcijos bylą, kurioje figūruoja buvęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vicepirmininkas Vitas Matuzas.

Ateitis lieka neaiški

Socialdemokratai nesiryžo prognozuoti, kaip klostysis padėtis prezidentei numojus ranka į Seimo pareikštą nepasitikėjimą D.Valiu.

Pavyzdžiui, J.Sabatauskas išsisukinėjo ir miglotai samprotavo, jog tai bus darbinė situacija, kuri netrukdytų visiems dirbti bendram labui.

„Pažiūrėsim”, – taip savo ateitį vertino D.Valys. Jis aiškino nesąs įsikibęs posto ir Seimo sprendimą vertinąs kaip rimtą signalą. Tačiau pats atsistatydinti jis nesirengia.

„Kaip specialistas aš neišgirdau abejonės nė dėl vieno skaičiaus iš ataskaitos”, – sakė generalinis prokuroras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.