Mitinge reikalaus ministro D.Barakausko atsistatydinimo

Penktadienį prie Vyriausybės

Mitingo organizatoriai reikalaus D.Barakausko atsistatydinimo dėl BPC skandalo.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Mitingo organizatoriai reikalaus D.Barakausko atsistatydinimo dėl BPC skandalo.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 3, 2013, 3:20 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:54 PM

„Bendrojo pagalbos centro įstatymo, kurį bandoma įgyvendinti jau devynerius metus, kai kurios nuostatos prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai Valstybės pareigai rūpintis žmonių sveikata ir laiduoti medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus. Ruošiamasi panaikinti tiesioginius Greitosios medicinos pagalbos iškvietimo telefonų numerius, taip atimama pasirinkimo teisė iš žmogaus kviestis skubią medicinos pagalbą tiesiogiai kalbant su medicinos darbuotoju“, - sako mitingo organizatoriai.

Mitingą organizuojančių kelių medikų profesinių sąjungų teigimu, greitosios medicinos pagalbos paslauga yra vientisas procesas, prasidedantis nuo skambučio priėmimo ir apimantis pagalbos teikimą vietoje, konsultavimą telefonu, paciento pristatymą tolimesniam gydymui į stacionarą. Pažymima, kad šio proceso dalys negali būti atskirtos ir perduotos skirtingoms įstaigoms.

„Kviečiant greitosios medicinos pagalbą per tarpininkus (BPC), sugaištamos brangios minutės, per kurias galima prarasti žmogaus gyvybę ar gali įvykti komplikacijos, kurių pasekmė – invalidumas. Įstaigų atsakomybės ribos tokiu atveju tampa neaiškios“, - sakoma ketvirtadienį išplatintame atvirame laiške prezidentei, Seimui, Vyriausybei ir Lietuvos piliečiams.

Šiame laiške taip pat teigiama, kad po įvykio Panevėžio rajone, kai buvo nužudyta pagalbos neprisikvietusi septyniolikmetė, turi būti atleisti vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Remigijus Baniulis, Bendrojo pagalbos centro viršininkas Artūras Kedavičius. Juos reikalaujama patraukti baudžiamojon atsakomybėn „aplaidžiai ir nusikalstamai abejingai atlikus savo pareigas“.

Be to, reikalaujama įvertinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko šališkumą - esą jis toleruoja pareigūnų neteisėtus veiksmus.

Rugsėjį Panevėžio priemiestyje, Dembavoje, buvo nužudyta nepilnametė. Ji prisiskambino Bendrojo pagalbos centro telefonu, bet nesulaukė pagalbos, nes specialistams nepavyko nustatyti jos buvimo vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.