Pigi elektra – ne vien Ignalinai!

Ignalinos atominė elektrinė – kaip melžiama karvė. Neužtrūko dar ji, nors seniai nebeveikia. O vietos gyventojai ją norėtų melžti ilgai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 3, 2013, 8:13 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:28 PM

Kurgi ne. A.Kubiliaus Vyriausybė prieš trejus metus sukurpė atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo programą. Ignalinos krašte konservatoriai niekada nebuvo populiarūs, tad nutarė pasigerinti.

Šia programa ignaliniečiai dabar ir mojuoja. O joje juodu ant balto parašyta, kad ne tik Ignalinos, bet ir Visagino, Zarasų gyventojams šiemet elektros energijos tarifo lengvata bus 40 proc., kitąmet – 30 proc., 2015-aisiais – 20 proc., o 2016 metais – 10 procentų.

Dabar, kai ignaliniečiai, visaginiečiai ir zarasiškiai už elektrą moka 40 proc. mažiau nei kiti Lietuvos žmonės, šis „malonumas” valstybei per metus kainuoja apie 7 mln. litų.

Uždarant elektrinę jos kaimynai į lengvatas galbūt ir gali pretenduoti. Bet jie norėtų, kad elektros energija 40 proc. pigesnė būtų visą laiką. Todėl Ignalinos rajono valdžia prieš kelias dienas prašymais užvertė Vyriausybę, Energetikos ministeriją, šiame krašte išrinktus Seimo narius.

Nors Ignalinai suteiktas kurortinės teritorijos statusas, ji kuria grandiozinius ateities planus, vietos valdžia lieja krokodilo ašaras. Esą gyventojams išlieka psichologinė ir fizinė grėsmė branduolinių avarijų atveju, o uždaromos elektrinės radioaktyviųjų atliekų laidojimas kelia naują socialinį diskomfortą.

Be to, sukurtas neigiamas atominės elektrinės kaip taršos šaltinio įvaizdis ypač žalingas Ignalinos savivaldybei. Todėl reikia pigios elektros energijos. Ir ne keleriems metams, o visiems laikams.

Jeigu jau taip, ir Vilniuje, Šalčininkuose, Švenčionyse ar Panemunėje gyvenantys žmonės galėtų prašyti pigesnės elektros, nes Lietuvos pašonėje, Kaliningrade ir Astrave, taip pat šmėkščioja būsimų atominių elektrinių šmėkla. Tik iš ko kaulyti nuolaidų: iš rusų, baltarusių ar saviškių?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.