Labas, prezidente, tai aš, ta pati išbrokuota

Kas tik nevadovavo Seimui: nuo muzikologijos profesoriaus iki šoumeno, nuo prokuroro iki krepšinio trenerio. Dabar išmušė buhalterės Loretos Graužinienės valanda, rašo „Lietuvos rytas".

2009 m. prezidento rinkimus laimėjusią D.Grybauskaitę tada pasveikino ir į šalies vadovo postą kandidatavusi L.Graužinienė. Šalia – V.Uspaskichas.
2009 m. prezidento rinkimus laimėjusią D.Grybauskaitę tada pasveikino ir į šalies vadovo postą kandidatavusi L.Graužinienė. Šalia – V.Uspaskichas.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Oct 4, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:28 PM

Per prezidentės Dalios Grybauskaitės surengtą egzaminą pernai suklupusi buvusi kandidatė į socialinės apsaugos ir darbo ministrus 50-metė „darbietė” L.Graužinienė ketvirtadienį tapo viena iš trijų aukščiausių šalies pareigūnų. Be to, ji laikinai vadovaus ir Darbo partijai.

„Esu išdidi, bet ne arogantiška. Esu ori, bet „onorava”, kaip sako aukštaičiai. Esu šeimos žmogus, mylinti ir mylima, kartais moteriškai paslaptinga.

Net ir didžiausiame negatyve stengiuosi surasti pozityvo grūdą”, – prieš balsavimą jaudindamasi kolegoms prisistatė trečią kadenciją Seime dirbanti politikė.

Kad L.Graužinienė būtų išrinkta Seimo pirmininke, per slaptą balsavimą pritarė 77 parlamentarai. Opozicijos pasiūlyto liberalo Eugenijaus Gentvilo kandidatūrą palaikė 39 Seimo nariai. Devyni biuleteniai rasti sugadinti.

Karūna – ginklanešei

Pastarųjų dienų įvykiai parodė, kad nuo aktyvios politikos pasiskelbęs tolstantis Viktoras Uspaskichas savo įsteigtoje Darbo partijoje yra tikrasis šeimininkas.

Milijonierius nėrė į dar vieną politinių šachmatų partiją, karalienės karūną uždėdamas ištikimai savo ginklanešei.

L.Graužinienė, kuriai oponentai klijuoja pilkos, bet šeimininkui paklusnios partijos karžygės etiketę, vakar Seimo pirmininko poste pakeitė netikėtai iš pareigų pasitraukusį Vydą Gedvilą.

Pastarojo tikinimai, kad šios kėdės jis atsisakė pats, verčia ironiškai šypsotis ne tik opozicijos veikėjus, bet ir bendražygius.

Neabejojama, kad žinią apie vakar Seime palaimintą rokiruotę V.Gedvilas išgirdo tik trečiadienio vakarą nuvykęs į Kėdainius, kur vyko Darbo partijos tarybos posėdis.

Buvo atsidūrusi šešėlyje

Kiek laiko V.Uspaskicho galvoje buvo brandinamas toks planas, žino nedaugelis, o jei ir žino – kol kas tyli. Darbo partijoje, kaip niekur kitur, vienus jos vedlio numylėtinius dažnai keičia kiti ir tik nuo jo malonės priklauso, ar iš pelenės virsi princese.

L.Graužinienė turėjo progos tai patirti savo kailiu.

Ilgą laiką V.Uspaskicho favorite buvusi parlamentarė, stovėjusi prie Darbo partijos vairo tuomet, kai 2006 metais jos būstinę ieškodami juodosios buhalterijos pėdsakų, krėtė kaukėti agentai, pastarąjį pusmetį buvo akivaizdžiai nustumta į šalį.

Negana to, kad valdančiosios partijos vicepirmininkė buvo palikta be jokio posto Seime, kalbėta, jog V.Uspaskichas jos vengė – bendražygiai net mažai bendravo.

Kartais to negalėdavo nuslėpti ir pati L.Graužinienė, pavyzdžiui, užsimindama, kad jos skeptiška nuomonė dėl planuotų, tačiau vėliau žlugusių jungtuvių su Rolando Pakso „tvarkiečiais” niekam neįdomi.

Kokia katė buvo perbėgusi tarp V.Uspaskicho ir L.Graužinienės, kol kas neaišku, tačiau šių santykių atšalimo laikotarpiu šalia partijos vedlio pražydo kita moteris – Seimo Sveikatos reikalų komitetui vadovaujanti Dangutė Mikutienė.

Pastaroji, skirtingai nei L.Graužinienė ar kita postų dalybų užribyje likusi buvusi įtakinga Darbo partijos veikėja Virginija Baltraitienė, itin aktyviai ėmėsi teisiamųjų suole atsidūrusios partijos ir jos lyderio gynėjos vaidmens.

Tuo metu iš L.Graužinienės lūpų žodžiai apie politinį susidorojimą skambėjo galbūt rečiau, nei tikėjosi V.Uspaskichas.

Pasigedo teisiamųjų suole

L.Graužinienė vakar išsisuko nuo tiesaus atsakymo, ar vykstant V.Uspaskicho ir kitų jos bendražygių teismo procesui surengti „darbiečių” protesto mitingai nebuvo spaudimas teisėjams.

Kai kuriose tų akcijų buvo galima išvysti ir L.Graužinienę. Tačiau jos veide tuomet didelio entuziazmo nebuvo matyti.

Kalbėta, jog šiai Darbo partijos veikėjai buvo ypač didelis smūgis, kai V.Uspaskichas pareiškė, kad teisiamųjų suole šalia jo, Vytauto Gapšio bei Vitalijos Vonžutaitės turėtų sėdėti ir L.Graužinienė bei Kęstutis Daukšys.

Teisiamas „darbiečių” dvasinis lyderis stebėjosi, kad Darbo partijos byloje įkalčiais tapusiuose dokumentuose jo parašų niekur nėra, o kai kuriuos jų pasirašę prie šios partijos vairo stovėję L.Graužinienė ir K.Daukšys buvo apklausti tik kaip liudytojai.

Ryšininkė patyrė nesėkmę

V.Uspaskicho įvardyti bendražygiai „darbiečiams” vadovavo partijai ypač sudėtingu metu, kai vedlys nuo Lietuvos teisėsaugos paspruko į Maskvą.

Tiesa, L.Graužinienė partijai laikinai pirmininkavo trumpai – nuo 2006 metų gegužės iki rugpjūčio, bet jos vaidmuo buvo ryškus.

Tarp Vilniaus ir Maskvos tuomet besiblaškiusi L.Graužinienė buvo laikoma V.Uspaskicho ryšininke ir siekė tapti partijos vedle.

Moteris per „darbiečių” suvažiavimą iš esmės pakeitė net savo įvaizdį – dizainerio Juozo Statkevičiaus išgražintos bendražygės daugelis net negalėjo atpažinti.

Tačiau nei garsaus dizainerio pagalba, nei V.Uspaskicho parama tuomet L.Graužinienei nepadėjo – partijos pirmininku buvo išrinktas K.Daukšys.

Prieš tai politikė dėl prasidėjusių intrigų prarado ir Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno postą.

Tiesa, ji pati tada aiškino šių pareigų atsisakiusi, nes ketina kovoti dėl partijos pirmininko kėdės.

Prisiminė grožio pamokas

Buvusi V.Uspaskicho ryšininkė vėl sublizgėjo po kelerių metų, kai tapo Darbo partijos kandidate į prezidentus.

Tuomet pernelyg kasdieniškai atrodžiusios politikės, siekusios aukščiausio šalies posto, apranga ėmė rūpintis ir pats V.Uspaskichas – nepagailėjo pinigų specialistų konsultacijoms.

Netrukus L.Graužinienė parduotuvėse ėmė rodytis su ponioms puoštis padedančiu Mantu Petruškevičiumi.

Stilisto patarta L.Graužinienė tada pakeitė ne tik aprangą, bet ir šukuoseną, makiažą.

Bet šie pokyčiai rinkėjų neįkvėpė. Apie iššūkį D.Grybauskaitei kalbėjusi L.Graužinienė liko toli už 2009 metais vykusių prezidento rinkimų favoritės nugaros. Pirmajame ture jai nusileido tik kariškis Česlovas Jezerskas.

Beje, įprastai kuklų savo įvaizdį L.Graužinienė paryškino ir vakar. Seime politikė pasirodė pasidariusi ryškų makiažą, atnaujinusi šukuoseną, vilkėjo juodą dalykinį kostiumėlį, buvo pasipuošusi perlais.

Apie šeimą neatviraudavo

Kandidatuojant į prezidento postą L.Graužinienei teko ne tik pakeisti stilių, bet ir plačiau atverti namų duris.

Paaiškėjo, kad parlamentarė užaugino klausos problemų turintį sūnų Eimantą, kuris dėl savo negalios buvo patyręs ir nemažai patyčių bei pažeminimo.

Ukmergėje gyvenusią ir į Seimą išrinktą politikę į Vilnių atlydėjo ir tuomet dar darželį lankęs sūnus Julius.

Prieš tai parlamentarės šeimą gaubė daug paslapčių. Apie ją nenorėjo kalbėti nei politikė, nei dvidešimt metų už ją vyresnis vyras Julius, kuriam santuoka su Loreta – antroji.

L.Graužinienei persikrausčius į Vilnių, įkandin politike tapusios buhalterės iš Ukmergės buvo priverstas kraustytis ir jis.

Tačiau vaikų globos namuose darbą radęs vyras, regis, nebuvo patenkintas įvykusiais pokyčiais. J.Graužinis neslėpė, kad gyventi sostinėje jam nepatinka. Vėliau paaiškėjo, kad sostinėje jam sekėsi ne taip ir blogai.

Darbo partijos veikėjų dėka globos namuose direktoriaus pavaduotoju ūkio reikalams įsidarbinęs J.Graužinis teisme prisipažino šios įstaigos vadovei mokėjęs duokles, kad gautų premiją.

Politikė šio įvykio nekomentavo, aiškindama, kad tai šeimos reikalas.

Teko sumokėti baudą

Parlamentarei nėra maloni ir dar viena – vagonėlių – tema.

Labanoro regioniniame parke, prie Stirnių ežero, kur bet kokios naujos statybos griežtai uždraustos, L.Graužinienė buvo neteisėtai pasistačiusi vagonėlį ir užsimojusi plačiai įsikurti.

Tačiau planai neišdegė – politikė buvo įpareigota nelegalų statinį perkelti toliau nuo ežero ir susimokėti 5 tūkst. litų baudą.

Tikino niekam nenusižengusi

Ar žmonai tapus Seimo pirmininke nuošaliau besilaikantis sutuoktinis taps labiau matomas, nežinia.

Tačiau L.Graužinienė vakar iš Seimo tribūnos apie sutuoktinį kalbėjo net kelissyk, pavyzdžiui, pašmaikštavusi, kad pas ūkininkus lankosi ir dieną, ir naktį, nes jos vyras turi ūkininko pažymėjimą.

„Kai kandidatavau į ministrus, buvo tokia pažyma prezidentei pateikta. Per tą laiką nenusižengiau nei žmonėms, nei Seimui, nei vyrui”, – prisiekinėjo „darbietė”, paklausta, ar Seimui nereikėtų palaukti Specialiųjų tyrimų tarnybos išvadų dėl jos tinkamumo eiti naujas pareigas.

Pasijuto pažeminta

Beje, pernykštis bandymas sėsti į ministro kėdę L.Graužinienei paliko daug nuosėdų.

D.Grybauskaitė kandidatę į socialinės apsaugos ir darbo ministrus išbrokavo, o to egzamino neišlaikiusi „darbietė” viešai išpažino buvusi pažeminta.

L.Graužinienė piktinosi, kad į susitikimą su šalies vadove buvo pakviestas specialistas, kuris turėjo patikrinti kandidatės vokiečių kalbos žinias.

Supratusi, kad teks bendrauti ne su prezidente ar jos komandos atstovais, o su nepažįstamu žmogumi, politikė įsižeidė: „Kadangi pati su savimi nekalbu, supratau, kad tam nepažįstamajam aš tarsi moksleivė turėsiu monologu atpasakoti išmoktą tekstą.

Aš įsižeidžiau, pajutau atvirai demonstruojamą nepagarbą ir prezidentei aiškiai pasakiau, kad egzamino pas ją aš nelaikysiu.”

Kas laikys egzaminą?

D.Grybauskaitė po pernai vykusių Seimo rinkimų neslėpė priešiškumo V.Uspaskichui ir jam artimiems šios partijos kandidatams į ministrus.

Todėl Darbo partijos steigėjas neslepia, jog L.Graužinienės kandidatūra į Seimo pirmininkus buvo pasirinkta ir todėl, kad ji nevengia konfrontacijos su šalies vadove, galės jai tarti aštresnį žodį.

„Gyvename parlamentinėje respublikoje, todėl dabar D.Grybauskaitei reikės laikyti egzaminus. Bent jau matematikos”, – paklausus, ar po egzamino Prezidentūroje tarp šių moterų tvyranti įtampa netrukdys L.Graužinienei vadovauti Seimui, šaipėsi V.Uspaskichas.

O premjeras Algirdas Butkevičius vakar vylėsi, kad priešprieša nebus aštrinama: „Mes pasikalbėsime su ponia L.Graužiniene. Tikiuosi, kad ji supras, jog tos pareigos yra ne konfrontacijai didinti. Tai yra atsakingos pareigos ir jokių ambicijų negali būti, jos neturi dominuoti priimant labai svarbius sprendimus.”

Gyvenime – pokyčiai

Vakar jau parlamento salėje prie naujosios Seimo pirmininkės prisistatė apsaugos darbuotojas. Vadovybės apsaugos departamento vyrai nuo šiol L.Graužinienę lydės nuolat, tačiau ji tvirtino kai kuriuos jų jau pažįstanti.

Mat Seimo viešbutyje politikė kurį laiką gyveno V.Gedvilo kaimynystėje. Parlamentarė sakė ne kartą apsaugos vyrus kvietusi užeiti išgerti pas ją kavos, bet jie nedrįsdavo: „Dabar turbūt pirmiausia išgersime kavos kartu.”

Artimiausiu metu „darbietė” turėtų persikelti į erdvesnius Seimo pirmininkui skirtus apartamentus, kurie šiemet buvo įrengiami pagal V.Gedvilo pageidavimus.

Dėl persikraustymo turėtų susitarti patys „darbiečiai”. Bet tai įvyks L.Graužinienei jau grįžus iš pirmojo oficialaus vizito į Gruziją, kur ji skrenda sekmadienį.

Lėktuvo bilietai į šią šalį buvo pirkti V.Gedvilo vardu, tad Seimo kanceliarijos darbuotojams vakar teko skubiai juos keisti.

Seimo pirmininkai

1990–1992 m. V.Landsbergis

1992–1993 m. A.Brazauskas

1993–1996 m. Č.Juršėnas

1996–2000 m. V.Landsbergis

2000–2004 m. A.Paulauskas

2004 m. Č.Juršėnas

2004–2006 m. A.Paulauskas

2006–2008 m. V.Muntianas

2008 m. Č.Juršėnas

2008–2009 m. A.Valinskas

2009–2012 m. I.Degutienė

2012–2013 m. V.Gedvilas

V.Gedvilas ir V.Gapšys buvo perstumdyti

* Vakar parlamentas patenkino „darbiečio” V.Gedvilo norą pasitraukti iš Seimo pirmininko pareigų. Už tai balsavo 76 Seimo nariai, prieš – 7, o 35 susilaikė.

* Opoziciniai konservatoriai ir liberalai nepritarė V.Gedvilo atleidimui, nes įžvelgė jam galimai darytą Darbo partijos spaudimą. Jis pats tai neigė. Politikas esą pasitraukė solidarizuodamasis su pirmuoju pavaduotoju V.Gapšiu (nuotr.), turėdamas tikslą kandidatuoti į Europos Parlamentą, taip pat dėl asmeninių priežasčių.

* Prieš tai Seimas priėmė nutarimą, kuriuo iš pareigų atleido Seimo pirmąjį vicepirmininką „darbietį” V.Gapšį. Už jo atsistatydinimą balsavo 113 Seimo narių, septyni susilaikė.

* Parlamentas vakar turėjo balsuoti dėl opozicijos pareikšto nepasitikėjimo Seimo pirmuoju vicepirmininku, bet gavus jo atsistatydinimo prašymą to neprireikė.

* Atleistas V.Gapšys dėkojo Seimui už galimybę eiti šias pareigas ir bendrą darbą.

* V.Gapšys vadovaus Seimo „darbiečių” frakcijai, kurioje seniūno postą jam užleido V.Uspaskichas.

* V.Gedvilas nuo šiol užims Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo postą. Tam pritarė 65 parlamentarai, vienas – ne. Prieš tai V.Gedvilas buvo išrinktas Seimo pirmininko pavaduotoju. Už tai balsavo 80 parlamentarų, prieš – 5, susilaikė 6. Vienas biuletenis buvo sugadintas.

Sveikina apsivalymą

Dalia Grybauskaitė

Prezidentė

„Norėčiau įvertinti pirmiausia tai, kad teisiamų parlamentarų dalyvavimas valstybės valdyme Lietuvos įvaizdžiui kenkė labiau negu bet kokie būsimieji pakeitimai. O apsivalymas visada yra sveikintinas, taigi manau, jog bet kokios rokiruotės tikrai neturėtų būti blogesnė situacija, negu jau buvome ir esame iki šiol.

Iš karto po rinkimų teigiau, kad teisiamiems Darbo partijos atstovams ne vieta Seimo vadovybėje, todėl V.Gapšio atsistatydinimą vertinu labai gerai.”

Ką žada permainos

Tomas Janeliūnas

Politologas

Seimo pirmininkas V.Gedvilas nejautė jokio spaudimo nei iš socialdemokratų, nei iš kitų koalicijos partnerių, kad būtų keičiamas. Tad čia yra grynai Darbo partijos vidaus sprendimai. Greičiausiai tos rokiruotės buvo padarytos tam, kad būtų sustiprinta partijos narių kontrolė.

V.Gedvilo paaiškinimas, neva jis atsistatydina solidarizuodamasis su savo pavaduotoju V.Gapšiu, yra tiesiog graži priedanga. Viešumoje galbūt toks paaiškinimas skamba korektiškai, bet nemanau, kad tai ką nors galėtų įtikinti. Greičiausiai yra kokios nors kitos priežastys. Matyt, trūko pasitikėjimo tarp V.Gedvilo ir aukščiausių Darbo partijos vadovų V.Gapšio ir V.Uspaskicho.

Valdančioji koalicija turėtų dirbti toliau. Socialdemokratai išvengė vieno sunkiausių klausimų, kaip elgtis balsuojant dėl V.Gapšio. Jie gali džiaugtis, kad nekilo didelės įtampos ir grėsmės neišsaugoti koalicijos dėl V.Gapšio užsispyrimo, kuris tęsėsi gana ilgą laiką.

Manau, jog L.Graužinienė nėra tinkama politikė užimti aukštus postus, tokius kaip Seimo pirmininko. Bet tai yra tam tikras kompromisas. „Darbiečiai” solidesnio žmogaus, kurį pripažintų tiek koalicijos partneriai, tiek kiti svarbiausi politiniai veikėjai, šiuo metu greičiausiai neturi. Pasirinko geriausią iš blogiausių.” (ELTA)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.