Prie Vyriausybės - mitingas dėl pagalbos telefonų

Penktadienį apie šimtas žmonių

Profsąjungos neprieštarauja bendrojo pagalbos numerio 112 egzistavimui, bet, anot jų, reikalinga ir tiesioginio susisiekimo su medikais galimybė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Profsąjungos neprieštarauja bendrojo pagalbos numerio 112 egzistavimui, bet, anot jų, reikalinga ir tiesioginio susisiekimo su medikais galimybė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 4, 2013, 2:28 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:59 AM

Lietuvos medikų profesinės sąjungos pirmininkė Albina Kavaliauskaitė mitingo vietoje sakė, kad tais atvejais, kai žmogui reikalinga tik medikų, o ne policijos ar ugniagesių pagalba, turėtų būti galimybė prisiskambinti tiesiogiai medikams numeriu 113.

„Įvedus tarpininką tarp mediką ir nelaimės ištikto paciento, kuriam reikalinga būtinoji pagalba, tarpininkas tik gaišina mūsų auksinės valandos laiką. Būtinąją pagalbą labai svarbu suteikti per vadinamąją auksinę valandą“, - žurnalistams sakė ji.

„Tie pareigūnai, kurie vadovauja būtinosios pagalbos teikimui, nori perimti greitosios pagalbos dispečerinių valdymą. Iškyla grėsmė jūsų visų sveikatai ir gyvybei, nes įvedamas tarpininkas. Taip prarandamas laikas. Jeigu pagalbos centras iki šiol nesusitvarko su savo pareigomis, kol neperėmė greitosios pagalbos valdymo, kaip jie susitvarkys su papildomomis funkcijomis?“ - kėlė klausimą A.Kavaliauskaitė.

Profsąjungos teigia neprieštaraujančios bendrojo pagalbos numerio 112 egzistavimui, bet, anot jų, reikalinga ir tiesioginio susisiekimo su medikais galimybė skubiais atvejais - tik prisiskambinus, nelaimės ištiktus žmones medikai iškart galėtų profesionaliai konsultuoti negaištant laiko. Anot jų, numerio 113 įvedimas papildomai nekainuotų.

„112 yra atvažiavusiems žmonėms, turistams, aišku ir mūsų žmonėms, jeigu pakliūname į avariją, reikalingos trys tarnybos, visos trys turi kartu važiuoti, 112 turi būti, mes - ne prieš tai“, - kalbėjo Vilniaus miesto Greitosios medicininės pagalbos stoties medicinos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Violeta Seiliuvienė.

Ji patvirtino, kad profsąjungos reikalauja, jog po įvykio Panevėžio rajone, kai buvu nužudyta pagalbos neprisikvietusi septyniolikmetė, atsistatydintų vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, Bendrojo pagalbos centro viršininkas Artūras Kedavičius.

„Jie turi padėti savo pareigybes ant stalo ir išeiti po pirmos dienos, nes mes to reikalausime ir eisime, darysime viešas akcijas, kad jie tikrai nebūtų tose kėdėse. Turi žmonės būti kompetentingi ir atsakingi už savo pareigas“, - teigė V.Seiliuvienė.

„Prezidentės metinėje ataskaitoje buvo pasakyta, kad BPC yra problemų, bet niekas nekreipė dėmesio. Ministras D.A.Barakauskas, prieš aštuonis mėnesius atėjęs į valdžią, taip pat pasakė „matau, problemų yra“, bet piršto nepajudino tuo klausimu. Kiek galima laukti?“ - piktinosi ji.

Rugsėjį Panevėžio priemiestyje, Dembavoje, buvo nužudyta nepilnametė. Ji prisiskambino Bendrojo pagalbos centro telefonu, bet nesulaukė pagalbos, nes specialistams nepavyko nustatyti jos buvimo vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.