JAV paauglės egzorcistės viešai baido demonus

Brynne Larson ir seserys Tess bei Savannah Scherkenback – iš pažiūros paprastos merginos iš Arizonos. Jos mėgsta kovos menus, jodinėti. Bet taip pat atlieka viešus egzorcizmo seansus – televizijos studijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 5, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Nov 1, 2022, 12:19 PM

18-metė Brynne su seserimis Tess ir Savannah susipažino maždaug prieš 8 metus, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Mergaitės kartu lankė karatė pamokas.

„Kažkaip iškart susidraugavome, – dabar atsimena 21 metų Savannah. – Nežinau, kas tiksliai nutinka, bet randi bendrą kalbą su žmogumi, kuriam bandai įspirti. Kartu mokėmės kovoti ir gintis.”

Dabar visos trys merginos didžiuojasi juodaisiais karatė diržais. Tačiau kadangi yra karštai tikinčios krikščionės, amerikietės nusprendė kovoti su blogiu. Su demonais.

Kerai – iš J.K.Rowling knygų

Paauglėmis egzorcistėmis vadinamos merginos įsitikinusios, kad demonai gali apsėsti žmones ir jiems sukelti kančias, depresiją ir priklausomybę.

„Demonas negali tiesiog įsliūkinti į bet kurį savo pasirinktą žmogų. Dievas to neleidžia, – tvirtina Brynne. – Blogis apsėda tuos, kurie nusideda. Demonui nuodėmė yra savotiškas leidimas apsėsti žmogų.”

Tris drauges egzorcizmo paslapčių išmokė Brynne tėvas – pastorius Bobas Larsonas, teigiantis, kad yra atlikęs daugiau nei 15 tūkstančių egzorcizmo seansų.

B.Larsonas dabar kartu su dukra ir jos draugėmis keliauja vykdyti Dievo valios po visą Ameriką. Kompanija pasirodo ir užsienyje, dažniausiai – Jungtinėje Karalystėje.

„Kiekvienoje šalyje dominuoja vis kitoks demonas”, – atskleidžia Tess, mėgstanti klausytis muzikos ir skaityti.

Vis dėlto merginos tikina, kad Jungtinėje Karalystėje ypač aktyvios raganos.

Priežastis – J.K.Rowling knygų apie jaunąjį burtininką Harį Poterį serija.

„Užkeikimai ir kiti kerai, apie kuriuos skaitote knygose apie Harį Poterį, nėra išgalvoti.

Jie yra tikri, paimti iš knygų apie raganavimą”, – sako Tess.

Nesigėdija atlygio už seansus

Amerikiečių trijulė į save žvelgia kaip į kovotojas už laisvę. Per egzorcizmo seansus jos mosikuoja sidabriniais kryžiais ir Biblijomis, taip neva priversdamos demonus sugrįžti į pragarą.

„Sakyčiau, esu pagrindinė išvarytoja. Aš tikrai galiu grumtis su demonais”, – nesikuklina Brynne.

Ant scenos dažnai užlipančios paauglės žiūrovų visada pasitinkamos kaip tikros įžymybės.

O kol visi ploja, viena merginų paprastai garsiai paskelbia: „Mes išspardysime demonams užpakalius!”

„Ne, tai nėra šou, – pareiškia Brynne. – Net nesu bandžiusi specialiai sužavėti žmonių. Visa tai – tiesiog Dievo galia. Mes nevaidiname prieš kameras. Esu mačiusi įspūdingų dalykėlių ir būdama viena kambaryje.”

Brynne tėvas B.Larsonas nesutinka su kritikais, kurie tvirtina, kad mokyti paaugles egzorcizmo pavojinga.

„Mes kažkodėl manome, kad normalu mokyti paauglius, kaip vartoti alkoholį ir užsiimti seksu. Bet daryti ką nors dėl Dievo? Ne, tai jau blogai”, – juokiasi dvasininkas.

Už privatų egzorcizmo seansą, kurį jis atlieka su jaunosiomis savo pagalbininkėmis, B.Larsonas dažniausiai prašo „vienkartinės dviejų šimtų dolerių aukos”.

„Nesutinku, kad religinės paslaugos turi būti nemokamos. Žmonės moka tūkstančius dolerių už vietą reabilitacijos klinikose ar psichologams, bet kažkodėl manoma, kad dvasingumas turi būti nemokamas.

Amerikoje esančių superbažnyčių vadovams nėra neįprasta uždirbti milijoną dolerių per metus.

Tiesa, galiu patikinti, kad mes tiek pinigų nesame matę nė iš tolo”, – teigia B.Larsonas.

Patikrina klientų psichiką

Egzorcizmas – demonų ar piktųjų dvasių išvarymo iš tariamai apsėstų žmonių praktika – egzistuoja įvairiose religijose ir atsirado dar priešistoriniais šamanų apeigų laikais.

Vis dėlto net daugelis tikinčiųjų abejoja demonų egzistavimu.

Psichoanalizės krikštatėvis Sigmundas Freudas įsivaizdavimą esant apsėstam piktųjų dvasių vadino „nervine iliuzija”, o demonus – „užslopintais instinktyviais impulsais”.

B.Larsonas teigia visada apsidraudžiantis ir nuo tokio požiūrio.

Esą prieš kiekvieną egzorcizmo seansą vyras kliento paprašo užpildyti specialią anketą ir taip nustato, ar jis turi psichikos problemų.

Merginos mokyklos nelankė

Brynne motina Laura Larson tikina, kad merginos nuoširdžiai stengiasi padėti žmonėms.

„Mūsų šeima gyvena tuo, kuo tiki, – tvirtina moteris. – Ar tikite jomis, ar ne, manau, kad šios paauglės egzorcistės tikrai stengiasi ir tiki tuo, ką daro.”

Tiesa, L.Larson neskatino savo dukters tapti egzorciste: „Galbūt ir lengva pamanyti, kad mes tiesiog auklėjome mergaites prie stalo: „Koks čia demonas? O koks čia?”

Tačiau taip tikrai nebuvo. Nestabdžiau jos, bet ir neskatinau.

O kai ji pradėjo maldauti ir aiškinti, kad tikrai nori užsiimti egzorcizmu, negalėjau jai prieštarauti.”

Tess, Savannah ir Brynne mokyklos niekada nelankė – visos jos buvo mokomos namuose. Bent Brynne atveju viskas aišku– jos tėvas itin daug keliavo, o kartu su juo – ir visa šeima.

„Tėtis jau yra dirbęs daugiau nei 20 šalių, tad laiko eiti į pamokas mokykloje nebuvo. Mokiausi namuose, skaičiau visas reikalingas knygas, gilinausi į aritmetikos uždavinius, – aiškino Brynne, jau šiais metais keliausianti į koledžą. – Tai daug geriau nei prasmirdęs kabinetas senoje mokykloje.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.