Kauniečius iš patalo naktimis verčia taksi firmos šaukiniai

Kauniečiai dažniausiai skundžiasi daugiabučiuose įsikūrusių gėrimų parduotuvių veikla. Tačiau vieno dvylikaaukščio gyventojams miegą trikdo ir nervus gadina neįprasta kaimynystė – bute įkurta taksi bendrovės dispečerinė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Oct 5, 2013, 11:35 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:57 AM

„Romo taksi“ bendrovės dispečerinė įsikūrusi Taikos prospekto 117-ojo namo trečiajame aukšte. Tačiau dėl garsų, sklindančių iš buto, ramiai miegoti tikina negalintys ne tik šio aukšto gyventojai, rašo „Lietuvos rytas“.

Ant namo stogo įrengta dispečerinės antena. Žmonės nežino, ar ji nėra pavojinga sveikatai.

Dvylikaaukščio gyventojus piktina ir tai, kad kieme automobilių stovėjimo vietas užima taksi mašinos.

Bendrovę į savo rankas šiuo metu perimanti nauja šeimininkė tikina, kad apie problemas žino, ir žada, kad situacija pasitaisys.

Nustebo pamatę anteną

Namo bendrijos pirmininkė Irena Vazgienė pasakojo, kad apie tai, jog viename bute įregistruota individualia veikla užsiimanti firma, sužinojo ne iš karto.

„Kai 2005 metų rudenį įsteigėme namo bendriją, nusprendėme perdengti stogą. Tada ant jo ir pamatėme keistą anteną ir nuo jos einantį kabelį. Paaiškėjo, kad jis veda į 311-ąjį butą“, – pasakojo moteris.

Tuo pat metu keistus garsus pradėjo girdėti virš šio buto ir po juo gyvenantys žmonės.

„Niekaip negalėjau suprasti, iš kur sklinda šaukiniai, kur veikia radijo stotelės, per kurias vyrų balsai vis kviečia „centriuką“, – prisiminė 411-ajame bute gyvenanti Rasa Grendienė.

Bijo dėl savo sveikatos

Ėmus aiškintis, kas vyksta name, paaiškėjo, jog viename butų veikia „Romo taksi“ bendrovės dispečerinė. Su vairuotojais jos darbuotojos ir susisiekia per anteną, kuri įrengta ant namo stogo.

„Išsiaiškinome, kad individualia veikla daugiabučiame užsiimti leidžiama. Tačiau buvo neramu dėl ant stogo esančios antenos. Gyventojai apie ją nieko nežinojo. Pasirodo, kol nebuvome įkūrę namo bendrijos, ją įrengti ant stogo leido dabar jau neegzistuojanti namą administravusi bendrovė“, – pasakojo I.Vazgienė.

Gyventojai tikino, kad jiems neramu, ar siųstuvą turinti antena nekenkia jų sveikatai, tačiau kaip tai išsiaiškinti, nežino.

Garsai prikelia paryčiais

Dar labiau žmonės nepatenkinti garsais, kurie sklinda iš dispečerinės. Virš jos gyvenanti R.Grendienė pasakojo, kad dirba prekybos centre nuo 10 iki 23 valandos. Namo grįžta prieš vidurnaktį.

„Per dieną galva būna išūžta. Norisi kristi ir miegoti. Tačiau taksi klientai paslaugų aktyviausiai prašo paryčiais.

Tada ir ima sklisti šaukiniai, dispečerės priima užsakymus ir perduoda juos vairuotojams. Naktį šie pokalbiai ypač girdimi“, – skundėsi moteris.

Kai nebegali apsikęsti garsų, gyventojai beldžiasi į dispečerinę.

„Kai pavyksta prisiskambinti į duris ir jas dispečerės pagaliau atidaro, mūsų pretenzijas išklauso ir radijo stoteles pritildo. Kurį laiką būna ramiau, tačiau netrukus viskas kartojasi.

Butas yra rakinamoje laiptinėje, patekti į ją ne visada įmanoma.

Kai patenkame ir bandome prisibelsti, durų kai kada niekas taip ir neatidaro“, – sakė dispečerinės kaimynyste nepatenkinti gyventojai.

Girdėjo keiksmus ir smūgius

Dispečerine virtusiame bute naktimis vyksta ir pokyliai.

„Kartais naktimis sklinda muzika, girdėti vyrų ir moterų šūksniai, garsai, primenantys šokius. Nesunku suprasti, kad ten girtaujama“, – teigė gyventojai.

R.Grendienė prisiminė, kad didžiausias ir baisiausias triukšmas kilo rugsėjo 1-osios išvakarėse.

„311-ajame bute buvo girdėti, kaip vyras ir moteris aiškinasi santykius, rėkia, keikiasi. Vėliau kilo muštynės. Tai vyko pusę pirmos nakties. Eiti, kištis į barnį baisu. Tačiau neramu, kad kada nors ten įvyks baisi nelaimė“, – pasakojo R.Grendienė.

Namo bendrijos pirmininkė ir jos kaimynai sakė, kad į policiją kreiptis ketino, tačiau nesiryžo.

„Tai privatus būstas. Ten esantys žmonės gali ir pareigūnų neįsileisti. Todėl nematome prasmės trukdyti policijos. Su bendrovės darbuotojais bandome tartis savo jėgomis“, – sakė I.Vazgienė.

Užima automobilių vietas

Dvylikaaukščio gyventojai teigė, kad nepatogumų kyla ir dėl taksi bendrovės automobilių.

„Kartais jie paliekami namo kieme ar prie greta esančio prekybos centro.

Užima gyventojų automobiliams skirtas vietas. Kartais paryčiais vairuotojai, matyt, užeina į butą neilgam palikę automobilius taip, kad iš kiemo negali išvažiuoti kiti“, – guodėsi gyventojai.

Neapsikentę, kad anksti rytą negali išvažiuoti, vairuotojai spaudžia savo automobilių garso signalus. Taip kviečia taksi vairuotojus, tačiau prižadina ir viso daugiabučio gyventojus.

„Nebegaliu ramiai miegoti, nervai ištampyti. Niekam nelinkiu tokios kaimynystės“, – kalbėjo R.Grendienė ir jos kaimynės.

Su kaimynais žada taikytis

Žurnalistams ėmus domėtis taksi bendrovės veikla paaiškėjo, kad ją iš senojo šeimininko perima nauja vadovė Vanda Drungienė.

„Kaimynų baimes ir pretenzijas žinau“, – prisipažino moteris.

Ji tvirtino, kad ankstesniam šeimininkui pastaruoju metu verslas nelabai sekėsi. Todėl jis jį nusprendė perleisti kitiems.

„Užsakymų vis mažėjo. Darbuotojams uždirbti nepavykdavo, todėl nuolat keitėsi dispečerės. Ne visi žmonės yra supratingi ir kultūringi. Gali būti, kad darbuotojai keldavo triukšmą“, – sakė V.Drungienė.

Naujoji įmonės vadovė prisipažino žinanti ir apie kaimynų minimas muštynes.

„Dispečerė, pamaniusi, kad atėjo šeimininkas, atidarė duris. Tačiau į butą įsiveržė girtuoklis ir darbuotoją primušė. Tiesa, į policiją taip pat nesikreipėme“, – sakė V.Drungienė.

Kaunietė tvirtino, kad šiuo metu taksi įmonės veikla pristabdyta – kol ji perims verslą į savo rankas.

„Iš Ryšių reguliavimo tarnybos esame gavę leidimą antenai ant stogo turėti. Ji kenksminga tiek, kiek keli telefono aparatai“, – teigė V.Drungienė.

Moteris tikino, kad renka naują darbuotojų komandą, dirbs ir pati. „Stengiuosi, kad ateityje problemų su kaimynais kiltų kuo mažiau. Iš kiemo netrukus išgabensime ir dabar ten stovintį vieną seną firmos automobilį. Tačiau dispečerinė veiks ir toliau“, – teigė V.Drungienė.

Tiria, ar triukšmas neviršija leistinų normų

Kristina Motiejūnaitė, Kauno visuomenės sveikatos centro atstovė

„Pagal pernai įsigaliojusį sveikatos ministro įsakymą, individualia veikla gyvenamuosiuose namuose norintys verstis verslininkai turi pakeisti patalpų statusą, kad jis atitiktų realios veiklos paskirtį.

Tai turi daryti tie verslininkai, kurių veiklai būtina gauti higienos pasą. Pavyzdžiui, jei norima steigti darželius, kirpyklas, soliariumus.

Jei individualios įmonės veiklai higienos paso nereikia, šis reikalavimas negalioja. Tačiau niekur nėra numatyta, kokia individualia kitokia veikla galima ar draudžiama užsiimti daugiabučiuose namuose. Tai kiekvienu atveju sprendžia savivaldybės atstovai.

Verslininkai turėtų laikytis bendrų įstatymo normų, netriukšmauti po 22 val.

Jei triukšmas kyla dėl ginčų ar linksminimosi, gyventojai turi kreiptis į policijos pareigūnus.

Jei triukšmas kyla nuo stacionarių individualios įmonės įrenginių, gyventojai turi kreiptis į mūsų centrą. Tiriame, ar triukšmas neviršija leistinų normų.“

Dažniu naudotis įmonei leido

Rimantas Rimkevičius, Ryšių reguliavimo tarnybos Radijo spektro kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojas

„Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) įmonei „Romo taksi“ yra išdavusi leidimą įmonės stočiai naudoti radijo dažnius.

Leista stoties spinduliuotės galia – 25 W.

RRT tiria gyventojų skundus dėl radijo trikdžių. Dėl šios taksi įmonės tokio pobūdžio nusiskundimų RRT nėra gavusi.

Elektromagnetinės spinduliuotės įtaką gyventojų sveikatai tiria visuomenės sveikatos centrai.“

Pažeidėjams skiria pinigines baudas

Rimas Sidera, Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas

„Daugiabučiuose daugiausia problemų kyla dėl ten veikiančių parduotuvių, kurios prekiauja alkoholiniais gėrimais. Tokios parduotuvės dažniau įkuriamos namuose, kur nėra bendrijų.

Pasikeitus įstatymams, šiemet gyventojų skundų dėl daugiabučiuose veikiančių įmonių akivaizdžiai sumažėjo.

Jei verslininkai pažeidžia daugiabučių ir bendrijų viešosios tvarkos taisykles, gresia nuo 100 iki 1 tūkstančio litų bauda. Jei pažeidimai kartojasi, skiriama jau 2 tūkstančių litų bauda.“

Turėtų susitarti su kaimynais

Zenonas Šleinius, Kauno miesto lengvųjų automobilių taksi asociacijos vadovas

„Taksi bendrovės savo dispečerines kuria aukštose miesto vietovėse arba aukštuose pastatuose. Taip yra dėl to, kad dispečerinių darbui reikia, jog jų antenoms netrukdytų kokios nors kliūtys.

Kadangi taksi paslaugomis besinaudojančių kauniečių mažėja, įmonių vadovai ieško būdų, kaip pigiau išlaikyti savo verslą. Todėl kartais dispečerines ir kuria daugiabučiuose. Buto išlaikymas kainuoja pigiau, nei nuomoti komercinės paskirties patalpas.

Taksi įmonių vadovai ir darbuotojai, prieš kurdami verslą gyvenamuosiuose namuose, turėtų susitarti su kaimynais, apsvarstyti nepatogumus, kurių gali kilti.

Jei žmonės skundžiasi dėl triukšmo, įmonės vadovas privalo reaguoti į kaimynų pastabas. Kitaip firma gadina visų taksi įmonių įvaizdį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.