Klaipėdos jūrų uoste - Nyderlandų ir Belgijos karo laivų viešnagė

Šeštadienį po vidurdienio klaipėdiečiai traukė į Kruizinių ir karo laivų krantinę, kurioje stovi su draugišku vizitu į Lietuvą atvykusi NATO karinio junginio trijų laivų flotilė - Nyderlandų Karalystės fregatos „De Ruyter,“ „Eversten“ ir Belgijos Karalystės fregata „Lousie Marie“.

Fregatos „Eversten“ įgula svečius sutiko pagal visas jūreiviško etiketo taisykles ir tradicijas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Fregatos „Eversten“ įgula svečius sutiko pagal visas jūreiviško etiketo taisykles ir tradicijas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Oct 5, 2013, 9:34 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:57 AM

Didžiuliai, aprūpinti modernia ginkluote, priešlėktuvinei gynybai pritaikyti laivai į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą su draugišku vizitu užsuko savaitgaliui. Penktadienį uosto tarnyboms prireikė net keturių valandų, kol vilkikų lydima karo flotilė išsirikiavo terminalo krantinėje, kur vasarą švartuodavosi kruiziniai laivai.

Karo laivų junginio vadovybė ir Nyderlandų Karalystės ambasadorius Lietuvoje Kornelis Spaansas susitiko su Lietuvos karinių jūrų pajėgų, Klaipėdos savivaldybės, uosto įmonių atstovais.

Fregatoje „Evertsen“ surengtas priėmimas uostamiesčio visuomenei.

Tarp kviestinių svečių buvo ir Lietuvoje gyvenančių bei dirbančių olandų verslininkų.

„Taikaus dviejų Europos Sąjungos valstybių karo laivų vizito tikslas - skatinti naudingus ekonominius ryšius, socialinį, kultūrinį, o taip pat ir karinį bendradarbiavimą“, - keldamas šampano taurę už Nyderlandų ir Lietuvos draugystę pažymėjo ambasadorius K.Spaansas.

„Evertsen“ įgula lankytojus sutiko pagal visas jūrų etiketo taisykles - uniformuoti karo jūrininkai kiekvienam svečiui paspaudė ranką. Pokylis vyko laivo denyje, kur per karines operacijas stovi sraigtasparniai.

„Evertsen“ - nuolatinė Šiaurės ir Baltijos jūrose vykstančių pratybų dalyvė, patruliuoja prie Somalio krantų saugodama prekybos motorlaivius nuo tenykščių itin įžūlių piratų išpuolių. Pasitaikė ir susirėmimų.

Bendraudami su fregatos „Evertsen“ įgulos nariais svečiai apžiūrėjo denyje eksponuojamą Lietuvos ir Nyderlandų Karalystės istorines sąsajas, kultūrinį bei ekonominį bendradarbiavimą atspindinčią parodą.

Saulei nusileidus furšeto dalyviai stebėjo kaip Nyderlandų karo jūrininkai iškilmingai nuleidžia nuo stiebo savo valstybės vėliavą.

Karo laivuose De Ruyter“ ir „Evertsen“ klaipėdiečiai gali susipažinti su ginkluote, valdymo mechanizmais, navigacijos ir ryšių prietaisais, jūrininkų buities sąlygomis.

Įgulose - nemažai jaunų žmonių, ką tik baigusių aukštąsias karo jūreivystės mokyklas arba dar studijuojančių. Šiose fregatoje darbuojasi daugiau kaip 20 moterų karo jūrininkių.

Kruizinių laivų terminale stovinčius karo laivus dar galima apžiūrėti ir sekmadienį - svečiams jie bus atviri nuo 13 iki 16 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.