Kelyje kauniečius pribloškė apsaugininkų savivalė

Pakaunėje esančios lenktynių trasos „Nemuno žiedas“ apylinkių gyventojai verčiami gaišti laiką spūstyse ir atsakinėti į apsaugininkų klausimus, kur jie vyksta. Mat varžybų organizatoriai užtveria kelią ne tik į renginius, bet ir į žmonių namus.

Praėjusį sekmadienį apsaugininkai stabdė ir kamantinėjo ne tik į šonaslydžio varžybas, bet ir namo vykstančius žmones.<br>N.Povilaičio nuotr.
Praėjusį sekmadienį apsaugininkai stabdė ir kamantinėjo ne tik į šonaslydžio varžybas, bet ir namo vykstančius žmones.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 6, 2013, 4:34 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:44 AM

Praėjusį sekmadienį vykstant šonaslydžio varžyboms, jų tvarkdariai užblokavo kelią į Gaižėnėlių kaimą bei to paties pavadinimo sodininkų bendriją. Taip buvo siekiama parduoti kuo daugiau bilietų – kad nė vienas smalsuolis neprasmuktų ir per tvorą negalėtų nemokamai stebėti reginio.

Policijos pareigūnai tokį elgesį, kai komercinio renginio metu trikdomas eismas kelyje, vadina savavaldžiavimu ir šiurkščiu Kelių eismo taisyklių pažeidimu.

Panašaus incidento šioje vietoje būta ir anksčiau. Šiurkščios savivalės neapsikentę Gaižėnėlių kaimo gyventojai tąsyk iškvietė policijos pareigūnus, kad šie sutramdytų lenktynių trasos apsaugininkus.

Kelyje – eismo spūstys

Į „Nemuno žiedo“ trasą, taip pat į Gaižėnėlių kaimą ir sodininkų bendriją vykę kauniečiai ir svečiai praėjusį sekmadienį gaišo laiką spūstyse, kurias sukūrė šonaslydžio organizatoriai, viešoji įstaiga „D1 Sport“ bei jos pasamdyti tvarkdariai.

Kelyje buvo pastatyti patikros postai, stabdomi automobiliai, kamantinėjami jų vairuotojai, reikalaujama parodyti renginio žiūrovų apyrankes. Stabdant ir tikrinant automobilius įkalnėje susidarė spūsčių.

Bandymas išsiaiškinti, kas leido tvarkdariams trikdyti eismą kelyje, kieno nurodymus jie vykdo, baigėsi nesėkme.

„Eik iš čia, asile“, – žurnalistui atrėžė liemenę su užrašu „Apsauga“ vilkintis jaunuolis.

Apsaugininkai – savanoriai?

Į klausimą, kokiai saugos firmai priklauso viešojoje vietoje savavaliaujantys darbuotojai, atsakymo taip ir nepavyko sulaukti.

Į apsaugininkų vadovą panašus pusamžis vyras vengė bet kokių komentarų. Jis tikino vykdantis trasoje vykstančio šonaslydžio čempionato organizatorių nurodymus, o paprašytas parodyti pažymėjimą, kurį privalo su savimi turėti visi apsaugininkai, tikino su jokia saugos bendrove neturintis nieko bendra.

Kiti vyrai, nors ir vilkėjo liemenes su užrašu „Apsauga“, taip pat neigė ką nors saugantys.

„Mes esame savanoriai, jokioje apsaugos bendrovėje nedirbame“, – tarsi susitarę kalbėjo apsaugininkai.

Piktina vietos gyventojus

Gaižėnėlių kaimo bendruomenės pirmininkas Gytis Viršilas pripažino, kad panašūs įvykiai, kai užtveriamas į kaimą vedantis kelias, piktina vietos gyventojus.

„Ši problema iškyla jau ne pirmą kartą. Kaimo žmonės piktinasi, kad vykdami namo jie turi sustoti ir aiškintis apsaugininkams. Taip elgtis negalima“, – „Laikinajai sostinei“ sakė G.Viršilas.

Kai prieš metus renginio organizatorių pasamdyti apsaugininkai užtvėrė kelią, buvo iškviesti policijos pareigūnai. Sutramdyti savavaliautojus prašęs kaimo gyventojas Kazimieras Enčeris dėl apsaugininkų veiksmų policijai parašė pareiškimą.

„Po to kurį laiką buvo ramu, lenktynių trasoje vykstant renginiams, į mūsų kaimą vedančio kelio neužtverdavo. Tačiau dabar ir vėl tai vyksta. Užtveriamas kelias, kažkokie veikėjai patys sprendžia, ką praleisti, o ko – ne“, – sakė K.Enčeris.

Pašnekovas pripažino, jog ne visi nepatogumų patiriantys kaimo ir sodininkų bendrijos gyventojai turi ryžto kreiptis į policiją.

„Renginiai lenktynių trasoje dažniausiai vyksta vasarą ir savaitgaliais. Žmonės valandą stovi spūstyje ir dar turi aiškintis, pas ką ir kur važiuoja. Pasitaiko atvejų, kai ne visus praleidžia. Kartą iš Vilniaus atvykusiai žmonos seseriai su vyru liepė įsigyti bilietą, teko man važiuoti ir juos parsivežti. Toks elgesys visiškai neatitinka įstatymų. Kita vertus, kodėl aš turiu aiškintis, kur važiuoju“, – piktinosi K.Enčeris.

Organizatoriai nepasimoko

Lenktynių trasą valdančios viešosios įstaigos „Nemuno žiedas“ direktorius Arūnas Samochinas teigė, jog trasa nuomojama renginių organizatoriams, kuriems ir tenka atsakomybė už jų samdomų apsaugininkų veiksmus.

„Kad nevalia užtverti kelio ir trukdyti žmonėms patekti į šalia esantį kaimą ir sodininkų bendriją, renginių organizatoriams esame ne kartą sakę, tačiau jie tikriausiai nepasimoko. Kai renginius organizuojame patys, per dvejus metus niekada nesame šio kelio uždarę. Bilietus tikriname ir juos parduodame tik savo teritorijoje, už vartų“, – aiškino „Nemuno žiedo“ vadovas.

Direktoriaus manymu, kelias užtveriamas tik dėl finansinių sumetimų. Norint kontroliuoti visą lenktynių trasos perimetrą reikėtų kur kas daugiau darbuotojų.

„Mes negalime priversti organizatorių elgtis vienaip ar kitaip. Žmonės įspėjami, o jeigu jie nepaiso tvarkos – atitinkamos ir pasekmės. Toks jų verslas. Jie taip elgiasi tikriausiai nenorėdami prarasti pajamų, kurias prarastų, jeigu žmonės patektų per kitas vietas“, – kalbėjo A.Samochinas.

Vadovas nesijaučia kaltas

Šonaslydžio čempionato organizatorius, viešosios įstaigos „D1 Sport“ direktorius Kąstytis Alekna pripažino, kad apsaugos darbuotojai kelyje stovėjo jo nurodymu.

„Ten susidarė didelė spūstis, nes buvo parduodami bilietai. Jeigu kelią būtume užtvėrę kitoje vietoje, įkalnėje, būtų susidariusios dar didesnės spūstys kelyje Kaunas–Šakiai. Jeigu bilietus pardavinėtume „Nemuno žiedo“ viduje, padėtis būtų dar prastesnė – pro vartus įvažiuoja tik vienas automobilis, tad kitiems, dėl kokių nors priežasčių panorus išvažiuoti, tektų ilgai laukti, kol kas nors praleis“, – kalbėjo K.Alekna. Priminus, jog Kelių eismo taisyklės draudžia žmonėms, net apsaugos darbuotojams ir bilietų pardavėjams, blaškytis po važiuojamąją kelio dalį ir stabdyti automobilius, „D1 Sport“ vadovas susierzino.

„Po renginio miegojau dvi valandas, dabar neprisimenu, kokią saugos tarnybą samdėme. Jūs geriau parašykite straipsnį apie tai, kad mes surengėme finalą, o ne apie tai, jog kas nors ką nors uždarė ar ką nors pažeidė“, – pyko K.Alekna.

„Laikinoji sostinė“ net du kartus teiravosi „D1 Sport“ vadovo, kokia apsaugos bendrovė buvo pasamdyta, tačiau atsakymo taip ir nesulaukta.

Policija apie problemą žino

Kad lenktynių organizatoriai kartais užtveria kaimo kelią ir jame pardavinėja bilietus, žino ir Ringaudų seniūnas Viktoras Petravičius.

„Šventė yra šventė, tegul ji vyksta „Nemuno žiedo“ teritorijoje, bet bendrojo naudojimo kelias turi būti laisvas, kad žmonės netrukdomai galėtų grįžti namo. Kai prieš metus vietos gyventojai kreipėsi į policiją, kurį laiką buvo laikomasi tvarkos“, – kalbėjo seniūnas.

Kauno rajono policijos komisariato viršininkas Romas Oželis „Laikinajai sostinei“ vienareikšmiškai teigė, jog tokie veiksmai, kai keliu vaikšto lenktynių tvarkdariai, trikdomas automobilių eismas ir prekiaujama bilietais – netoleruotini.

„Prieš metus, kai vietos gyventojai pasiskundė negalintys normaliai grįžti namo, kelis kartus rengėme netikėtus patikrinimus, taip pat civiliniais drabužiais vilkintys mūsų pareigūnai stebėjo, ar nepastatytos užtvaros, nepažeidžiamos Kelių eismo taisyklės. Tąkart pažeidimų neužfiksavome. Dabar, regis, vėl viskas kartojasi“, – kalbėjo komisaras.

Pasak policijos komisariato vadovo, šioje vietoje budėti ir nuolatos kontroliuoti, ar kas nors savavališkai neužtvėrė kelio, gana keblu.

Pakaunės policijos patrulių būrys sujungtas su miesto pajėgomis, o rajone savaitgaliais dirba į iškvietimus vos spėjanti vykti viena operatyvinė policijos grupė.

Samdo nelegalius darbuotojus?

Remigijus Klapatauskas

Kauno apskrities policijos

Viešosios tvarkos valdybos laikinasis vadovas

„Renginių organizatoriai privalo samdyti saugos tarnybą, turinčią licenciją vykdyti saugos funkcijas. Jos atstovas atvyksta į policiją ir suderina veiksmų planą. Buvome gavę ne vieną pranešimą, jog renginiuose savavaliauja ne saugos tarnybos darbuotojai, o nežinia iš kur surinkti vyrai.

Tačiau jie mėgsta gudrauti, neigia dirbantys apsaugininkais, tikina esantys tik administratoriai arba savanoriai. Pakviesti žmonės ateina, nelegaliai pasaugoja, ir viskas.

Tokiais atvejais turėtų susidomėti Valstybinė mokesčių inspekcija. Manau, kad čia gali būti nelegaliai samdomi darbuotojai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.