Danijos sosto įpėdinis pirmą kartą vieši Lietuvoje (papildyta)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu Danijos sosto įpėdiniu Princu Frederiku.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu Danijos sosto įpėdiniu Princu Frederiku.<br>M.Kulbio nuotr.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį susitiko su oficialaus vizito į Lietuvą atvykusiu Danijos sosto įpėdiniu Princu Frederiku.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 8, 2013, 5:34 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:49 AM

Tai pirmasis oficialus Danijos sosto įpėdinio vizitas Lietuvoje. Princą Frederiką lydi Danijos aplinkos, energetikos ir statybų ministras bei Danijos įmonių atstovų verslo misija, kurios tikslas - stiprinti Lietuvos ir Danijos ekonominius ryšius ir atverti naujas galimybes verslo bendradarbiavimui.

"Danija yra ne tik tvirta Lietuvos nepriklausomybės rėmėja, nuo pat pradžių teikusi nuoširdžią paramą besikuriančioms Baltijos valstybėms. Danija yra patikima ekonominė Lietuvos partnerė, kuri visada palaiko civilizuotus ir garbingus verslo santykius. Džiaugiuosi, kad vis daugiau danų įmonių renkasi Lietuvą. Tai skatina ekonomikos augimą, sukuria naujas darbo vietas ir Lietuvai atveria naujas rinkas", - sakė Prezidentė.

Danija yra dvylikta pagal dydį Lietuvos eksporto rinka ir septinta pagal dydį investuotoja mūsų šalyje. Lietuvoje veikia 254 danų įmonės. Tiesioginės Danijos investicijos mūsų valstybėje sudaro apie 1,68 milijardo litų. Danų įmonės Lietuvoje jau įgyvendino 18 stambių investicinių projektų ir sukūrė daugiau nei 2000 naujų darbo vietų.

Kopenhagos verslo mokyklos atlikto tyrimo duomenimis, daugelis danų verslininkų renkasi Lietuvą dėl išsilavinusių ir aukštos kvalifikacijos darbuotojų, strateginės geografinės padėties, geros infrastruktūros ir žemų veiklos kaštų.

Lietuvos vadovės teigimu, ypač perspektyvios Lietuvos ir Danijos bendradarbiavimo sritys yra moksliniai tyrimai, inovacijos, biotechnologijos ir komunikacijos. Lietuva turi sparčiausią plačiajuostį internetą, čia gaminami lazeriai sudaro apie 10 procentų visų pasaulyje mokslo tyrimams naudojamų lazerių.

Susitikime antradienį kalbėta apie bendradarbiavimą energetikos srityje.

Pasak Prezidentės, Danija yra pavyzdys, kaip skaidriai, novatoriškai ir efektyviai tvarkyti energetikos sektorių, užtikrinti energetikos rinkos konkurencingumą, valstybės nuosavybėje išlaikant svarbiausias energetikos kompanijas, kaip diversifikuoti energijos tiekimą.

Prezidentė taip pat pabrėžė, jog energetinis saugumas ir vieninga ES pozicija santykiuose su išoriniais energijos tiekėjais yra vienas svarbiausių Lietuvos ir visos ES prioritetų.

Prezidentė su Princu taip pat aptarė Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą, aktualius ES ir NATO klausimus.

D. Grybauskaitė padėkojo už Danijos paramą ES Tarybai pirmininkaujančiai Lietuvai. Danija jau septynis kartus pirmininkavo ES, todėl jos patirtis ir pagalba Lietuvai yra labai reikšminga.

Aptardama dvišalį kultūrų bendradarbiavimą Prezidentė prisiminė šį birželį Šiaurės šalių ambasadų iniciatyva Lietuvoje pirmą kartą surengtą vidurvasario šventę.

Trečiadienį Prezidentė kartu su Princu Frederiku atidarys Lietuvos ir Danijos verslo forumą, kuriame laukiama 230 dalyvių iš Lietuvos ir Danijos įmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.