Lietuvos politikai prieš Rusiją - bejėgiai

Rusijos paskelbtas neoficialus ekonominis karas dar kartą įrodė, kad Lietuvos politikai sustabdyti Rusijos žaidimų negali, o mūsų turimi priešnuodžiai yra labai silpni. Paklausti, ką reikia daryti, politikai rodo vienas į kitą pirštu ir permeta atsakomybę kitiems.

Pablogėję santykiai su Rusija kiršina premjerą A.Butkevičių ir prezidentę D.Grybauskaitę.<br>T. Bauro nuotr.
Pablogėję santykiai su Rusija kiršina premjerą A.Butkevičių ir prezidentę D.Grybauskaitę.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 8, 2013, 2:30 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:02 AM

„Lietuvos respublikos prezidentė pagal Konstitucijoje nustatytas funkcijas yra atsakinga už užsienio politiką, todėl ji turėtų kuo skubiau išsiaiškinti, iš kur kyla šie diplomatiniai nesusipratimai, kas perduoda nepatikrintą informaciją ir užkirsti kelią skleidžiamai panikai“, - antradienį pareikškė premjeras Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratų lyderis teigia, jog „pieno klausimas“ ir dėl jo keliama Lietuvos ekonomikai kenkianti panika yra politinio informacinio karo dalis, taigi ir turi būti sprendžiamas politiškai. Todėl konservatorių kaltinimai neveiklumu Vyriausybei yra absurdiški ir prisideda prie klaidinančios propagandinės informacijos srauto.

„Socialdemokratų partija sako, kad laikas baigti tokius politinius žaidimus, kurie kenkia Lietuvos ekonomikai. Bet koks nepamatuotas viešas kalbėjimas apie santykius su Rusija yra žalingas dvišaliams politiniams ir ekonominiams santykiams“, - teigiama Socialdemokratų išplatintame pareiškime.

Tokiu būdu valdantieji reagavo į prezidentės Dalios Grybauskaitės raginimus Vyriausybei aktyviau ginti Lietuvos interesus.

„Mane tik truputį stebina mūsų Vyriausybės požiūris, kai ką tik mačiau žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos pasisakymą. Jis vis dar sako, kad kreiptis į Pasaiulio prekybos organizaciją nereikia, kad patikra nesanti didelė problema. Be abejo, jei Lietuvos Vyriausybei tai nėra problema, ko gero, palauksime dar kokių nors išbandymų“, - interviu 15min.lt teigė šalies vadovė. Ji siūlo Vyriausybei Lietuvos intreresus ginti per Pasaulio prekybos organizaciją.

„Europos Komisijos (EK) atstovai ragina laikytis rimties, tai galima būtų paaiškinti, kaip raginimą nespekuliuoti šia tema, nepolitikuoti, bet elgtis sutelktai ir konstruktyviai. Dar antradienį ryte vykusiame Vyriausybės pasitarime aptarėme galimybę kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Tokios galimybės mes neatmetame, tačiau visuomenė ir politikai privalo suprasti, kad Lietuva viena to padaryti negali, kreipimasis įmanomas tik kartu su EK, o ši svarsto keletą galimų problemos sprendimo būdų, apie kuriuos kol kas viešai skelbti negalime. Ieškinys Rusijai PPO yra tik kraštutinė ginčo sprendimo priemonė, nes visas procesas užtruktų, o problemą būtina spręsti kuo skubiau“, – teigiama Vyriausybės išplatintame pranešime.

Visos viltys dedamos į žemės ūkio ministrą Vigilijų Jukną, kuris antradienį vyksta į Maskvą. Nei premjeras, nei prezidentė važiuoti į Rusiją nesirengia, nors kai kurie politologai mano, kad iniciatyvos turi imtis aukščiausi šalies vadovai.

Taip pat abejojama, ar Lietuvos interesus sugebės apginti Europos Sąjungos institucijos, kurios vengia imtis griežtų veiksmų prieš Rusiją.

Kritikos strėlės lekia ir į susisiekimo ministrą Rimantą Sinkevičių. Nors viskas prasidėjo nuo Lietuvos vežėjų diskriminacijos Rusijos pasienyje, Lietuvos susisiekimo ministerija taip pat nesiėmė jokių aktyvių veiksmų gelbstint vežėjus.

Atrodo, kad verslininkams belieka kentėti ir laukti, kol baigis Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.