Posto netekęs diplomatas R.Juška nesiklaupia

Ar Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir Užsienio reikalų ministerija neišdavė Lietuvos? Tokį klausimą prokurorams pateikė atšauktas ambasadorius.

Iš Vengrijos atšauktam ambasadoriui R.Juškai yra likę daug klaustukų.<br>T.Bauro nuotr.
Iš Vengrijos atšauktam ambasadoriui R.Juškai yra likę daug klaustukų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Oct 8, 2013, 8:37 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:24 AM

Vadinamasis diplomatų pokalbių paviešinimo skandalas, neseniai skaisčiai liepsnojęs, o vėliau prigesęs, vėl ima kibirkščiuoti.

Vienas pagrindinių šios istorijos herojų, buvęs Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ji imtųsi narplioti šio skandalo peripetijas. Posto netekęs diplomatas bando išsiaiškinti, ar jo neskandino ne tik užsienio priešai, bet ir saviškiai, rašo „Lietuvos rytas".

Buvo atšaukti iš postų

R.Juška ambasadoriaus posto neteko po to, kai internete pasirodė jo ir kai kurių kitų diplomatų privatūs pokalbiai neapsaugotu telefono ryšiu, kuriuose pernelyg laisvai buvo nagrinėjamos kai kurios jautrios užsienio politikos temos.

Sukrutusi Užsienio reikalų ministerija, kurios vadovas Linas Linkevičius iš karto prabilo apie priešiškų jėgų provokaciją prieš Lietuvą, atliko vidaus tyrimą.

Tačiau vienintelis šio darbo rezultatas – po karštos kovos su diplomatus gynusiu Seimo Užsienio reikalų komitetu R.Juška ir Lietuvos ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas atšaukti iš postų.

Kodėl nebuvo tyrimo?

R.Juška tapo Užsienio reikalų ministerijos Politikos planavimo departamento ambasadoriumi ypatingiems pavedimams.

Bet naujos pareigos diplomato nenuramino. Dabar šis pareigūnas siekia, kad teisėsauga imtųsi tirti, kaip jo pokalbiai pateko į viešumą. Be to, R.Juška prokurorams pareiškė manąs, kad jo klausomasi iki šiol.

Buvęs ambasadorius Vengrijoje prokuratūros prašo, kad ji ištirtų, kodėl pačios valstybės institucijos – VSD ar ministerija – nesikreipė dėl ikiteisminio tyrimo, kuris turėjo atsakyti į klausimą, kaip neteisėti ir esą sumontuoti įrašai atsidūrė internete.

R.Juška turi įtarimų, kad jo klausėsi ir Lietuvos specialiosios tarnybos.

Diplomatas prokurorams primena, jog kai kurie politikai viešai teigė, kad ikiteisminis tyrimas nepradėtas „suderinus šį klausimą su VSD vadovybe”.

Tad atšauktas ambasadorius nori, kad prokurorai tirtų ne tik tokius galimus nusikaltimus, minimus Baudžiamajame kodekse, kaip šnipinėjimas, neteisėtas privačios informacijos rinkimas, skleidimas, bet ir „padėjimas kitai valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką”.

Anot diplomato, prokurorai turėtų nustatyti, kurie valstybės pareigūnai nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl paviešintų pokalbių.

Rūpi ir Seimo komitetui

R.Juška taip pat nori, kad prokurorai iš VSD ir Užsienio reikalų ministerijos išreikalautų pastarosios institucijos vidaus tyrimo medžiagą, kuri taip ir nebuvo pateikta nei patiems atšauktiems ambasadoriams, nei Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Ši medžiaga rūpi ir pačiam parlamento komitetui, kuris pastaruoju metu net ėmė atvirai keršyti jo rekomendacijų nepaisiusiai Užsienio reikalų ministerijai – atmetė siūlymus atleisti iš postų kadenciją baigiančius ambasadorius įvairiose valstybėse.

Šią savaitę Užsienio reikalų komitetas žada vėl pareikalauti ministerijos pagaliau pateikti visą informaciją apie skandalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.