Rusija spjaudo mums į veidą? Smokime jai į dantis!

Sakysite, kad toks pasiūlymas skamba barbariškai. Tačiau net civilizuoti žmonės savo įsitikinimus ir vertybes kartais turi apginti kumščiais ir taip nutildyti agresyvius laukinius. Trečiadienį mes turime apginti ne tik savo šalies išdidumą, istoriją, tapatybę, bet ir mūsų valstybės saugumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Oct 8, 2013, 6:25 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:44 AM

Tai bus svarbi diena. Lietuvos radijo ir televizijos komisija rinksis į posėdį, kuriame turėtų diskutuoti apie Pirmojo Baltijos kanalo (PBK) situaciją. Yra galimybė, kad šios televizijos transliacijos bus laikinai sustabdytos. 

Visi, kurie domisi Lietuvos ir Rusijos santykiais, to sprendimo lauks sulaikę kvėpavimą. Gynybos ekspertai, analitikai, pareigūnai, politologai, žurnalistai, politikai – visi, kuriems rūpi mūsų šalies saugumas. 

Kodėl? Nes kalbama ne tik apie žurnalistų etiką ar vieno rusiško kanalo likimą. Kalbama apie mūsų šalies poziciją ir informacinės erdvės gynybą.

Ši sritis – informacinė erdvė – iki šiol teisės aktais nėra įvardyta kaip mūsų valstybės strateginis objektas. Jei kokie niekšai sugalvotų susprogdinti mūsų geležinkelius arba sugriauti tiltus per „Via Baltica“, tai jie būtų persekiojami, teisiami ir ilgam sėstų už grotų. Juos pagrįstai galėtume vadinti teroristais ir valstybės priešais.

Tačiau mes per mažai dėmesio skiriame informacinės erdvės gynybai. O tai yra toks pats strateginės svarbos objektas. Ji tokia pat svarbi mūsų saugumui, kaip ir keliai, tiltai ar geležinkeliai.

Juk viešai prieinama informacija formuoja mūsų pasaulėžiūrą, savęs suvokimą, savivertę, galiausiai – prisideda prie mūsų vaikų tapatybės kūrimo. Jeigu mūsų pačių informacinėje erdvėje priešiškos valstybės gali skleisti dezinformaciją, dergti mūsų šalį, tai visuomenė nėra saugi. Tai tas pats, kaip leisti priešo naikintuvams nevaržomai skraidyti virš Lietuvos. Ar kas nors tada galėtų jaustis saugiu?

Šita situacija naudojasi Rusija ir Baltarusija – jos skverbiasi į mūsų informacinę erdvę ir skleidžia sau naudingą informaciją. Tai daro ne tik Kremliaus politikai, bet ir rusiškų serialų herojai, Rusijos televizijų žurnalistai, muzikantai, aktoriai, režisieriai, sportininkai. Visi, kurie gali patekti į mūsų informacinę erdvę.

Tai yra Maskvos gynybos politikos dalis. Ir ji net nėra slapta - apie dominavimą priešiškos valstybės informacinėje erdvėje rašoma Rusijos karinės doktrinos 12, 13, 41 punktuose. Apie tokius Kremliaus tikslus viešai savo ataskaitose rašė VSD bei kariuomenės žvalgyba. 

Ir tai nėra tik neracionalus mūsų visuomenės dirginimas. Lietuvoje transliuojamos rusiškos televizijos ir jų produkcija - sudėtinė informacinio karo dalis. Tai didelis ir sudėtingas procesas, kurio tikslas – Lietuvoje sukurti tokią situaciją, kai Rusijai naudingi politiniai, ekonominiai, energetiniai sprendimai priimami be pasipriešinimo. Siekiama taip pakeisti mūsų protus ir pasaulėjauta, kad mes patys norėtume būti Rytų bloko, o ne Europos Sąjungos ir Amerikos draugais.

Jei Rusijai pavyktų pasiekti tų tikslų, tai galiausiai Lietuva taptų tokia pat satelite, kaip ir Baltarusija.

Kad tai pasiektų, Rusijai nereikia fantastinio prietaiso iš „Vyrai juodais drabužiai“. Tam tereikia pakeisti mūsų požiūrį į Lietuvos nepriklausomybę, jos vertę, valdžią, kariuomenę, mūsų pasiekimus. Tereikia tik suformuoti jausmą, kad lietuviai yra Rusijos kultūrinės erdvės dalis, o mūsų istorija - bendra.

Kaip tai daroma? Pavyzdžiui, Rusijoje autoritetą turintys generolai papasakoja, kad dėl kruvinų sausio įvykių kalti Lietuvos „nacionalistai“. Kitaip tariant, Lietuvos nepriklausomybė buvo nedidelės fanatikų grupelės užgaida, kuri atnešė Lietuvai tik daug problemų.

Todėl tie vienuolika Lietuvos radijo ir televizijos komisijos narių (mano žiniomis, vienas komisijos narys nedalyvaus) rytoj stos ginti mūsų valstybę ir jos saugumą. Tiksliau – mūsų informacinę erdvę, kuri yra raktas į mūsų širdis ir protus. 

Gerbiami komisijos nariai, jūs galite tai padaryti! Jūs galite apginti savo šalį! Juk esate audiovizualinės politikos formuotojai ir iš dalies - mūsų informacinės erdvės gynėjai. Jūs turite visus tam reikiamus instrumentus ir teisinį pagrindą (apie Sausio įvykius aiškiai pasisakė ir prokurorai, ir teisėjai).

Koks sprendimas šioje situacijoje būtų adekvatus? Kaip parodyti politinę valią, bet kartu nesielgti taip, kaip pati Rusija? Kaip išlikti ryžtingais, tačiau civilizuotais?

Komisija turėtų smogti kumščiu Kremliaus laukiniams į dantis, tačiau palikti teisę gintis teisme. PBK veiklą galima sustabdyti laikinai, taip parodant, kad mes turime politinę valią ir neleisime savo informacinėje erdvėje laisvai skraidyti Kremliaus propagandos naikintuvams. Iš kitos pusės, mes esame civilizuota teisinė valstybė, todėl savo nuomonę PBK galės apginti teismuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.