„Pirmasis Baltijos kanalas“ iškastruotas, bet nenumarintas

Didžioji dalis „Pirmojo Baltijos kanalo“ (PBK) transliuojamos produkcijos bus laikinai sustabdyta. Skandalas dėl melo apie kruvinus Sausio 13-osios įvykius pasiekė kulminaciją. Trečiadienio popietę buvo priimtas sprendimas sustabdyti kai kurias tos televizijos laidas. Pats kanalas nebus išjungtas. Taip nusprendė Lietuvos radijo ir televizijos komisijos nariai. Be to, paragino verslininkus prisiimti atsakomybę ir pasekti „Cgates“ pavyzdžiu - laikinai sustabdyti PBK transliacijas.

D.Radževičius (kairėje) pasiūlė žengti dar toliau ir ginti Lietuvos informacinę erdvę nuo visos priešiškų valstybių dezinformacijos.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Radževičius (kairėje) pasiūlė žengti dar toliau ir ginti Lietuvos informacinę erdvę nuo visos priešiškų valstybių dezinformacijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Oct 9, 2013, 4:40 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:58 AM

Ranka nesudrebėjo nė vienam iš dešimties komisijos narių. Jie pabrėžė - paskleista informacija yra melaginga, skatinanti tautinę neapykantą, nesantaiką, šmeižianti Lietuvos laisvės gynėjus. Apie prabilo ir tyrimą atlikę ekspertai.

Ką reiškia toks sprendimas? Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose ne Europos Sąjungos valstybėse sukurtos PBK laidos bus išjungtos trims mėnesiams. Kitaip tariant, televizija turės atsisakyti didžiosios dalies - 70 procentų - savo programų. Jeigu laidos bus ir toliau transliuojamos, kanalui gresia licenzijos panaikinimas.

Tiesa, šis sprendimas įsigalios tik tada, kai jį patvirtins Vilniaus apygardos administracinis teismas. 

Apie situaciją Lietuvoje bus informuoti ir kolegos iš Latvijos. Būtent iš tos šalies transliuojamas PBK. Jie gali priimti sprendimą išvis sustabdyti kanalo transliaciją.

Dar daugiau - prabilta apie tai, kad Lietuvos informacinę erdvę reikia ginti ne tik nuo vieno rusiško kanalo, bet ir nuo kitų dezinformaciją skleidžiančių televizijų.

Šmeižikiška laida sujaudino

Per posėdį buvo parodytą PBK laida „Žmogus ir įstatymas“, kurioje ir buvo paskleistas šmeižtas apie Lietuvai svarbų istorijos epizodą. Komisijos nariai Sausio 13-osios atminimą gynė fone šmėžuojant rusų propagandistų veidams.  

„Aš esu taikus žmogus, tačiau matant tuos vaizdus ir man kraujas užverda. Ypač, kai pats ten buvau, pats mačiau tuos dalykus. Taip elgtis negalima ir mes turime priimti atitinkamą sprendimą“, - sakė komisijos narys Vidmantas Mačiulis. Jis leido suprasti, kad ragina kolegas balsuoti už kanalo transliacijos sustabdymą.

Prabilus ir kitiems komisijos nariams tapo aišku - kai kurios PBK rodomos laidos ne tik žeidžia Lietuvos piliečius, bet ir pažeidžia teisės aktus.

„Dezinformacija yra labai tikslus apibūdinimas to, ką matėme pažiūrėję tą laidą“, - pacitavęs net kelis Lietuvos įstatymus ir teisės aktus sakė Kęstutis Petrauskis. Jis pabrėžė, kad parodyta laida skatina tautinę nesantaiką, neapykantą, iškraipo Lietuvos istoriją.

„Kęstutis Petrauskis minėjo tris įstatymų straipsnius, kuriuos pažeidė laida. Aš galiu pacituoti dar tris“, - kalbėjo Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Jis pasiūlė žengti dar toliau – peržiūrėti teisės aktus ir stabdyti ne tik šio kanalo veiklą, bet ir kitų trečiųjų šali, kurie transliuoja dezinformaciją ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.

Komisijos nariai kalbėjo ir apie tai, kad didžioji dalis PBK produkcijos yra sukuriama Lietuvai nedraugiškoje Rusijoje.

„Kyla klausimas: kas tai per kanalas, kieno tai kanalas? Bendrovės vadovė Jolanta Butkevičienė sakė, kad ta laida yra provokacija. Aš palyginau tos televizijos tinklelius ir matau, kad laida yra kuriama Maskvoje. Rusija nėra Europos Sąjungos narė“, - pabrėžė K.Petrauskis.

Melavo apie kruvinus Sausio įvykius

Laidoje „Žmogus ir įstatymas“ buvo paskelbtas interviu su Vilniaus televizijos bokštą šturmavusios grupės tuometiniu „Alfa“ vadu Michailu Golovatovu ir kitais pašnekovais, kurie neigė sovietinių karių agresiją. Rusijoje autoritetą turintys kariškiai tikino, kad dėl kruvinų sausio įvykių kalti Lietuvos „nacionalistai“. Suprask, Sąjūdžio nariai.

Prokurorai ir teisėjai jau ne kartą įrodė - 1991 metų sausio 13-ąją sovietų kariuomenė žudė ir luošino lietuvius. Šturmuojant televizijos bokštą žuvo 13 Lietuvos laisvės gynėjų. Tarp jų ir viena mergina - Loreta Asanavičiūtė, kuri pateko po tanko vikšrais ir mirė ligoninėje. Į medicinos įstaigas kreipėsi 580 nukentėjusiųjų. 

Tyrimą pradėjusi Lietuvos radijo ir televizijos komisija antradienį pareikalavo kanalo paneigti laidoje paskleistą melą ir atsiprašyti Lietuvos piliečių. 

„Pirmąjį Baltijos kanalą“ valdančio holdingo vadovė Lietuvoje Jolanta Butkevičienė viešai atsiprašė dėl melagingos laidos apie Sausio 13-osios įvykius. Šį incidentą ji pavadino provokacija.

Tyrimą žadėjo pradėti ir Latvijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba, nes kanalas registruotas Latvijoje. 

Po minėtos laidos vienas iš kabelinės televizijos operatorių „Cgates“ laikinai sustabdė kanalo retransliavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.