Danijos princo Frederiko ir A.Zuoko popietė - dviračiais po Vilnių

Trečiadienio popietę sostinės gatvėmis skubėję vilniečiai turėjo stabtelėti. Miestiečiai netekę žado bandė įamžinti Vilniaus gatvėmis dviračiu važiuojantį Danijos princą Frederiką. Nespėję nufotografuoti, kiti tiesiog mojavo pro šalį dviračiu riedėjusiam princui.

Svečiai su meru važiavo Aušros Vartų, M.Daukšos, Šv. Dvasios, Bokšto, Pilies, K.Sirvydo ir Šv. Jonų gatvėmis.<br>M.Kulbio nuotr.
Svečiai su meru važiavo Aušros Vartų, M.Daukšos, Šv. Dvasios, Bokšto, Pilies, K.Sirvydo ir Šv. Jonų gatvėmis.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 9, 2013, 5:36 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:58 AM

Vilniaus Rotušėje ant oranžinių dviračių užsėdę kostiumuoti vyrai nustebino vilniečius. Vilniaus meras Artūras Zuokas trečiadienį Vilniaus Rotušėje priėmė Danijos sosto įpėdinį princą Frederiką.

Visa grupė buvo apsupta kelių dešimčių apsaugos darbuotojų. Jie rūsčiais žvilgsniais stebėjo būrius smalsuolių.

„Mums didelė garbė, kad Rotušėje yra vienos laimingiausių pasaulio tautų atstovai. Danams svarbu jaukumas – jauku šeimoje, namuose, darbe, santykiuose su draugais. Lietuviams tai irgi dažnai svarbiau už karjerą. Esu tikras, kad Vilnius Jums pasirodys toks pats jaukus kaip Kopenhaga. Daugelis iš Jūsų įstengtų nusipirkti automobilį, tačiau mieliau renkasi dviratį. Tai Jūsų gyvenimo būdo simbolis. Mes pakeliui“, - sakė Vilniaus meras A.Zuokas.

Svečiai su meru važiavo Aušros Vartų, M.Daukšos, Šv.Dvasios, Bokšto, Pilies, K.Sirvydo ir Šv.Jonų gatvėmis iki Vilniaus universiteto rūmų ansamblio, kurį princas Frederikas apžiūrėjo.

Visą dviratininkų koloną lydėjo keli policijos ekipažai, bei Danijos princo apsaugos automobiliai. Tiesa, vienoje gatvėje princas su palyda liko be apsauginių. Automobiliai negalėjo pravažiuoti pro Aušros Vartus, todėl atkarpą iki Vilniaus bastėjos princas Frederikas važiavo be sustiprintos apsaugos.

Atidengė Užupio konstituciją

 Toliau maršrutas tęsėsi pro Katedrą, Maironio gatve ir pro rekonstruotą Bernardinų sodą iki Užupio, kuriame iškilmingai atidengta Užupio konstitucija danų kalba.

„Kaip skelbia Užupio konstitucija: „Žmogus turi teisę būti laimingas. Žmogus turi teisę mylėti. Žmogus gali būti laisvas. Žmogus atsako už savo laisvę. Ir paskutinis, mano manymu, pats svarbiausias Konstitucijos įstatymas „Nepasiduok“. Džiaugiuosi, atskiroje Užupio Respublikoje, konstitucija nuo šiol bus skelbiama 19-ąja kalba – danų.

Užupio Respublika atvira visiems norintiems joje gyventi, kurti, mylėti, pokštauti ir švęsti. Beje, aš čia ne Meras, aš paprastas Užupio respublikos gyventojas. Šiandien Vilnių sunku įsivaizduoti be Užupio – jo buvimas suteikia miestui ypatingos dvasios, turinio ir įkvėpimo. Džiaugiuosi, kad nuo šiol čia dar labiau laukiami jausis ir Danijos žmonės. Linkiu visiems būti tokiems laisviems, atsakingiems ir pilietiškiems, kokie yra Užupio Respublikos piliečiai“, - sakė Vilniaus meras.

Vėliau A.Zuokas kartu su Danijos sosto įpėdiniu pėsčiomis patraukė į Užupio kavinę. Ten neformalioje aplinkoje su princu galėjo pabendrauti visi renginio dalyviai.

A.Zuokui Danijos princas paliko nuoširdaus ir paprasto žmogaus įspūdį. Mero teigimu, jam atrodė, kad jis su princu Frederiku pažįstami jau labai seniai.

„Buvo toks jausmas, lyg jį pažinočiau jau trisdešimt metų. Labai paprastas žmogus. Esu bendravęs tikrai ne su vienu princu, todėl galiu palyginti“, - sakė meras. Tai, kad princas yra labai šiltas žmogus, patvirtino ir vienas iš apsaugos darbuotojų.

„Su princu Frederiku susitinku jau ne pirmą kartą. Praėjusio vizito Vilniuje metu, taip pat jį saugojau. Gerą įspūdį paliko tuomet, paliko ir dabar“, - vizitą prieš dešimt metų puikiai prisiminė apsaugos darbuotojas.

A.Zuokas kelionės dviračiais metu su Danijos sosto įpėdiniu kalbėjo apie Vilniaus miestą, kultūrą, domėjosi įvairiais vykdomais projektais.

Apsikeitė dovanomis

Vilniaus miestas aktyviai bendradarbiauja su Danijos miestu Olborgo, su kuriuo susigiminiavimo sutartis pasirašyta 1997 metų kovo 6 d.

2008 metais Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamentas ir Olborgo miesto savivaldybės Jaunimo mokykla pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Olborgo miesto visuomeninė profesinė jaunimo mokykla Vilniaus policijos klubui patys pagamino baldus ir per du kartus juos pristatė į Vilnių. Jaunimo grupė iš Danijos kartu su Grigiškių klubo jaunuoliais tuos baldus surinko.

Šio iškilmingo susitikimo metu princas Frederikas padovanojo merui albumą apie restauruotus Frederiko VIII-ojo rūmus, kuriuose gyvena karališkoji pora. Meras įteikė R. Paknio nuotraukų albumą „Vilnius. Portrait of a City“ ir knygą apie Fluxus judėjimą „Illegal living“.

Danijos sostinėje Kopenhagoje, kurioje gyvena princas, iš viso nutiesta 400 kilometrų dviračių takų ir juokaujama, kad mieste daugiau dviračių, nei gyventojų. Daugiau nei pusė gyventojų ir apie 65 proc. parlamento narių sostinėje kasdien važiuoja dviračiais, todėl princas Frederikas su meru Vilniaus miesto Senamiestį taip pat apžiūrėjo važiuodami dviračiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024