Elgetas iš miesto vaikys ir Klaipėda

Klaipėdos valdžia nutarė pasekti sostinės pavyzdžiu ir iš miesto centro išguiti elgetas. Savivaldybės administracija parengė Miesto švaros ir tvarkymo taisyklių pakeitimo projektą, kuriuo būtų draudžiama mieste ne tik prašyti išmaldos, bet ir ją duoti. Patvirtinus naująją tvarką, baudžiami būtų ir senamiestyje grojantys bei paaukoti prašantys gatvės muzikantai.

Klaipėdos valdžia teigia draudimu norinti ne išvaryti prašančiuosius išmaldos iš miesto, bet jiems padėti.<br>E.Petkutės nuotr.
Klaipėdos valdžia teigia draudimu norinti ne išvaryti prašančiuosius išmaldos iš miesto, bet jiems padėti.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Oct 9, 2013, 3:01 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:08 AM

Siūloma papildyti Miesto švaros ir tvarkymo taisykles ir uždrausti mieste elgetauti, duoti išmaldą, prašyti paaukoti bei aukoti.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė teigė, jog pastaruoju metu problemų dėl elgetų padaugėjo, jais ėmė skųstis vis daugiau miestiečių.

„Iki šiol šiuo klausimu labiau nesidomėjome, nes nei įstatymai, nei Tarybos patvirtintos taisyklės nedraudžia elgetauti. Pastebėjome, jog kai kuriose vietose elgetaujama nepadoriai ciniškai elgiantis. Toje vietoje asmenys tiesiog apsigyvena– valgo susidėję stiklainius, rūko, čia pat meta šiukšles, atlieka gamtinius reikalus. Turėjome vilties, kad pasikalbėję su tais žmonėmis, išsiaiškinę tokio gyvenimo būdo priežastis, geranoriškai paprašę jų elgtis kitaip, pakeisime situaciją. Bet pažadėję pasitraukti, kitą dieną jie vėl susirenka savo vietose“, - kalbėjo K. Vintilaitė.

Paprastai elgetos įsikuria ten, kur didžiausi praeivių srautai. Tai Senojo turgaus prieigos, Biržos tiltas, Herkaus Manto gatvė. Išmaldos prašoma ir prie kai kurių centre esančių parduotuvių durų. Vasarą kaulytojai slampinėja apie lauko kavines. Kai kurie iš jų nusiteikę agresyviai.

„Man yra tekę kalbėtis su mieste viešėjusiais užsieniečiais, kurie sėdėjo vasarą lauko kavinėje, prie jų priėjo žmogus su aiškiu tikslu iškaulyti pinigų. Negavęs spjovė į alaus bokalą. Yra ir tokių, kurie kapinėse išlydi mirusiuosius, o paskui kartu su visais keliauja gedulingų pietų“, - pasakojo miesto meras Vytautas Grubliauskas. Jo teigimu, nauja tvarka nesiekiama rinkti baudas ir iš to gauti finansinės naudos. Ne mažiau svarbu esą elgetas sugrąžinti į socialinį gyvenimą.

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai kartu su policijos pareigūnais žada reguliariai lankyti elgetas, aiškintis jų elgetavimo priežastis ir padėti susitvarkyti reikiamus dokumentus socialinėms paslaugoms gauti.

Tuos, kurie nerodys noro mesti įprasto gyvenimo būdo, pusiau juokais siūloma apgyvendinti nesaugomose savivaldybei priklausančių įstaigų teritorijose, kur šie asmenys galėtų atlikti sargų funkcijas. Jiems būtų užtikrintos gyvenimo sąlygos – įrengtos patalpos nakvynei.

Naująją tvarką tikimasi pateikti Tarybai svarstyti iki metų pabaigos. 2011 metų gruodį draudimas elgetauti ir duoti išmaldą įsigaliojo Vilniuje. Teigiama, jog elgetų miesto centre gerokai sumažėjo.

Administracinių teisės pažeidimų protokolas už elgetavimą numato įspėjimą arba piniginę baudą nuo 10 iki 2 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.