Opozicija: „Chevron“ iš Lietuvos išvarė A.Butkevičiaus neveiklumas“

Konservatoriai ir liberalai dėl „Chevron“ sprendimo atsisakyti skalūnų dujų paieškos Lietuvoje kaltina pasyviai dirbusį aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį ir premjerą Algirdą Butkevičių, kurie kaip valdančiosios koalicijos lyderiai nesugebėjo sudaryti palankių sąlygų su šalies energetine nepriklausomybe susijusiam projektui.

Dėl amerikiečių pasitraukimo iš dujų paieškos konkurso džiaugiasi ne tik protestuotojai, bet ir dalis valdžios atstovų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl amerikiečių pasitraukimo iš dujų paieškos konkurso džiaugiasi ne tik protestuotojai, bet ir dalis valdžios atstovų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 9, 2013, 12:27 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:18 AM

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius prognozuoja, kad tai dar ne pabaiga. Jis spėja, kad dėl Vyriausybės neveiklumo arba pasyvumo iš Lietuvos tuoj pasitrauks atominę elektrinę statyti norintis Japonų koncernas „Hitachi“, gali pradėti strigti suskystintųjų gamtinių dujų terminalo ir elektros jungčių su Vakarais statyba. Visa tai naudinga Rusijai, nuo kurios dujų ir elektros yra priklausoma Lietuva.

Nors premjeras Algirdas Butkevičius aiškina, kad „Chevron“ iš Lietuvos pasitraukė dėl Seimo priimtų įstatymų, kurie pablogino investicinę aplinką Lietuvoje, jis ignoruoja tai, kad daugelį šių įstatymų projektų teikė pati Vyriausybė arba valdančiajai daugumai priklausantys Seimo nariai.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas, antradienį sužinojęs, kad „Chevron“ atsisako dujų paieškos, neslėpė džiaugsmo. Socialdemokratai Seime šių metų pavasarį buvo vieni aktyviausi griežtinant įstatymus, kurie turėjo reguliuoti skalūninių dujų paiešką šalyje. 

A.Kubilius taip pat pastebėjo, kad nors A.Butkevičius ir V.Mazuronis viešai teigė palankiai vertinantys amerikiečių iniciatyvą ieškoti dujų Lietuvoje, Vyriausybė ir Aplinkos ministerija vilkino svarbių sprendimų priėmimą, konkurso ieškoti dujų nugalėtojo paskelbimą.

„Tai yra visiškas Vyriausybės fiasko. Nuo pat pradžios akivaizdžiai matėsi labai nekoordinuotas Vyriausybės ir Seimo daugumos veikimas šiuo klausimu. Jei aplinkos ministras palaikė „Chevron“ atėjimą, tai tam tikri socialdemokratai įvairiais būdais stengėsi tai blokuoti, chaotiškai keisdami teisinę aplinką“, – BNS trečiadienį sakė E.Masiulis.

„Vyriausybė savo neveiklumu ir politinės valios nebuvimu išvarė „Chevron“. Vertinant spaudos skelbiamą informaciją, kaip Vyriausybė elgėsi derybų pabaigoje, kaip „Chevron“ negalėjo rasti įgaliotų asmenų ir sprendimas buvo perduotas savivaldybėms, galima graudžiai pajuokauti, kad V.Mazuronis prabaliavojo sutartis su „Chevron“. Bet, be abejo, didžiausia atsakomybė tenka premjerui A.Butkevičiui ir jo unikaliam sugebėjimui neturėti politinės valios ir vengti politinės lyderystės bei atsakomybės ten, kur tokia atsakomybė yra tiesiog būtina“, – kalbėjo A.Kubilius.

Anot A.Kubiliaus, ši Vyriausybės nesėkmė yra dar vienas įrodymas, kad Lietuva sparčiai provincialėja, šalis netenka galimybių stiprinti savo energetinę nepriklausomybę. Jis ragino A.Butkevičių ir V.Mazuronį prisiimti asmeninę atsakomybę už šią nesėkmę.

„Mes svarbiausius energetinius projektus vystėme ir statėme, o ši valdžia kol kas pasižymi tik tuo, kad ji juos griauna. Akivaizdu, kad šį raundą laimėjo „Gazprom“, o pralaimėjo Lietuva. Pralaimėjo dėl šiandieninės valdžios sąmoningo ar nesąmoningo kenkimo Lietuvai“, – kalbėjo A.Kubilius.   

Jis sako, kad trūko akivaizdžių valdžios pastangų, jog amerikiečiai ieškotų dujų Lietuvoje. 

„Išeiti po susitikimo su „Chevron“ ir pasakyti, kad palaikau „Chevron“? Jeigu premjeras tik tiek sugeba padaryti, tai dabar, deja, matome to labai prastas pasekmes“, – sakė opozicijos lyderis.  

Liberalų sąjūdis ragina Vyriausybę skelbti naują konkursą skalūnų dujų paieškai ir taisyti investuotojams nepalankius įstatymus.

Tuo tarpu Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas A.Salamakinas padėties nedramatizuoja. Jis pripažįsta, kad už įstatymų griežtinimą, kas nepatiko amerikiečiams, pasisakė didžioji Socialdemokratų partijos dalis, o partijos vadovas A.Butkevičius, kalbėdamas palankiau apie „Chevron“ labiau atspindi ne partijos, o visos valdančiosios koalicijos nuomonę. 

A.Salamakinas mano, kad Lietuva galėtų pati įsteigti valstybinę įmonę ir ieškoti skalūnų dujų. Taip esą net būtų naudingiau šaliai, nes visas pelnas iš gautų dujų liktų valstybei. Seimo socialdemokratas nemano, kad Seimas padarė klaidą griežtindamas įstatymas.

„Kiek ir kokių dujų turime, buvo aišku jau sovietiniais laikais. Nemanau, kad „Chevron“ čia veržėsi tik ieškoti dujų, jie jas norėjo išgauti“, – paaiškino politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.