Rusijoje viešintis V.Uspaskichas rengiasi teismui Vilniuje

Su paskirtomis bausmėmis nesutiko nė vienas kaltinamasis.

Prokuroras prašo V.Uspaskichui skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prokuroras prašo V.Uspaskichui skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2013, 3:17 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:08 AM

V.Uspaskichas šiuo metu Maskvoje su delegacija dalyvauja vykstančioje parodoje „Auksinis ruduo“, kur savo gaminius pristato ir Lietuva.

„Deja, turiu nutraukti savo vizitą Maskvoje, oficialų vizitą su delegacija, ir šiandien turiu atskristi vakare“, - Eltai telefonu sakė politikas, pasiteiravus, ar ketvirtadienį dalyvaus teismo posėdyje.

Daugiau kaip penkerius metus trukę pirmosios instancijos teismo posėdžiai neretai strigo dėl kaltinamųjų, tarp jų ir V.Uspaskicho, nepasirodymo posėdžiuose.

ELTA primena, kad Vilniaus apygardos teismas (VAT) liepą kaltinamuosius Darbo partijos byloje V.Uspaskichą, Vytautą Gapšį, Vitaliją Vonžutaitę ir Mariną Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingos buhalterijos tvarkymo ir beveik 4 mln. litų mokestinių prievolių išvengimo Darbo partijos naudai. V.Uspaskichui teismas skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę, V.Vonžutaitė nuteista kalėti 3 metus, M.Liutkevičienė kalės 1 metus, o V.Gapšys laisvės atėmimo bausmės negavo, tačiau jis turės sumokėti 275 MGL (35 tūkst. 750 litų) dydžio baudą.

Prokurorai apeliaciniu skundu Lietuvos apeliacinio teismo prašo pakeisti VAT nuosprendžio dalį, kuria nustatyta, kad nuteistieji nusikalstamas veikas, už kurias buvo nuteisti, padarė bendrininkų grupėje, ir pripažinti, kad jie veikė organizuotoje grupėje, kas vertintina kaip atsakomybę sunkinanti aplinkybė.

Taip pat prašoma panaikinti minėtojo nuosprendžio dalį dėl V.Uspaskicho, V.Vonžutaitės išteisinimo dėl sukčiavimo apgaule įgyjant didelės vertės Darbo partijos turtinę teisę gauti valstybės dotacijas ir kompensaciją.

Prokuroras prašo pripažinti juos kaltais padarius šią nusikalstamą veiką skiriant už ją V.Uspaskichui penkerių, V.Vonžutaitei - ketverių metų laisvės atėmimo bausmes.

Minėtąsias bausmes prašoma subendrinti su Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu paskirtomis bausmėmis ir skirti V.Uspaskichui - šešerių, o V.Vonžutaitei - penkerių metų galutines laisvės atėmimo bausmes.

Apeliaciniu skundu prašoma panaikinti nuosprendžio dalį dėl V.Gapšiui paskirtos švelnesnės nei įstatymu numatytos bausmės (baudos) dėl sukčiavimo apgaule išvengiant didelės vertės Darbo partijos turtinės prievolės mokėti privalomus mokesčius ir įmokas. V.Gapšiui prašoma skirti vienų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę atliekant ją pataisos namuose.

Taip pat prašoma panaikinti minėtojo nuosprendžio dalį dėl baudžiamosios bylos nutraukimo juridiniam asmeniui Darbo partijai, kuri nutraukta dėl šio juridinio asmens reorganizacijos į kitą juridinį asmenį Darbo partiją (leiboristus). Prokuroras prašo teismo pripažinti reorganizuotą juridinį asmenį Darbo partiją (leiboristus) kaltu dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo Darbo partijoje 2004-2006 metais, sukčiavimo apgaule išvengiant didelės vertės Darbo partijos turtinės prievolės mokėti privalomus mokesčius ir įmokas bei dėl sukčiavimo apgaule įgyjant didelės vertės Darbo partijos turtinę teisę gauti valstybės dotacijas ir kompensaciją. Už šiuos nusikaltimus prašoma skirti subendrintą 1 mln. 250 tūkst. litų baudą bei išieškoti iš Darbo partijos (leiboristų) konfiskuotino turto vertę atitinkančią pinigų sumą - 25 mln. 83 tūkst. 732,07 lito.

Su paskirtomis bausmėmis nesutiko nė vienas kaltinamasis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.