Siūloma atleisti D.Valį iš generalinio prokuroro pareigų

Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei siūloma atleisti iš pareigų generalinį prokurorą

D.Valio kėdė braška vis garsiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Valio kėdė braška vis garsiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2013, 5:21 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:58 AM

Tokį nutarimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

Teikti Seimui šį nutarimo projektą nutarė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Už tai trečiadienį balsavo 4 komiteto nariai, 2 buvo prieš.

Spalio 1 d. Seimui nepritarus prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitai, parlamentarai pavedė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui parengti nutarimo projektą, Prezidentei D.Grybauskaitei siūlantį atleisti iš pareigų generalinį prokurorą D.Valį. Už tai balsavo 60 Seimo narių, 6 buvo prieš ir 6 susilaikė.

Kaip numato Seimo statutas, Seimas, priėmęs nutarimą nepritarti valstybės institucijos vadovo, kurio paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, gali pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimo nutarimo dėl siūlymo Respublikos prezidentui atleisti šį valstybės institucijos vadovą iš einamų pareigų projektą.

Sprendimai dėl valstybės institucijų vadovų atleidimo iš einamų pareigų ir dėl siūlymo prezidentui atleisti valstybės institucijų vadovus iš einamų pareigų priimami slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Tuo tarpu Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija baigia rinkti parašus dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą (KT), prašydama išaiškinti, ar neseniai valdančiųjų priimtos Seimo statuto nuostatos, kuriomis remiantis šiuo metu yra bandoma atleisti generalinį prokurorą ir politizuoti prokuratūros veiklą, neprieštarauja Konstitucijai.

„Seime matome labai ryškius bandymus politizuoti Generalinės prokuratūros veiklą ir taip pradėti tarpinstitucinį karą.

Tai įrodo faktas, kad svarstant generalinio prokuroro ataskaitą Seimo nariai priekaištavo ne dėl prokuratūros veiklos ir konkrečiai nenurodė, kas toje veikloje yra blogai (to nepasakė net ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas), tačiau Seimo nariai, ypač Darbo partijos atstovai, dėl kurių prokuratūroje vyko arba vis dar vyksta tyrimai, posėdžio metu atvirai nagrinėjo tik savo asmenines bylas ir dėl jų priekaištavo generaliniam prokurorui, - teigia Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. - Į šią situaciją Seimą pastūmėjo birželį priimtos Seimo statuto pataisos, kurios, mūsų nuomone, prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui. Todėl frakcija ir inicijavo kreipimąsi į Konstitucinį Teismą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.