Šiaulių policijos tarnybinis šuo išgelbėjo dvi miške pasiklydusias uogautojas

Uogauti išėjusioms ir pelkėtame miške temstant pasiklydusioms dviem šiaulietėms vilties įžiebė policijos pareigūnai, su kuriais joms pavyko susisiekti telefonu.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-10-11 11:07, atnaujinta 2018-02-21 06:36

Į pagalbą išskubėjusiems pareigūnams pasiklydėles surasti padėjo tarnybinis šuo – ketverių metų belgų aviganė Lota.

Sumaniam keturkojui teko dviguba užduotis - suradus miške pasiklydusias moteris, reikėjo skubėti į pagalbą ir paieškoje dalyvavusiems pareigūnams, kuriems grįžtant iš miško išsikrovė navigacijos įrenginio akumuliatorius.

Abi užduotis Lota įvykdė nepriekaištingai.

Policijos budėtojai 73 metų šiaulietės telefono skambučio sulaukė spalio 9-ąją apie 19 val. Moteris pranešė, kad ji iš ryto su drauge automobiliu atvažiavo į Rėkyvos mišką spanguoliauti ir pasiklydo.

Pagal moters pasakojimą pareigūnams pavyko nustatyti apytikrę moterų palikto automobilio vietą.

Ieškoti pasiklydusių moterų pasiųsti du policijos ekipažai su tarnybiniu šunimi atvyko į Šiaulių rajone esantį Vikurių kaimą, kur surado paliktą automobilį. Iš sodybos gyventojų sužinoję, kuria kryptimi į mišką nuėjo uogautojos, patruliai žengė į mišką.

Kadangi buvo jau tamsu, per pelkėtą mišką teko brautis pasišviečiant prožektoriais. Miške pareigūnai išsiskirstė - vienas patrulių ekipažas nuėjo į vieną pusę, o Patrulių rinktinės mobiliojo būrio vyriausiasis patrulis Ruslanas Popovas ir Kinologų būrio vyresnysis patrulis Dalius Valančiauskas su savo ugdytine Lota - į kitą.

Nustatyti vietą, kurioje yra ieškomos uogautojos, pareigūnai bandė telefonu jų klausinėdami, ar girdisi įjungtų automobilių sirenos. Moterys atsakė sirenas girdinčios, tačiau negalinčios pasakyti, iš kokios pusės jos sklinda.

Kiek paėjęs mišku tarnybinis šuo užuodė žmogaus kvapą ir pasileido bėgti ta kryptimi. Paskui pirmyn besiveržiančią augintinę bėgančiam D.Valančiauskui teko saugotis, kad beskubant pats neįpultų į pelkę.

Mišku apie 5 kilometrus nubėgusi Lota lojimu pranešė, kad pasiklydėles aptiko. Išvydusios šunį, o po to ir kinologą moterys neslėpė džiaugsmo.

„Taip besidžiaugiančių žmonių man nebuvo tekę regėti“, – naktinę pasiklydusių moterų gelbėjimo operaciją prisiminė kinologas D.Valančiauskas.

Po šio džiaugsmo proveržio kinologo ir jo augintinės laukė nauja užduotis. Kadangi išsikrovė pareigūnus prie automobilio parvesti turėjusio navigacijos įrenginio maitinimo elementas, teko skubėti į pagalbą savo kolegoms.

Su šia užduotimi Lota taip pat susidorojo nepriekaištingai. Šuns vedinas kinologas už penkių kilometrų rado kitoje miško pusėje pasiklydusių uogautojų ieškojusius kolegas.

Kadangi per naktį miške vykusias paieškas Lotos kailis pasidengė dagių ir varnalėšų „sagomis“, sugrįžus į voljerą jos laukė „grožio procedūros“ – kinologas išvalė ir iššukavo kailį.

Puikiai su jai skirtomis užduotimis susidorojusi Lota ieškoti pasiklydusių žmonių pasitelkiama gan dažnai. Miške pasiklydusių žmonių ieškoti dažniausia tenka grybavimo ir uogavimo sezono metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.