Antraeilininkų sindromas gajus kaip piktžolė

"Sostinė"

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Oct 12, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:58 AM

Prieš kelias dienas užteko pareigūnams mažiau kaip pusantros valandos pastovėti prie Šeškinės kalno ir jie nubaudė 63 vairuotojus už neleistiną naudojimąsi A juosta. Ji skirta miesto transportui, taksi ir tik kai kur – lengviesiems automobiliams, kuriais važiuoja daugiau kaip keturi žmonės, bei elektromobiliams.

Tie vilniečiai, kurie piko metu stovi įstrigę grūstyse vengdami pažeisti Kelių eismo taisykles, sveikino tokią policijos akciją, tikindami, jog pažeidėjų yra gerokai daugiau ir tokie reidai turėtų vykti kasdien.

Tarkim, vienas tvarkingas vairuotojas per penkias minutes Kalvarijų gatvėje suskaičiavo kone šimtą automobilių, riedančių A juosta. Kitas patarė, kad policija tokius pažeidėjus turėtų gaudyti ne prie Šeškinės kalno, o aukščiau, Ukmergės gatvėje, kur įžūlūs vairuotojai A juostoje nė neketina praleisti autobusų.

Tie, kurie mėgsta pažeisti taisykles, atkerta: „Važiavau ir važiuosiu!“ O ką daryti, jei prieš darbo dieną toje pačioje Ukmergės gatvėje transporto grūstys prasideda nuo prekybos centro BIG? Keltis anksčiau ir kasdien aukoti mažiausiai valandą miego? Tokie aiškina, kad geriau sumokės baudą nei atsisakys poilsio.

Kelių policininkai, gaudę A juosta besinaudojančius pažeidėjus, išgirdo įvairiausių pasiteisinimų.

Esą valdžia tegu platina gatves, kad nereikėtų po dvi valandas į darbą keliauti, tegu leidžia naudotis A juostomis lengvųjų automobilių vairuotojams, jeigu jie netrukdo miesto transportui.

Dauguma pažeidėjų buvo neperkalbami. Į piko metu greičiau už lengvuosius automobilius tikslą pasiekiančius autobusus ar troleibusus jie kojos nekelsią, nes viduje smirdi, transporto priemonės senos, o kelionė brangi.

Tokie pat užsispyrę yra ir vadinamieji antraeilininkai. Tai tie, kurie mėgsta važiuoti ne dešine eismo juosta, kaip reikalauja Kelių eismo taisyklės, o kaire.

Toks įprotis jau vadinamas vairavimo liga, bet antraeilininkai, kaip ir nevengiantys A juostos vairuotojai, turi daugybę pasiteisinimų.

Dažniausiai galima išgirsti tokį antraeilininko samprotavimą: „Jeigu savivaldybė suremontuos mano automobilio važiuoklę, pakeis prakirstas padangas, tada važiuosiu dešine juosta.“

Esą dešinėje juostoje vien duobės, šuliniai tyko. Vienas antraeilininkas tvirtina dėl to jau tris kartus padangas pirkęs, kitas aiškina, kad automobilio važiuoklės remontas jam tūkstančius kainavęs.

Labiausiai antraeilininkų pamėgtos Geležinio Vilko, Kalvarijų ir Justiniškių gatvės. Nors jie nė negalvoja sukti į kairę, įvažiuoti į žiedą ar apsisukti, vis tiek „pjauna“ kaire juosta.

Atsirado ir naujas pasiteisinimas – neva per lietų važiuoti dešine juosta yra tikras chuliganizmas. Juk jose daugybė vandens pilnų provėžų.

Greičio mėgėjus įpratome pravardžiuoti kelių ereliais. O šiems užsispyrėliams lipte limpa kelių oželių pravardė.

"Sostinė"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.