Kauno politikai pareigą rinkėjams pamiršo

Kai svarstomi kauniečiams svarbūs klausimai, ne viena kėdė savivaldybės posėdžių salėje būna tuščia. Daugiau kaip prieš dvejus metus į 41 laimingojo sąrašą veržęsi kai kurie politikai, gavę mandatus, nuo rinkėjų po truputį nusigręžė, rašo „Lietuvos rytas“.

Per šią savaitę vykusį miesto tarybos posėdį ne vieno politiko kėdė buvo tuščia.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per šią savaitę vykusį miesto tarybos posėdį ne vieno politiko kėdė buvo tuščia.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Oct 13, 2013, 4:33 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:18 AM

Visi lig vieno 2011 metais išrinktos tarybos nariai buvo susirinkę tik į pirmuosius posėdžius.

Netrukus dalis politikų pažadus rinkėjams pamiršo ir į posėdžius neina.

Kiti įsigudrino į savivaldybės didžiąją salę užsukti tik trumpam. Komitetų, kolegijų ir komisijų posėdžiuose ne vieną politiką galima išvysti vos kartą ar porą per metus.

Posėdžių nelankantys tarybos nariai pravaikštas teisina ligomis, komandiruotėmis, užimtumu vykdant socialinius projektus ir net prastu tarybos darbo organizavimu.

Milijonierius – retas svečias

Spalio 10 dieną vykusio miesto tarybos posėdžio metu kai kurių politikų kėdės ir vėl buvo tuščios. Iš 41 tarybos nario į posėdį ryte užsiregistravo 32. Po pietų politikų liko dar mažiau.

Priimant miestui svarbius sprendimus ir šįkart nebuvo matyti rečiausio tarybos posėdžių svečio – Liberalų ir centro sąjungos nario milijonieriaus verslininko Tautvydo Barščio.

Jis šįmet spėjo praleisti 7 iš 13 tarybos posėdžių. Taip pat dalyvavo vos viename iš 18 Biudžeto ir finansų komiteto, kurio narys jis yra, posėdyje.

Posėdžiauti 55 metų verslininkas ne itin mėgo ir anksčiau.

T.Barštys ne kartą yra tvirtinęs, jog posėdžiuose nesirodo todėl, kad dažnai vyksta į komandiruotes ir dalyvauja socialiniuose projektuose.

Užvakar telefonu politikas teisinosi, jog Kauno miesto tarybos posėdyje nedalyvavo, nes tuo metu jis buvo komandiruotėje Vokietijoje.

Pavyzdį rodo trečią kadenciją

Viena pavyzdingiausių šios ir praėjusios tarybų narių – buvusi socialdemokratė, o dabar frakcijos „Dirbam Kaunui” atstovė Antanina Medviedevienė.

73 metų politikė per visą šios tarybos darbo laiką yra praleidusi vos vieną posėdį, kai buvo išsiųsta į komandiruotę.

Ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti ir kiek kartų A.Medviedevienė praleido Kontrolės ir Kultūros bei meno komitetų posėdžius.

„Turiu daugiau laisvo laiko nei daugelis jaunų žmonių, nes esu pensininkė, tačiau posėdžius nuolat lankiau ir tuomet, kai dar dirbau. Jei žmonės pasitikėjo ir balsavo, neturiu teisės jų nuvilti”, – sakė trečią kadenciją dirbanti tarybos narė.

Posėdžiai – ir be vicemerų

Be pravaikštų jau daugybę metų dirba ir Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas.

Posėdžių A.Kupčinskas nepraleisdavo netgi tuomet, kai šios kadencijos pradžioje dar nebuvo miesto galva.

Visuose tarybos posėdžiuose šįmet dalyvavo tik vienas iš trijų vicemerų. Tai – partijos „Jaunoji Lietuva” lyderis Stanislovas Buškevičius.

Socialdemokratas Vasilijus Popovas praleido tris, partijos „Tvarka ir teisingumas” narys Vytautas Vasilenka – vieną. Tačiau visi jie praleido po kelis komitetų, kolegijų ir komisijų posėdžius.

Pravaikštininkai nesiteisina

Miesto tarybos sekretorius Mindaugas Šivickas teigė, jog pagal tarybos veiklos reglamentą tarybos nariai privalo dalyvauti posėdžiuose.

Nors kiekvienas praleistas posėdis turi būti pateisintas, yra narių, kurie nei ankstesnėje, nei šioje kadencijoje to daryti nesiteikia.

Tarybos nariai už darbą tarybos komitetų ir komisijų posėdžiuose gauna atlyginimą – apie 12 litų už valandą. Jie taip pat gauna pinigų ūkio išlaidoms – per 1 tūkst. litų per mėnesį. Už posėdžių praleidimą išmoka mažinama arba visai nemokama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.