Seimo pirmininkė L.Graužinienė idėjų semiasi Afrikoje?

Loretos Graužinienės iniciatyvą pakeisti Konstituciją ir įteisinti Lietuvoje Seimo nario atšaukimo iš pareigų mechanizmą, sukritikavo teisininkai. Jie sako, kad panaši tvarka galioja tik Baltarusijoje ir kai kuriose Afrikos valstybėse.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 14, 2013, 11:04 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:03 AM

Apie Seimo nario atšaukimo tvarkos įvedimą L.Graužinienė prabilo tik tapusi Seimo vadove. Galima suprasti, kad tai bus vienas iš jos darbo prioritetų. L.Graužinienė sako pavesianti Seimo teisininkams, kad šie parengtų Konstitucijos pataisų projektą.

Tačiau atrodo, kad pasiūliusi tokią idėją L.Graužinienė vėl gali tapti pajuokų objektu. Parlamento narių atšaukimo sistema pasaulyje galioja tik totalitarinėse valstybėse, taip pat buvo taikoma Sovietų Sąjungoje.

Seimo pirmininkės iniciatyvą griežtai kritikuoja buvęs Konstitucinio teismo teisėjas, M.Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius.

„Jeigu būtų pamėginta įtvirtinti taip vadinamą imperatyvų mandatą, kai galima atšaukti Seimo narį, nes jis kažko nevykdo, kažką netinkamai daro, mes turėtume situaciją, kai Seimo nariai taptų valdomi. Jie prieš priimdami sprendimus turėtų pirmiausia pasižiūrėti, kokia yra partijos vadų nuomonė, kokia yra verslo grupių nuomonė, nes būtų labai nesunku organizuoti jų atšaukimą.

Galimybė atšaukti parlamento narį dar yra numatyta tokiose valstybėse kaip Kamerūnas, Zambija, Šri Lanka, Zimbabvė. Dar yra tokia valstybė Vanuatu. Nemanau, kad po 20 metų Europos Sąjungos valstybei narei Lietuvai reikėtų lygiuotis į tų valstybių praktiką. Manau, kad tas pasiūlymas buvo nelabai apgalvotas“, - LRT televizijai sakė profesorius.

Panašiai kalba ir teisininkai Seimo nariai.

„Tai yra populistiniai pasiūlymai. Žmonės nepasivargina susipažinti su pagrindais, kaip atsiranda tokios idėjos, kaip yra kitose demokratinėse valstybėse. Tai jaunos valstybės sindromas, kai nuo vieno kraštutinumo metamasi į kitą“, - portalui lrytas.lt sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Anot J.Sabatausko, demokratinėse valstybėse parlamentaro atšaukimo mechanizmo nėra. Kiekvienas kandidatas rinkimuose dalyvauja su savo programa, teikia savo pažadus, o rinkėjai renkasi už ką balsuoti. Išrinktas politikas yra laisvas daryti sprendimus, niekas negali jo priversti vienaip ar kitaip balsuoti.

J.Sabatauskas taip pat neįsivaizduoja, kaip veiktų Seimo nario atšaukimo mechanizmas, nes jis išrenkamas slaptame balsavime. Neaišku, kaip būtų galima užtikrinti, kad už politiko atšaukimą galėtų balsuoti tik jį išrinkę žmonės, o ne konkuruojančių partijų rėmėjai arba tie, kurie anksčiau nedalyvavo balsavime.

Seimo pirmininkės idėjai taip pat nepritaria Seimo teisininkas konservatorius Stasys Šedbaras. Jis mano, kad tai labai pavojinga demokratijai praktika ir, pavyzdžiui, tokiais kaip Garliavos skandalo atvejais postą išsaugoti norintis Seimo narys minios gali būti spaudžiamas balsuoti ne pagal savo sąžinę. Jis taip pat neįsivaizduoja, kaip būtų galima atšaukti Seimo narį, išrinktą pagal partijos sąrašą.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas yra pareiškęs, kad tokios idėjos sklinda iš mūsų rytinių kaimynų, taip norint sujaukti Lietuvos politinį gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.