Tauragės ūkininkams siūloma pelną didinti perkant geresnius grūdus ir karves

Tauragės kultūros centro salėje su ūkininkais susitikęs Žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna tikino, jog ministerija skatins gyvulininkystės augimą, tačiau ir patiems ūkininkams siūlė būti aktyvesniems: steigti kooperatyvus, o, norintiems gauti daugiau pelno iš savo ūkių, didinti jų produktyvumą.

Žemės ūkio ministras V.Jukna (pirmas iš dešinės) lankėsi Tauragėje.<br>V.Šarakvaso nuotr.
Žemės ūkio ministras V.Jukna (pirmas iš dešinės) lankėsi Tauragėje.<br>V.Šarakvaso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

Oct 14, 2013, 8:44 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:25 AM

„Ateityje didesnį dėmesį skirsime gyvulininkystei, nes gyvulių skaičius mūsų šalyje sparčiai mažėja.

Gyvulininkystės gaivinimui ketiname skirti nemažą finansinę paramą“, - teigė ministras, tačiau konkrečių gyvulininkystės gaivinimo būdų su Tauragės ūkininkais jis neaptarė.

Rėmėsi lenkų pavyzdžiu

Išklausęs priekaištus dėl ne visada ūkininkams palankių sprendimų, V.Jukna pabrėžė, kad dauguma jų priimami Europos Sąjungoje.

„Dvidešimt aštuonios Europos Sąjungai priklausančios valstybės turi suderinti savo pozicijas ir rasti geriausią kompromisą.

Mūsų šalies ūkininkų veiklą riboja Europos Bendrijos dokumentai. Tačiau galiu patikinti, kad Žemės ūkio ministerija daro viską, jog mūsų ūkininkų interesai būtų atstovaujami maksimaliai“, - aiškino ministras.

R.Jukna teigė, jog suprantąs, kad vidutinį ūkį išlaikyti sunku, todėl siūlė steigti kooperatyvus, nes šie išspręstų daugelį ūkininkų problemų.

„Apsijungus galima padaryti gerokai daugiau.

Lenkijos Punsko ūkininkų klausiau, ar yra problemų su pieno supirkėjais. Jie paaiškino, kad jie priklauso kooperatyvui arba dalyvauja pieno perdirbėjų įmonių veikloje, todėl problemų neturi“, - apie kaimynų ūkininkų patirtį aiškino ministras.

Kritikavo žemės grąžinimo reformą

Į klausimą, kodėl iki šiol visiems žmonėms nesugrąžinta žemė, V.Jukna pripažino, jog žemės reforma užtruko per ilgai, o jos metu buvo padaryta daug klaidų.

„Mes pagaliau užbaigsime žemės grąžinimą, o visų klaidų, deja, neištaisysime, bet tai, kas mums įmanoma, tikrai padarysime“, -- kalbėjo ministras.

Žemės ūkio ministerijos Žemės ir išteklių politikos departamento direktorius Audrius Petkevičius aiškino, jog dabar dėmesį reikia sutelkti į žemės ūkio paskirties žemės pardavimo pabaigimą, nes žemės ūkio paskirties valstybinė žemės pirkimo bei pardavimo dabartinė tvarka galios tik iki Naujųjų metų.

„Raginu iki tol suskubti susitvarkyti visus reikalingus dokumentus. Po to bus siūloma valstybinę žemę nuomoti ilgalaikiais pagrindais”, – kalbėjo A.Petkevičius.

Paaiškinus, kad nuo kitų metų pirmenybę žemės ūkio paskirties valstybinę žemę įsigyti turės žemės naudotojai arba šalia parduodamos žemės esačių sklypų savininkai, tauragiškiai replikavo, kad tokiu būdu žemes nupirkę žmonės norės praturtėti ir žemę brangiai parduos užsieniečiams. Džiaugėsi gausiu derliumi

Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis džiaugėsi, jog šiais metais ūkininkai prikūlė beveik 4,5 milijonus tonų grūdų, o mūsų šalies poreikiams reikia beveik 2 milijonų tonų grūdų -- likęs derlius eksportuojamas.

R.Krasuckis teigė, jog Tauragės rajone žemė nėra pačios geriausios kokybės, tačiau čia auginamų karvių produktyvumas – aukštesnis nei šalies vidurkis.

Norintiems daugiau pajamų gauti ūkininkams, R.Krasuckis siūlo gerinti ūkių produktyvumą.

„Vienas tris šimtus galvijų auginantis ūkininkas paklausė, ką ministerija ketina nuveikti, kad pieno supirkimo kaina būtų didesnė. Ministras šiam ūkininkui atsakė: „Primelžkite daugiau pieno ir turėsite daugiau pajamų“.

Nei ministerija, nei ūkininkas negali didinti kainų -- jas diktuoja bei reguliuoja rinka.

Reikia pasirinkti tokią veiklos rūšį, kuri duotų daugiau pajamų, ieškoti galimybių didinti pajamas iš vieno žemės hektaro.

Tam yra įvairių būdų: galima sėti į derlingą žemę geresnės rūšies grūdus arba pirkti tokias karves, kurios duotų daugiau pieno, o tai nereikalauja papildomo darbo indėlio“, -- kalbėjo R.Krasuckis.

Išgirdo apie nesąžiningus ūkininkus

Pagėgių seniūnijos ūkininkai ministrui ir jį lydėjusiems ministerijos atstovams papasakojo, jog jų seniūnijoje yra žemės savininkų, kurie imituoja žemės ūkio veiklą vien dėl to, kad gautų paramą.

„Pagėgiškiai neįvardino tokia nesąžininga veikla užsiimančių asmenų, bet jie pasakojo, jog yra žemių savininkų ar verslo subjektų, kurie deklaruoja pašarų paruošimo verslą ir jį imituoja: nupjauna žolę ir ją laukuose palieka.

Tokia veikla nėra naudinga nei gyvulininkystei, nei žemdirbystei. Galbūt taip gražinimas kraštovaizdis, bet tada reikėtų paramą gauti už kraštovaizdžio gerinimą. Žemės ūkio ministerijos tikslas, kad paramą žemės ūkio veiklai gautų tik aktyvūs žemę dirbantys, gamyba užsimantys ūkininkai“, - lrytui.lt teigė R.Krasuckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.