Viešėdamas Anglijoje V.Adamkus politinius įvykius Lietuvoje pavadino katastrofa

Savaitgalį Kembridžo-Londono simpoziume viešėjęs kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus pažėrė kritikos Vyriausybei, o politinius įvykius šalyje pavadino tiesiog katastrofa. Tokią nuomonę prezidentas išsakė penktadienį išeivijos lietuvių organizuotoje diskusijoje Lietuvos ambasadoje Londone.

Prezidentas V. Adamkus pabrėžė, kad Lietuvos užsienio politika netenkina nei Lietuvoje gyvenančių, nei iš jos išvykusių žmonių. Prezidentą Lietuvos ambasadoje Londone pasitiko ambasadorė Asta Skaisgirytė-Liauškienė.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Prezidentas V. Adamkus pabrėžė, kad Lietuvos užsienio politika netenkina nei Lietuvoje gyvenančių, nei iš jos išvykusių žmonių. Prezidentą Lietuvos ambasadoje Londone pasitiko ambasadorė Asta Skaisgirytė-Liauškienė.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Oct 14, 2013, 7:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:08 AM

Prezidentas V.Adamkus susitikęs su lietuviais Londone apžvelgė šalies įvykius. Per beveik dvidešimt minučių trukusią kalbą jis pažėrė kritikos vykdomai Lietuvos užsienio politikai, o Rusijos ekonominę blokadą pavadino kerštu už Lietuvos paramą Ukrainai ir Gruzijai.

„Kremlius nutarė atsiskaityti su Lietuva, nes ji imasi Rytų politikos iniciatyvos. Lietuva pirmoji parėmė Oranžinę revoliuciją Ukrainoje, Rožinę – Gruzijoje. Mums pavyko į įvykius Rytuose patraukti visų pasaulio šalių dėmesį, o tai nepatiko Rusijos oficialiems asmenims“, – sakė jis.

Lietuva neranda vietos pasaulyje

Kalbėdamas apie bendrą lietuvių kaip tautos ir valstybės dabartį ir ateitį prezidentas nuogąstavo, kad Lietuva iki šiol pasimetusi ir neranda vietos pasaulyje.

„Visada geriausiai jaučiuosi tarp žmonių, kurie bendrauja, mėgina suvokti praeitį ir kurti ateitį, klausia ir ieško atsakymų. Ypač tuomet, kai Lietuva – pasimetusi ir sutrikusi ieškant savo vietos pasaulyje ir ne visada gebanti suformuluoti aiškią ateities viziją“, – sakė jis.

Prezidentas nepanoro analizuoti šalies vidaus ir užsienio politikos, tačiau pabrėžė, kad ji netenkina nei Lietuvoje gyvenančių, nei iš jos išvykusių piliečių lūkesčių.

Prezidento įsitikinimu, Lietuvoje bujoja biurokratinė savivalė ir nepagarba nuomonių įvairovei, kuri skaldo, o ne vienija tautą.

„Reikia nusibrėžti ribas – kur esame skirtingi žmonės, gerbiantys ir toleruojantys vieni kitus, vieni kitų skirtumus – kur turime išlikti vieningais. Siekdami strateginių tikslų negalime skaidytis ir priešintis kaip tauta, kaip valstybė“, – Londone kalbėjo prezidentas.

Lietuvoje kovos dėl valdžios

Prezidento įsitikinimu, šalies istorija ne kartą pademonstravo tokių nesutarimų kainą: „Nuomonių ir pažiūrų įvairovė turi būti toleruojama, tačiau tai, kas skaldo ir priešina mūsų visuomenę, kas žemina bent vieno mūsų piliečio orumą, kas Lietuvą paverčia žiniasklaidoje ir teismuose vykstančių kovų įkaite, turi būti už tolerancijos ribų.“

Prezidentas Lietuvoje įžvelgia tarpusavio vidines kovas – ne dėl ko kito, kaip dėl pozicijų. Esą rūpinamasi pašaliniais, bet neesminiais reikalais.

V. Adamkaus įsitikinimu, Lietuva per dvidešimt metų nepajėgė pakilti iki tokio lygio, kad kiekvienas Lietuvos pilietis galėtų džiaugtis pagerėjusiu gyvenimu.

Lietuva turi ištaisyti klaidas, patobulinti savo infrastruktūrą, parodyti, kad Lietuvoje yra galimybių reikštis ir kurti, esą, tik tuomet bus pritraukiamos investicijos leidžiančios gerinti tautiečių gyvenimo kokybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.