Didžiųjų bibliotekų vadovams ketinama įvesti kadencijas

Už jį po pateikimo balsavo 73 Seimo nariai, keturi susilaikė.

Numatoma, kad kvalifikacinius reikalavimus valstybės įstaigų bibliotekų vadovams nustatytų kultūros ministras.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Numatoma, kad kvalifikacinius reikalavimus valstybės įstaigų bibliotekų vadovams nustatytų kultūros ministras.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2013, 6:41 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:39 AM

Už jį po pateikimo balsavo 73 Seimo nariai, keturi susilaikė.

Pagal kultūros ministro Šarūno Biručio pateiktą projektą, Lietuvos nacionalinės, apskričių viešųjų ir valstybinės reikšmės bibliotekų (išskyrus Vilniaus universiteto biblioteką) vadovai į pareigas būtų skiriami penkerių metų kadencijai konkurso būdu. Kadencijų skaičius nebūtų neribojamas.

Numatoma, kad kvalifikacinius reikalavimus valstybės įstaigų bibliotekų vadovams nustatytų kultūros ministras.

Ministro teigimu, įvesti kadencijas savivaldybių bibliotekų direktoriams nesiūloma, nes baiminamasi, kad gali pritrūkti specialistų į šias pareigas.

Be to, projektu norima išplėsti bibliotekų veiklos apibrėžimą. Greta dokumentų kaupimo, tvarkymo, sisteminimo ir saugojimo, siūloma įrašyti skaitmeninimą, panaudą ir viešinimą, bibliografavimą, kultūrinių ir edukacinių programų organizavimą, kultūros plėtrą.

Į viešosios bibliotekos apibrėžimą taip pat siūloma įtraukti, kad tai visiems vartotojams prieinama biblioteka, ne tik kaupianti ir sauganti universalų teritorijos (apskrities, savivaldybės), kurioje ji yra, bendruomenės poreikius tenkinantį dokumentų fondą, bet ir teikianti gyventojams informacijos ir viešosios interneto prieigos paslaugas, vykdanti kraštotyros, skaitymo skatinimo, informacinio raštingumo bei kitas su bibliotekų veikla susijusias neformaliojo švietimo programas ir projektus.

„Pataisos būtinos, kad biblioteka nebūtų atsilikusi nuo laikmečio. Dabar biblioteka - praktiškai kaip knygų sandėlys, tas įstatymas yra pasenęs visiškai“, - tvirtino Š.Birutis.

Be to, pagal projektą, norima uždrausti valstybės lėšas naudoti periodinių leidinių prenumeratą, šie poreikiai turėtų būti finansuojami iš savivaldybių biudžetų.

Klausiamas apie bendrą bibliotekų būklę, nebaigiamas naujų bibliotekų statybas, ministras sakė turįs konstatuoti, kad situacija yra bloga. Anot jo, naujos statybos suplanuotos ir pradėtos neužtikrinus viso finansavimo, todėl išleidus kelis milijonus litų pastatų negalima naudoti, jie griūva.

„Tai mūsų investicijų planavimo problema. Kultūros ministerija turbūt pirmą kartą valstybės investicijų programos istorijoje sudarė auditorių darbo grupę, kuri įvertina visų iki šiol padarytų investicijų efektyvumą, galimybę sumažinti sąmatas, galimybę prisidėti, ir pagal tai bus skiriamos kitų metų valstybės investicijų programos tos nedidelės lėšos“, - sakė kultūros ministras.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kultūra buvo palikta beveik be Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos.

„Kitas dalykas, kuriuo galiu jau pasidžiaugti, atrodo, kad pavyks pratęsti sutartį su Billu ir Melinda Gatesais pasirašyti dėl tolesnio Lietuvos bibliotekų modernizavimo. Derybos eina į pabaigą, galbūt lapkritį pasirašysime su fondu sutartį, tai bus didžiulė paspirtis Lietuvos bibliotekoms“, - pranešė Š.Birutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.