Laisvėje kaliniai pasijuto vergais

Ar pasiteisins Vilniaus pataisos namų eksperimentas? Mat dar prieš mėnesį už įkalinimo įstaigos ribų be sargybos dirbti veržęsi nuteistieji ėmė purtytis laisvės, rašo „Lietuvos rytas”.

Kalinių darbu laisvėje jau pradėjo domėtis ir Seimo kontrolieriai.<br>„Lietuvos ryto” TV nuotr.
Kalinių darbu laisvėje jau pradėjo domėtis ir Seimo kontrolieriai.<br>„Lietuvos ryto” TV nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Oct 15, 2013, 7:41 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:17 AM

Apie Vilniaus pataisos namuose vykstančio eksperimento, kai kaliniai į laisvę išleidžiami dirbti be jokios palydos, sėkmę plačiai pasigirti žadėję Kalėjimų departamento vadovai pastaruoju metu vengia dėmesio.

Nors tvirtinama, kad projektas tęsiamas, kalinių darbu laisvėje jau pradėjo domėtis ir Seimo kontrolieriai.

Į juos kreipėsi vienas privačiame objekte dirbančių nuteistųjų. Iš viso tokių laisvėje darbuojasi per 40.

Verslininkai – įtartini

Už įkalinimo įstaigos ribų sunkų fizinį darbą dirbantys nuteistieji esą kurį laiką visiškai negaudavo šilto maisto, o tuštintis turėjo lauko sąlygomis.

Nuteistuosius smarkiai nuvylė ir gautas uždarbis.

„Tie savininkai ar tarpininkai neaiškūs – atvažiuoja, kalba nuteistųjų žargonu. Kažkokie netikri verslininkai.

Mums žadėjo, kad gausime po 700–800 litų, o gavome tik po 300 litų. Ir pagalbinis darbininkas, kuris tik skiedinį maišo, ir mūrininkas gauna tą patį.

Įtariame, kad mūsų darbo jėgos sąskaita kažkas kraunasi kapitalą”, – „Lietuvos ryto” televizijai skundėsi kalinys. Anot jo, nepatenkinti ir kiti laisvėje dirbantys nuteistieji.

Ir darbo sąlygomis, ir uždarbiu nepatenkinti kaliniai vis dėlto vengia viešumo.

„Mums grasina, kad bet koks mūsų skundas baigsis blogai – neleis dirbti, neleis išeiti į laisvę”, – kalbėjo nuteistasis.

Priminė kitą skandalą

Kaliniai įtaria, kad vykdomas projektas kvepia afera.

„Pataisos namų ir Kalėjimų departamento vadovai nepadarė išvadų, kai už panašias aferas šiemet buvo atleisti buvę Pravieniškių valstybinės įmonės vadovai”, – aiškino nuteistieji.

Į šį skandalą buvo įsivėlęs net ir finansų viceministras Aloyzas Vitkauskas, kurio motinos namų stogą galimai neteisėtai tvarkė kaliniai.

Vadovai nemato problemų

Vietoj atleistų valstybinės įmonės vadovų paskirtas Iginijus Šakūnas vengė komentuoti skundus: „Vienas nuteistasis nepagrįstai pareiškė nepasitenkinimą, mes jo nesiunčiame dirbti. O kurie nori, ir toliau darbuojasi.”

Tuo metu Kalėjimų departamento vadovas Artūras Norkevičius tvirtino apie jokius nuteistųjų nusiskundimus iš viso nieko negirdėjęs ir mano, kad socialinis eksperimentas vyksta sklandžiai.

„Projektas vyksta, kaip numato įstatymai – nuteistieji turi teisę išeiti į laisvę be sargybos, reabilituotis ir integruotis į visuomenę.”

Dirbti laisvėje numato įstatymai

* Apie pradėtą neįprastą eksperimentą Vilniaus pataisos namuose „Lietuvos rytas” pranešė rugsėjo pradžioje. Tuomet buvo užfiksuota, kaip iš Rasų gatvėje esančios įkalinimo įstaigos išėję nuteistieji sėda į taksi ir be jokios sargybos vyksta į sostinės pakraštyje esančią statybvietę.

* Dėl to buvo sunerimę net patys nuteistuosius įdarbinusios valstybinės įmonės atstovai. Jie nuogąstavo, kad už sukčiavimą, plėšimus, vagystes ar net sunkų sveikatos sutrikdymą nuteisti asmenys nekontroliuojami ir gali piktnaudžiauti laisve.

* Bet pataisos namų vadovas A.Ižička tvirtino, kad per kelias savaites, kai kaliniai be sargybos buvo išleidžiami dirbti į privačius objektus, jokių incidentų nebuvo. Jis tvirtino, kad nuteistieji kruopščiai atrenkami.

* A.Ižičkos teigimu, lengvosios grupės sąlygomis laikomiems ir daugiau kaip trečdalį bausmės atlikusiems nuteistiesiems išėjimas į laisvę be priežiūros – ne naujiena. Tokią galimybę numato įstatymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.