Signalas D.Grybauskaitei: Seimas norėtų, kad D.Valys netektų pareigų

Dauguma Seimo narių norėtų, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė atleistų iš pareigų prieštaringai vertinamą generalinį prokurorą Darių Valį. Toks nutarimas antradienį Seime pradėtas svarstyti po to, kai Seimas neigiamai įvertino praėjusių metų Generalinės prokuratūros veiklą.

Generalinio prokuroro D.Valio kėdė kliba vis labiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Generalinio prokuroro D.Valio kėdė kliba vis labiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 15, 2013, 1:52 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:58 AM

Per pirmąjį balsavimą tokį Seimo nutarimą palaikė 60 Seimo narių, 24 buvo prieš, o 20 susilaikė. 

D.Valį, kuris yra vadinamas kišeniniu prezidentės prokuroru, Seime aktyviai gynė tik konservatoriai. Jie tokį Seimo daugumos elgesį vertina kaip valdančiųjų iššūkį D.Grybauskaitei. 

Balsuos kitą savaitę

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius prašė viešai įvardyti, kodėl D.Valio darbas vertinamas blogai.  

„Šiandien aš teikiu šį klausimą, nes esu įsitikinęs, kad toks sprendimas turi būti priimtas“, – pareiškė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas. Šį komitetą Seimas įpareigojo parengti Seimo nutarimo projektą dėl D.Valio.

Tačiau Seimo konservatoriai stebėjosi, kodėl J.Sabatauskas aiškiai pasisako, kad D.Valys turi pasitraukti iš pareigų, jei partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius antradienį viešai prakalbo, kad generalinis prokuroras jau pasimokė iš savo klaidų, todėl gali likti savo poste.

Konservatoriai mano, kad Seimas negali siūlyti prezidentei atleisti D.Valio, nes tokia praktika gali prieštarauti Konstitucijai. Jie taip pat pabrėžia, kad D.Valio galvos trokšta teisiama Darbo partija.

„Be abejo ir mes nesame sužavėti generalinio prokuroro veikla, bet jeigu būtume stovėję tribūnoje, būtume pateikę rimtesnius argumentus“, – sakė konservatorius Jurgis Razma.

Sprendimui siūlyti atleisti generalinį prokurorą reikia daugiau kaip pusės parlamentarų pritarimo. Lemiamas balsavimas vyks kitą savaitę. Pagal šiemet pakeistą Seimo statutą, jeigu nepritariama valstybės institucijos vadovo pateiktai metinei veiklos ataskaitai, gali būti svarstoma, ar jis tinka toliau jai vadovauti.

Atvažiavo iš Akmenės

Generaliniu prokuroru Darių Valį Seimas paskyrė 2010 m. birželį. Jis į Vilnių atvyko iš Akmenės. Tik pradėjęs dirbti jis viešojoje erdvėje buvo pradėtas vadinti kišeniniu prezidentės Dalios Grybauskaitės prokuroru, kuris esą paklusniai vykdo Prezidentūros nurodymus.

Naujasis vadovas pradėjo vykdyti prokuratūros sistemos reformą, kurią, kaip parodė neseniai atliktas tyrimas, neigiamai vertina dauguma sistemos darbuotojų. Per pastaruosius metus dėl įvairių konfliktų sistemą paliko labai daug patyrusių prokurorų, tokių kaip Mindaugas Dūda, Kęstutis Betingis.

Nauji prokurorai pastaruoju metu neskiriami. Tačiau D.Valys sako tame nematąs problemos, nes esą Lietuvoje prokurorų yra pakanka, o trūksta jiems padedančių darbuotojų.

„Išeinu į niekur. Mėnesį pailsėsiu, o paskui galvosiu, ką daryti. Niekada nesiejau savo gyvenimo su kita, gal ir pelningesne, tarnyba, nes mėgau savo darbą. Bet dirbti toliau nebegaliu, nes vadinamoji prokuratūros reforma daroma paminant skaidrumą, sąžiningumą ir blaivų protą. Tokio chaoso, koks yra dabar prokuratūros sistemoje, nemačiau per visą savo karjerą. Vien iš Palangos prokuratūros buvo išvaikyti beveik visi darbuotojai: vietoj devynių prokurorų liko du – nebėra nei sekretorės, nei padėjėjo. Ir tokiomis sąlygomis tenka dirbti vasarą, kai nusikaltimų skaičius staiga šokteli“, – taip prieš metus kalbėjo protestuodama prieš D.Valio veiklą savo postą palikusi pagrindinė Palangos prokurorė Nijolė Požarskienė.

Didžiuojasi darbo statistika

Generalinis prokuroras D.Valys tikina, kad jam vadovaujant Prokuratūra dirba geriausiai šalies istorijoje. Pavyzdžiui, 2012 metais nusikalstamų veikų ištirta 20 proc. daugiau negu 2011 metais. Atskleista 52 proc. nusikalstamų veikų nuo užregistruotų. Tai esą geriausias rodiklis per nepriklausomybės laikotarpį.

„Generalinio prokuroro dėka sistemoje vyksta tik skaičių vaikymasis. Prokurorai verčiami ne rimtai tirti nusikaltimus, o vaikytis vadinamojo primilžio. D.Valiui svarbi tik statistika, skaičiukai.

Bet realybė rodo kitus skaičiukus. Pernai vien dėl senaties nutraukta 17 tūkst. bylų, teismuose išteisinta apie 700 žmonių, nutraukta net 10 tūkst. prieš kelerius metus pradėtų ikiteisminių tyrimų, kuriuose buvo ir pareikšti įtarimai.

Man šie skaičiai sako apie formalų baudžiamosios teisės taikymą Lietuvoje ir visišką chaosą prokuratūroje“, - teigia Seimo narys, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Vitalijus Gailius.

Kai kurie prokuratūros darbai buvo vertinami priešingai. Pavyzdžiui, prokuratūra buvo kaltinama už tai, kad „numarino“ projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ tariamo biudžeto lėšų švaistymo bylą. Taip pat kritikuoja tai, kaip buvo narpliojama Garliavos pedofilijos skandalo istorija.

Tiesa, prokuratūra giriama už tai, kad laikėsi principingai tiriant Darbo partijos juodosios buhalterijos bylą. Tuo remdamasi prezidentė Dalia Grybauskaitė gina D.Valį ir sako, kad jis iš posto verčiamas Darbo partijos iniciatyva norint atsikratyti partijai neįtinkančio prokuroro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.