Fronte prieš Prezidentūrą atsirado plyšių

Ar valdantieji pasiryš eiti iki galo krapštydami iš posto generalinį prokurorą Darių Valį? Kovoje su Prezidentūra vėl ėmė trypčioti dalis socialdemokratų ir pats jų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius.

Generalinis prokuroras D.Valys turi ir aršių kritikų, ir galingų užtarėjų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Generalinis prokuroras D.Valys turi ir aršių kritikų, ir galingų užtarėjų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Oct 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:24 AM

Seimas žengė dar vieną žingsnį spausdamas prezidentę Dalią Grybauskaitę atstatydinti jos uolų statytinį D.Valį. Vakar parlamentarai po pateikimo pritarė nutarimui, kuriuo siūloma šalies vadovei tai padaryti.

Tačiau kol kas neaišku, ar Seimas galutinai palaimins tokį dokumentą. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Mat vėl ėmė svyruoti socialdemokratai, kurių gretos balsuojant subyrėjo, o jų vedlys A.Butkevičius vakar rytą pareiškė, kad D.Valys tikrai turėtų likti poste.

D.Grybauskaitė jau anksčiau yra pasakiusi, jog nepaisys Seimo siūlymų atleisti D.Valį, o pastarasis pats nesitraukia.

Neliečiamu paskelbtas seniai

Kad D.Valys – svarbus prezidentės parankinis, šiomis dienomis dar kartą viešai paliudijo visuomenės veikėjas, politologas Alvydas Medalinskas, prisiminęs savo pokalbį su prezidente 2012 metais.

Pasak A.Medalinsko, kalbėdama apie teisėsaugos institucijų vadovus, prezidentė jam pasakiusi: „Prokuroro nelieskite, jis mano.”

Bet politikai, tarp kurių buvo ir tuomet valdžioje buvusių konservatorių atstovų, vis dėlto buvo pasikėsinę į šį neliečiamąjį.

Pernai buvo parengtos įstatymų pataisos, pagal kurias Seimui atskaitingų institucijų vadovai (tarp jų – ir prezidento paskirti) turėtų atsistatydinti, jei parlamentas nepritartų jų veiklos ataskaitai.

Tačiau tokie užmojai taip ir liko pakibę ore, o dabar konservatoriai įnirtingai gina savo pagrindinės politinės sąjungininkės statytinį.

Valdantieji pradėjo drąsiai

Dabartinė valdančioji koalicija vis dėlto įsidrąsino ir priėmė įstatymo pataisas, pagal kurias Seimui nepritarus jam atskaitingų institucijų vadovų metų veiklos ataskaitoms parlamentas gali prezidentei siūlyti juos atleisti.

Netrukus po to Seimas nepritarė D.Valio pateiktai Generalinės prokuratūros praėjusių metų veiklos ataskaitai. Valdančiųjų gretose pirmuoju smuiku griežė savų sąskaitų su prokuratūra dėl juodosios buhalterijos turintys „darbiečiai”, o Seimo daugumą rėmė su teisėsauga irgi kovojantys „drąsuoliai”.

Tad parlamentas nepasitikėjimą D.Valiu pareiškė įtikinama balsų persvara – tuomet už nutarimą nepritarti ataskaitai balsavo 72 parlamentarai, 18 buvo prieš, 12 susilaikė.

Socialdemokratai tada irgi buvo gana vieningi – 20 balsavo „už”, o kitaip manančių buvo tik keli.

Ne visi buvo nuoseklūs

Tačiau paaiškėjo, jog užkulisinės prognozės, kad būtent kairieji gali susvyruoti ir spustelėti stabdžius, nebuvo be pagrindo.

Vakar Seimas po pateikimo pritarė nutarimo projektui, kuriuo siūlo prezidentei atleisti D.Valį iš posto. Šįkart už tai balsavo 60 parlamentarų, prieš – 24, o susilaikė – 20.

„Darbiečiai”, kaip ir „tvarkiečiai”, vėl buvo nuoseklūs. O dar vienos valdančiosios – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – frakcijos atstovai, kaip ir anksčiau, rėmė prokurorą.

Šios frakcijos vadovė Rita Tamašunienė „Lietuvos rytui” tvirtino, jog ji ir bendražygiai mano, kad vieno žmogaus pakeitimas, kuris atliekamas teisiškai netvarkingai, neišspręs prokuratūros problemų, be to, D.Valys esą yra nepriklausomas, nes nepriklauso „sostinės prokurorų grupei”.

Bet šįsyk gerokai suaižėjo socialdemokratų gretos. Už tokį nutarimą balsavo tik 13 kairiųjų, 2 buvo prieš ir net 10 susilaikė.

Prieš balsavo, pavyzdžiui, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, laikomas tarpininku tarp partijos ir Prezidentūros.

Dalis kairiųjų – sutrikę

Be to, kaip minėta, A.Butkevičius rytą staiga pareiškė paramą D.Valiui, kurio darbą visai neseniai vertino labai skeptiškai.

„Manau, kad šis prokuroras padarė tam tikras išvadas ir jisai tikrai turėtų toliau likti savo darbe”, – LRT radijui kalbėjo premjeras.

Po tokių pareiškimų dalis pagrindinės valdančiosios partijos narių Seime tiek prieš balsavimą, tiek po jo buvo gerokai sutrikę.

„Nesuprantama, ko taip bijoti Prezidentūros? Juk jei pradėjome daryti, tai ir darome”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo kai kurie įtakingi socialdemokratai.

Besiblaškantys kairieji prieš pat balsavimą priėmė saliamonišką sprendimą – pritarti nutarimui po pateikimo, o po to stengtis, kad kuo ilgiau nebūtų balsuojama dėl jo svarstymo ir priėmimo.

Griežta ne tik L.Graužinienė

Premjero poziciją dėl D.Valio sukritikavo ir naujoji Seimo pirmininkė „darbietė” Loreta Graužinienė: „Čia ne vaikų darželis, kad leistume, šiandien pabarę, rytoj pasitaisyti.”

Vadinasi, bent „darbiečiai”, kurių manymu, prokuratūroje vyrauja chaosas, stengsis toliau stumti vežimą ir galutinai palaiminti Seimo nutarimą. Tai gali būti padaryta jau kitą savaitę.

D.Valio priešininkus valdančiųjų stovykloje remia ne tik „Drąsos kelio” atstovai, bet ir opozicinis Liberalų sąjūdis.

Negana to, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas, atsakydamas į dešiniųjų klausimą dėl premjero pozicijos, mestelėjo, jog A.Butkevičius, kaip ir kiekvienas kitas Seimo narys, turi tik vieną balsą.

Dešinieji kovoja kitaip

O konservatoriai bando pasiekti, kad parlamentas kreiptųsi į Konstitucinį teismą prašydamas išaiškinti, ar Seimo statuto pataisos, numatančios sankcijas pareigūnams po veiklos ataskaitų vertinimo, neprieštarauja Konstitucijai. Bet Seimas tokio dešiniųjų projekto vakar neįtraukė į darbotvarkę.

Todėl konservatoriams neliko nieko kita, kaip per trumpas diskusijas prieš vakarykštį balsavimą dar kartą pagėdinti valdančiuosius, kad jie stumia nutarimą dėl D.Valio tik norėdami įkąsti prezidentei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.