Istorinė pergalė: Lietuva tapo JT Saugumo Tarybos nare (atnaujinta)

„Tai didžiulė Lietuvos sėkmė ir reikšmingas užsienio politikos pasiekimas, liudijantis mūsų diplomatijos brandą bei išaugusį tarptautinį valstybės prestižą“, – pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Jis dalyvavo Niujorke vykusiame balsavime.

L.Linkevičius po istorinio įvykio.<br>M.Rokuižytės nuotr
L.Linkevičius po istorinio įvykio.<br>M.Rokuižytės nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2013, 6:16 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:02 AM

„Tai didžiulė Lietuvos sėkmė ir reikšmingas užsienio politikos pasiekimas, liudijantis mūsų diplomatijos brandą bei išaugusį tarptautinį valstybės prestižą“, – pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Jis dalyvavo Niujorke vykusiame balsavime.

Lietuva, kuri buvo vienintelė pretendentė Rytų Europos grupėje, per balsavimą Generalinėje Asamblėjoje surinko 187 balsus. Iš viso Jungtinėms Tautoms priklauso 193 valstybės. 

Mūsų šalis bus viena iš 10 nenuolatinių narių 2014 ir 2015 metais.

Iškart pradės pirmininkauti Saugumo Tarybai 

Vos perdavusi Europos Sąjungos (ES) Tarybos vairą, Lietuva nuo kitų metų sausio 1 dienos pradės pirmininkauti Saugumo Tarybai. 

Į svarbiausią tarptautinę saugumo struktūrą dvejiems metams ketvirtadienį išrinktai Lietuvai 15 valstybių narių darbo organizavimo pareiga tenka pagal abėcėlę, BNS sakė užsienio reikalų ministras L.Linkevičius. 

„Ne tik tapome nariais dvejiems metams, bet nuo kitų metų sausio 1 dienos mėnesį laiko pirmininkausime Saugumo Tarybai - ši pareiga tenka pagal abėcėlę. Taigi jau kitą dieną, kai baigsis pirmininkavimas ES Tarybai, prasidės pirmininkavimas JT Saugumo Tarybai“, - telefonu iš Niujorko sakė ministras.

Kalbėdamas apie šitą viso diplomatijos korpuso pergalę, L.Linkevičius sakė: „Patekome į pasaulinę politikos lygą. To siekia daugelis valstybių.“

Balsavimą stebėjęs ministras pabrėžė, kad narystė Saugumo Taryboje padidins Lietuvos matomumą, kurį bus galima išnaudoti plėsti ekonominius ir kultūrinius ryšius, tačiau kartu teigė, jog pareigoms būtina atsakingai ruoštis. 

„Privalome labai stipriai ruoštis. Saugumo Tarybos įgaliojimai yra didžiuliai, jos sprendimai privalomi visoms šalims, Saugumo Taryba patvirtina sankcijas, jėgos panaudojimą, jeigu to reikia, sankcionuoja operacijas, svarsto krizinius kilusius klausimus“, - teigė jis.

Kalbėjo ir apie pergalę, ir apie atsakomybę

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad po pirmininkavimo ES Tarybai tai bus „naujas garbingas iššūkis ir įsipareigojimas visai tarptautinei bendruomenei“. 

„Tapusi Saugumo Tarybos nare, Lietuva dalyvaus svarbiausių sprendimų, susijusiu su globaliu saugumu, priėmime. Po pirmininkavimo ES Tarybai tai naujas garbingas iššūkis ir įsipareigojimas visai tarptautinei bendruomenei“, - teigė D.Grybauskaitė. Jos komentarą perdavė prezidentės spaudos tarnyba. 

„Džiaugiuosi, kad šį reikšmingą siekį Lietuvos užsienio politikoje vainikavo sėkmė – tai mūsų šalies diplomatų ilgo darbo rezultatas. Dabar Lietuvos uždavinys - sėkmingai įgyvendinti įsipareigojimus, kurie mums patikėti, tapus Saugumo Tarybos nenuolatine nare: stiprinti tarptautinį saugumą“, - sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Prabilo ir apie energetinį saugumą

Šešėlinis užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis sveikino diplomatų bendruomenę su iškovota pergale ir pabrėžė, kad ši sėkmė yra ilgo ir nuoseklaus Lietuvos diplomatų darbo įvertinimas. „Paraiška dėl tapimo nenuolatine nare Saugumo taryboje pateikta dar 1996 metais. O per pastaruosius kelerius metus darėme viską, kad mobilizuotume skirtingų pasaulio regionų dėmesį ir paramą Lietuvos kandidatūrai. Neatsitiktinai pernai vykdėme aktyvią rinkiminę kampaniją Generalinės Asamblėjos pirmininko rinkimuose ir tik per plauką nusileidome Rusijos diplomatinės tarnybos visais būdais „stumiamam“ serbų kandidatui. Tačiau iš šiandieninių rezultatų matome, kad geras Lietuvos pasirodymas ir skaidri, sąžininga kampanija neliko nepastebėta. O Lietuvos atstovybė ir visas diplomatinis korpusas pastaruoju metu minimaliomis sąnaudomis atliko didelį darbą ir pasiekė istorinę pergalę“, - teigė A.Ažubalis. Parlamentaras pabrėžė, jog narystės Saugumo Taryboje sėkmę bus galima matuoti ir pagal sugebėjimą atkreipti tarptautinių partnerių dėmesį į Europos Sąjungai ir Lietuvai aktualiausius energetinio ir kt. saugumo iššūkius.  

Lietuva - viena iš penkių išrinktųjų

Saugumo Taryboje Jungtinės Valstijos, Kinija, Rusija, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra nuolatinės narės, jos turi veto teisę. 

Į Saugumo Tarybą ketvirtadienį taip pat išrinktos Čilė, Saudo Arabija, Čadas ir Nigerija. Rinkimuose intrigos nebuvo, visos šios valstybės buvo deleguotos savo regioninių grupių iš anksto ir surinko daugiau nei po 170 balsų. 

Saugumo Tarybą sudaro penkiolika Jungtinių Tautų narių. Tai yra vienintelė institucija, kuri pagal tarptautinę teisę gali sankcionuoti karinės jėgos panaudojimą. Sprendimai priimami devynių balsų dauguma. 

Taryboje pastaruoju metu buvo priimti svarbūs sprendimai dėl Sirijos cheminio ginklo ar karinės jėgos panaudojimo Libijoje. 

Lietuva yra pirmoji Baltijos valstybė, išrinkta į Saugumo Taryboą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.