Lietuva pirmoji iš Baltijos šalių gauna svarbius diplomatijos darbus

Apie svarbią Lietuvos diplomatijos pergalę skaitykite čia.

K.Girnius pastebėjo - Lietuva visada pirmoji iš Baltijos šalių pasiekia svarbių diplomatijos laimėjimų.<br>Nuotrauka iš archyvo
K.Girnius pastebėjo - Lietuva visada pirmoji iš Baltijos šalių pasiekia svarbių diplomatijos laimėjimų.<br>Nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2013, 8:35 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:58 AM

Apie svarbią Lietuvos diplomatijos pergalę lietuva-tapo-jt-saugumo-tarybos-nare-atnaujinta.htm"="">lietuva-tapo-jt-saugumo-tarybos-nare-atnaujinta.htm"" target="_blank">skaitykite čia.

Politikos ekspertas pažymėjo, kad Lietuva paprastai pirmoji iš Baltijos šalių gauna svarbius diplomatinius darbus, o Vilniaus pirmininkavimas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) bei Europos Sąjungos Tarybai sulaukė gerų vertinimų.

„Tai pripažinimas, kad Lietuva diplomatinius darbus atlieka pakankamai gerai ir galima ja pasitikėti. Buvo plačiai reiškiamas pasitenkinimas, kai Lietuva pirmininkavimo ESBO, pirmininkavimas Europos Sąjungai laikomas gana sėkmingu, nors jis dar nesibaigė“, - ketvirtadienį sakė K.Girnius.

„Lietuva yra laimėjusi pasitikėjimą. Iš Baltijos šalių ji pirmoji gauna daugumą tokių pareigybių“, - teigė jis.

K.Girniaus teigimu, Lietuva gali sėkmingai išnaudoti glaudesnį bendradarbiavimą, kuris bus su JT Saugumo Tarybos nuolatinėmis narėmis Jungtinėmis Valstijomis, Prancūzija ir Didžiąja Britanija.

„Būdama Saugumo Tarybos nare dvejus metus Lietuva turės daug bendradarbiauti su JAV, Prancūzija ir Didžiąją Britanija. Tai gali duotų gerų rezultatų Lietuvai. Svarbiais klausimais Lietuva bus kviečiama į diskusijas, kur kitaip jai netektų dalyvauti. Lietuvos parama kai kada bus svarbi, nes ne visos Saugumo Tarybos šalys yra liberalios - pavyzdžiui, narėmis yra Nigerija, Čadas, Saudo Arabija. Argentina taip pat nėra pernelyg draugiškai nusiteikusi Amerikai“, - sakė K.Girnius.

Lietuva ketvirtadienį išrinkta į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, kuriai pagal tarptautinę teisę tenka pagrindinė atsakomybė už tarptautinės taikos ir saugumo palaikymą pasaulyje.

Lietuva, kuri buvo vienintelė pretendentė Rytų Europos grupėje, per balsavimą Generalinėje Asamblėjoje surinko 187 balsus. Iš viso Jungtinėms Tautoms priklauso 193 valstybės.

Lietuva bus viena iš 10 nenuolatinių narių 2014 ir 2015 metais. Saugumo Taryboje Jungtinės Valstijos, Kinija, Rusija, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra nuolatinės narės, jos turi veto teisę.

Lietuva ESBO pirmininkavo 2011 metais, o ES Tarybos pirmininke yra šių metų antrąjį pusmetį.

Sustiprina Lietuvos įtaką ir reikšmę regione 

Ši pergalė -  Lietuvos diplomatijos nuopelnas ir liudija apie Lietuvos reikšmę regione. Tai sako politologas Tomas Janeliūnas. 

Pasak politologo, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo doc. dr. T. Janeliūno, Lietuvos tapimas Saugumo Tarybos nare - reikšmingas dalykas. 

„Siekta to tikrai ilgai, keletą metų vienas iš tokių prioritetų jau buvo iškeltas jau po narystės NATO ir ES - nuo 2006 m. jau pakankamai oficialiai buvo šis tikslas keliamas Lietuvos užsienio politikos dokumentuose ir vien tai rodo, kad tai tikrai nėra kažkokia menka pozicija“, - ketvirtadienio vakarą sakė politikos apžvalgininkas. 

Anot jo, tai, kad Lietuva pirmoji iš Baltijos šalių gavo tokią poziciją taip pat sustiprina Lietuvos įtaką, reikšmę regione bei pačios valstybės diplomatų galimybes gerokai plačiau spręsti įvairius tarptautinius klausimus. 

T.Janeliūno vertinimu, personalijos čia ne daug ką lėmė. 

„Pozicija Saugumo Taryboje yra skiriama, visų pirma, be abejo, šaliai. Kokios personalijos konkrečiai atlieka funkcijas, priklauso nuo šalies delegavimo. Tai, kad Lietuva laimėjo šią poziciją nėra labai keista, nes jau prieš keletą mėnesių ši tendencija buvo gana ryški, juo labiau, kad Lietuva, jei neklystu, vienintelė iš Rytų Europos šalių grupės pretendavo į šią vietą. Tai bemaž automatiškai garantuota vieta, jeigu nėra daugiau konkurentų šioje geografinėje zonoje. Po to, kai pasitraukė Gruzija, iš tikrųjų Lietuvai kaip ir neliko didesnių konkurentų, bet, be abejo, galėjo būti tam tikrų nesklandumų, ypač, jeigu paskutinėmis dienomis Rusija ar Kinija būtų sumaniusi blokuoti, rengti kokias nors besipriešinančių Lietuvos narystei Saugumo Taryboje šalių grupę. Tačiau, kaip matome, tai neįvyko ir tai, į ką Lietuvos diplomatai nuosekliai ėjo, galiausiai, buvo patvirtinta“, - sakė politologas. 

VU TSPMI docentas nemanė, kad įtakos tapimui nenuolatine Saugumo Tarybos nare turėjo tai, jog Lietuva šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungos Tarybai, nes apie Lietuvos kandidatavimą buvo žinoma pakankamai seniai, prieš kelerius metus. 

„Tai, kad Lietuva šiuo metu pirmininkauja ES, aišku, padidina jos žinomumą, galbūt padėjo Lietuvos užsienio reikalų ministrui ir kitiems diplomatams šiek tiek lengviau užmegzti kontaktus su tolimesnėmis šalimis, ypač Afrikos, Pietų Amerikos, Azijos šalimis, kurios, be abejo, į Lietuvą jau galbūt šiuo metu žvelgia su didesniu dėmesiu. Bet nemanau, kad tai turėjo lemiamą įtaką“, - kalbėjo pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.