Lietuvos gidai pasijuto engiami

Vilniuje prie Valdovų rūmų ketvirtadienį piketavę gidai reikalavo stabdyti jų diskriminaciją bei suteikti lygias darbo teises rinkoje.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:10 AM

"Ne Lietuvos gidų diskriminacijai", "Ne nelegalių gidų darbui", "Lietuvos gidai nepageidaujami" - tokiais plakatais piketuotojai pasitiko Valdovų rūmų svečius.

Pasak piketavusių gidų, juos diskriminuoja Europos Sąjungos direktyva dėl laisvo paslaugų ir darbo jėgos judėjimo.

"Šiai direktyvai įsigaliojus, buvo pažeistas lygiateisiškumo principas tarp Lietuvos ir užsienio gidų. Kadangi Lietuvoje gido profesija yra reglamentuota, gidais gali dirbti tik turintys aukštąjį išsilavinimą žmonės, tik po specialių gidų kursų, išlaikę Lietuvos istorijos egzaminą ir pravedę bandomąją ekskursiją.

Užsienio gidams to nereikia - užtenka ateiti į Turizmo departamentą, parodyti, jog jie dvejus metus dirbo savo šalyje. Tai nelygios teisės žengiant į darbo rinką", - sakė protesto organizatorius, gidų ir kelionių vadovų profsąjungos "Solidarumas" pirmininkas Ričardas Garuolis.

Pasak jo, gidai iš užsienio paprastai yra be aukštojo išsilavinimo, neturintys elementarių žinių apie Lietuvą ir to, kaip reikia šį darbą dirbti.

Profsąjungos atstovai siūlo tvarką, jog užsienio gidui reikėtų dirbti su vietiniu gidu bent keletą metų, taip jis įgytų patirties ir reikalingų žinių.

Valdovų rūmuose šiuo metu vyksta Europos turizmo forumas bei Europos kelionių Generalinė asamblėja, kurioje svarstomi Europos Sąjungos turizmo politikos klausimai.

Pasak piketo organizatorių, jie į šį susitikimą buvo sąmoningai nepakviesti.

"Turizmo forumas yra Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginys. Daugelis iš jų yra vieši, juose galima užsiregistravus dalyvauti. Mūsų gidų profsąjunga yra vienintelė Lietuvoje - viskas buvo padaryta, kad mes nespėtume užsiregistruoti, kadangi oficialus tinklalapis atsidarė gana vėlai, kitas momentas - reikėjo gauti pakvietimus iš Turizmo departamento. Sunku pasakyti, ar Turizmo departamentas bijo naujų idėjų, ar jiems nepatogūs gidai, dirbantys su šiomis šalimis", - teigė gidų profsąjungos valdybos narys Arūnas Bliūdžius.

Pasak jo, profsąjunga yra nuolat neįtraukiama į įstatymo rengimo procesus, susijusius su turizmu. Apie sprendimus jie yra tik informuojami.

Piketavo apie dešimt gidų profsąjungos atstovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.