Kremlius, imigrantai ir nusikaltėliai – viename vežime

Kai prieš kelias dienas Maskvos pakraštyje peilio dūriu į širdį azerbaidžianietis nudūrė jauną rusą J.Ščerbakovą, vos per kelias valandas vietos policija nuošaliame sostinės Biriulevo rajone iš rūsių ir pakampių ištraukė bei sulaikė beveik pusantro tūkstančio nelegaliai Rusijoje gyvenančių azijiečių ir kaukaziečių.

Daugiau nuotraukų (1)

Bronius Matelis

Oct 18, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:47 AM

Skaičius įspūdingas, turint galvoje tai, kad Rusijoje migracijos tvarka labai griežta. Kiekvienas svetimšalis privalo registruotis, o tamsaus gymio praeiviai stabdomi ir tikrinami kone ant kiekvieno kampo. Jei per kelias valandas vien tik Biriulevo rajone galima ištraukti daugiau nei tūkstantį nelegalų, tai kiek jų yra visoje Maskvoje ar Rusijoje? Ir kodėl nuolat tikrinami jie įsigudrina nepapulti pareigūnams?

Nelegalų apgultis Rusijoje rengiama po kiekvieno panašaus kruvino konflikto. Kai tik to reikalaudavo aplinkybės, Maskvos policija vos per kelias valandas iš rūsių ir turgaviečių ištraukdavo ir dešimt tūkstančių nelegalų.

Po J.Ščerbakovo nužudymo vietos gyventojai iš pradžių surengė stichinį pogromą vietos turgelyje, o po to pareikalavo griežtinti į Rusiją dirbti atvažiuojančių Vidurinės Azijos ir Kaukazo gyventojų kontrolę. Įstatymai griežtinami nuolat, tačiau rezultato – jokio.

Šiais metais teko lankytis Tadžikijoje ir taip sutapo, kad kalbėjausi su visu pulku vietos gyventojų, kurie pasakojo apie savo nuotykius dirbant Rusijoje.

Vėlai vakare į vieno Rusijos miesto maršrutinį autobusą skubiai įšoko trys tadžikai. Tai pastebėjęs policijos ekipažas užblokavo autobusui kelią, išlaipino tadžikus ir nusivežė už miesto. Čia iškratė kišenes, atėmė paskutinius ką tik uždirbtus rublius ir liepė nešdintis.

Tačiau vienas tadžikų draugiškai paprašė nuvežti bent iki autobusų stotelės, nes be pinigų naktį grįžti namo jiems nebūtų saugu, o dar ir šalta. Policijos ekipažas atvežė prie autobuso, tačiau paskutinis buvo tik ką pajudėjęs, todėl policininkai vėl užblokavo jam kelią ir įlaipino savo aukas, davę kelis rublius bilietui. Keleiviai buvo apstulbę, kad Rusijos policija taip rūpinasi tadžikais, kuriuos paprastai jie persekioja.

Kitą kartą sulaikytas turguje vienas tadžikas, neturėjęs teisės gyventi ir dirbti Rusijoje, davė policininkui šimtą rublių ir penkis kilogramus mėsos. Tuo tarpu to tadžiko bičiulis, jau turėjęs Rusijos piliečio pasą, sėdėjo policininkų automobilyje kelias valandas ir negalėjo suprasti, kodėl jo nepaleidžia. Nepaleido, nes jiems visiškai nesvarbi tavo pilietybė – esi azijietis ir mokėk duoklę.

Jei neturės Rusijos pilietybės, tai tada tadžikas ar uzbekas išsisuks per kelias minutes, įbrukęs šimtą rublių. Jei kaišiosi pasą, vadinasi, neketini mokėti, todėl auką policija nusiveš į policijos skyrių „asmens tapatybei nustatyti“.

Tačiau jokie reikalavimai griežtinti migracijos įstatymų nepadės, nes už tų nelegalų stovi galingas ir turtingas Rusijos kapitalas, kuris suinteresuotas nelegalia ir pigia darbo jėga.

Rusijoje savotiškas užburtas ratas: valdžia klauso įtakingų verslininkų ir apsimeta problemos nematanti, policija tuo irgi naudojasi paleisdama nelegalus už kyšius, valstybė negauna mokesčių, infrastruktūrai, kuri turi aptarnauti gausėjančius imigrantus, lėšų valstybė irgi neskiria.

Štai tame pačiame Biriulevo rajone, visai netoli Maskvos, kur neseniai buvo nužudytas jaunuolis, nėra nei kavinių, nei kino teatrų, nei patogių didžiųjų prekybos centrų, neišplėtotas ir visuomeninio transporto tinklas, o sutemus tamsu ir nyku.

Panaši situacija – ir aplink visus didžiuosius Rusijos miestus, nes neapšviestuose pakraščiuose nelegalams įsikurti kur kas saugiau, apleisti garažai ar nebaigtos statybvietės tampa jų būstu, didėja nusikalstamumas ir vietos gyventojų neapykanta tamsaus gymio atvykėliams.

Vargšai vietos gyventojai rašo valdžiai peticijas, reikalaudama griežtinti migracijos įstatymus, tačiau net ir juos sugriežtinus, situacija tik blogėja.

Jeigu vien tik Maskvos srityje jau dabar nelegalų priskaičiuojama iki milijono, tai kokios pinigų sumos kiekvieną dieną pereina per korumpuotų policininkų rankas ir kiek milijardų rublių į valstybės biudžetą nesumoka nekilnojamo turto plėtra ir prekyba užsiimantys verslininkai?

Rusijos migracijos tarnybos vadovai teigia, kad Rusijoje gyvena ir dirba nuo 3,5 iki 5 milijonų nelegalių migrantų. Toks skaičius jau leidžia vietos valdžiai, pasinaudojus migrantais, spausti duoklių jiems nemokančius verslininkus.

Kartais per Rusijos televiziją, ypač vasarą, gali pamatyti vaizdų, kai masiškai gaudomi nelegalai.

Išsiuntei kokius du tūkstančius nelegalų, dirbančius vienoje, kažkam neįtikusioje statybų kompanijoje, ir darbai toje kompanijoje kaip mat sustos, o policiją ir migracijos tarnybos pareigūnus užsiundę konkurentai ar vietos valdžia trins rankas iš džiaugsmo.

Panašios paslaugos, žinoma, kainuoja. Jei turi nelegalų ir nemoki mokesčių, tai privalai mokėti duoklę vietos valdžiai.

Valstybės Dūma nuolat griežtina migracijos įstatymus, bet kas iš to, jeigu iš to minta šimtai tūkstančių policininkų, vietos valdžia ir įtakingi verslininkai? Gali visai uždrausti jiems atvažiuoti, bet nelegalų vis tiek bus pilna Rusija. Rusijoje sukurta valdžios vertikalė, kai žmonėms nesuteikiama teisė ką nors spręsti, sukūrė štai tokią sunkiai išjudinamą kyšininkavimo sistemą.

Tvarka Rusijoje dabar tokia, kad beveik visi turi mokėti. Kartą mūsų keliautojų grupę Maskvoje sustabdę policininkai pareiškė, kad registracija negalioja, nes nedidelio Sibiro miestelio mero ir vietos Ypatingų situacijų ministerijos vietos būrio antspaudas jiems nieko nereiškia.

Mūsų aiškinimai, kad vienas miestelio policininkas atostogavo, o kitas kelioms dienoms buvo išvykęs, todėl pats meras ir ministerijos pareigūnai geranoriškai pasisiūlė mums padėti, atsimušė lyg į sieną. Policininkas pareiškė, kad dabar teks važiuoti į areštinę mūsų tapatybei nustatyti, dar skambins į tą Sibiro miestelį, tada mūsų traukinys išvažiuos, baigsis vizos galiojimo laikas.

Bandžiau aiškinti, kad taip su turistais elgtis negalima, tačiau policininkas atrėžė, kad laikai tokie – valdžia dabar jų, jėgos struktūrų, todėl ir elgiasi kaip jiems atrodo geriau. It purkštaudamas: nieko tu nelaimėsi. Štai toks elgesys atsispindi bendraujant ir su tamsaus gymio svetimšaliais. Gali jis būti net ir Rusijos pilietis, tačiau duoklę mokėti privalo.

Šiaip ne vienas lietuvis alpinistas, keliaudamas į kalnus pro Rusiją, žino, jog už panašius „pažeidimus“ galima atsipirkti šimtu JAV dolerių, jeigu pasiderėsi, tai gal užteks ir pusės tos sumos.

Šiaip Rusija tampa pavojinga šalimi keliauti. Žinomas Rusijos politologas S.Belkovskis dar prieš aštuonerius metus įspėjo Rusijos valdžią dėl kylančio nacionalizmo bangos ir visuomenėje kylančio poreikio ieškoti, surasti ir nekęsti kitataučio, ypač tamsaus gymio, kuris esą ir yra kaltas dėl visų rusų bėdų. Kai rusas nužudo rusą, visuomenė beveik nereaguoja, o kai rusas nukenčia nuo atvykėlio, visuomenė pasirengusi griebti šakes ir eiti į gatves.

Žmonių reakciją galima suprasti, ypač, kai ne visi supranta, kur slypi tikrosios priežastys, bet kur tai veda? Kiekvienais metais Rusijoje kyla keli stichiniai pogromai, kai tūkstančiai įsiutusių jaunuolių nusiaubia kaukaziečių ir azijiečių turgavietes, daužo parduotuvių vitrinas ir automobilius, filmuoja kitokios išvaizdos žmogaus nužudymo egzekuciją, o vaizdą paviešina internete.

S.Belkovskis mano, kad dėl tos kylančios prievartos bangos kalta ir pati Rusijos valdžia, pataikaujanti stambiajam kapitalui.

Tačiau fašistuojančio jaunimo Rusijoje daugėja ir dėl kitų priežasčių. Rusija labai skaudžiai susiduria su demografine padėtimi. Nuo 1977 metų Rusijoje mažėja gimstamumas, kai tuo tarpu Europoje dėl pakankamai aukšto gyvenimo lygio po Antrojo pasaulinio karo jis kurį laiką sparčiai augo.

Rusijos Tolimuose Rytuose jau dabar yra miestų (pavyzdžiui, Usurijskas), kur kinų gyvena daugiau nei rusų, tas pats po dešimtmečio gresia Chabarovskui, Vladivostokui, jeigu suskaičiuosime ir nelegaliai čia gyvenančius kinus, kaukaziečius ir azijiečius. Stambųjį verslą Tolimuosiuose Rytuose vis labiau ima kontroliuoti kinų triados (nusikaltėlių grupuotės), kurių pagrindinis užsiėmimas – gabenti iš Rusijos į Kiniją nelegaliai medieną, geležį, įvairias naudingas iškasenas.

Kontroliuoja kinų triados ir prostitucijos, azartinių lošimų bei narkotikų verslą. Sukaupti milijonai eurų tampa galinga jėga Tolimuosiuose Rytuose.

Kur pasuks Rusija, susidūrusi su tokiomis demografinėmis problemomis? Dabar sunku į šį klausimą atsakyti, tačiau viena aišku – neramumų ir stichiškai kylančių pogromų bei fašistuojančio jaunimo ateityje tik daugės.

Chaotiškai valdoma, sunkiai prognozuojama, tačiau labai daug gamtinių išteklių turinti Rusija – ypač palanki dirva nekontroliuojamai migracijai, korupcijai ir nusikalstamumui plisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.